У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Права громадян як об’єкт адміністративно-правового захисту

     

      Як відомо, відповідно до ч. 2 ст. 3 Конституції України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР, права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави [1]. Вказане підкреслює особливе місце прав людини як орієнтиру у формуванні державного механізму та практики державного будівництва. При цьому, очевидно, що не менше значення права людини мають і для розвитку самої особистості як повноцінного члена громадянського суспільства. Ключового значення у даному разі набуває саме реальність прав людини, що, на рівні з юридичним визнанням таких прав і дієвим механізмом їх реалізації, також передбачає ефективність судового і адміністративного захисту, під чим у науці розуміють те, що «судові і адміністративні рішення набули чинності і реалізовані, тобто обов’язково призвели до відновлення або компенсування порушених прав і свобод» [2].

      У той же час, розглядаючи різні аспекти адміністративно-правового механізму захисту прав людини як одного з елементів забезпечення їх реальності, що, у свою чергу, виступає своєрідним індикатором розбудови сучасної правової соціально орієнтованої держави, необхідно окремо звернути увагу на все ще існуючі суперечності теоретико-методологічного характеру в розумінні сутності прав і свобод людини і громадянина. Зокрема, йдеться про встановлення специфіки категорії прав громадянина, її співвідношення з правами, свободами та інтересами людини і громадянина, що має безпосереднє відношення до доктринального та нормативно-правового визначення змісту прав громадян як об’єкта адміністративно-правового захисту.

      Зазначимо, що проблематиці правового статусу людини і громадянина приділялась увага в рамках одразу декількох галузей права (теорії права, конституційного, міжнародного, адміністративного права, тощо), у першу чергу, в роботах таких вчених як К. Г. Волинка [3], Д. О. Єрмоленко [4], Т. М. Заворотченко [5], А. М. Колодій і А. Ю. Олійник [6], О. І. Наливайко [7], П. М. Рабінович [8], Ю. С. Размєтаєва [9] та ін. Разом із тим, вказані дослідження зосереджуються здебільшого лише на концептуальних базових основах прав людини, невиправдано залишаючи поза увагою особливості прав громадян в аспекті механізмів їхнього захисту. З огляду на це й вбачаються актуальними питання поняття і сутності прав громадян як об’єкта адміністративно-правового захисту.

      Передусім, відмітимо, що права людини і громадянина – це лише один із виявів їхнього правового статусу й окремо від останнього не можуть характеризувати специфіку зв’язків особистості з державою та громадським суспільством. Зокрема, це досить чітко відзначається в основоположному принципі «відсутності прав без обов’язків» [10]. Проте, безперечно, що правовий статус не може обмежуватись одними лише правами і обов’язками особистості, включаючи також інші елементи, що забезпечують реальність таких прав і обов’язків, належний рівень узгодження суспільних інтересів різних осіб й соціальних груп. У зв’язку із цим, К. Г. Волинка досить чітко відзначає, що «значення категорії правового статусу особи полягає в тому, що вона дозволяє розглядати її права, свободи і обов’язки в цілісній і системній єдності та з огляду на їх взаємообумовленість» [11, с. 30].

      Таким чином, з’ясування сутності прав людини і громадянина має здійснюватись з урахуванням їхнього місця у загальній структурі правового статусу та характеру взаємозв’язків між правами, обов’язками та іншими елементами правового статусу людини і громадянина. У той же час, зауважимо, що такий правовий статус як цілісна категорія також зазнає відповідного впливу в рамках узагальнено єдиного соціального статусу особистості, який є найбільш всеохоплюючою категорією й не обмежується суто юридичним змістом. Так, у соціології соціальний статус особистості визначається як її позиція в соціальній системі, пов’язана з належністю до певної соціальної групи чи спільноти, сукупність її соціальних ролей та якість і ступінь їх виконання [12]. На нашу думку, виявлення усіх істотних ознак правового статусу, а відповідно, й прав людини і громадянина, неможливе без комплексного дослідження усіх сторін такого явища як статус. Відтак, філософське розуміння статусу вказує на те, що це соціальне, співвідносне положення (позиція) індивідуума або групи в соціальній системі, яке визначається за рядом ознак, специфічних для такої системи [13, с. 488]. Політична наука також звертається до категорії статусу й визначає його як певну сукупність прав і обов’язків, що визначають юридичне положення особи, державного органа або міжнародної організації; «комплексний показник положення певної спільності, групи або індивідів у соціальній системі, один із найважливіших параметрів соціальної стратифікації» [14, с. 400].

      Отже, підсумовуючи викладене, узагальнимо те, що, по-перше, статус завжди відображає певне становище (позицію) особи у соціумі чи колективі, по-друге, включає у себе щонайменше такі елементи як права і обов’язки. Правовий статус являє собою значно вужчу категорію, аніж соціальний статус, що відповідним чином позначається на обсязі тих прав, що складатимуть зміст такого статусу.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.