У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Організація проведення окремих слідчих (розшукових) дій

     

      Кримінальним процесуальним кодексом України 2012 року у ст. 223 визначено поняття слідчих (розшукових) дій. Ними є дії, спрямовані на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей. які вказують на можливість досягнення її мети.

      У законі не вказується, яка саме сукупність відомостей може бути визнана достатньої для проведення слідчої (розшукової) дії. Передусім законодавець у вживає словосполучення в множині – «є наявність достатніх відомостей», а отже, мова повинна йти не про одиничні повідомлення, відомості, докази, а про їх сукупність.

      Також визначення достатності відомостей для проведення слідчої (розшукової) дії пов’язано з їх оцінкою з точки зору достатності та залежить від внутрішнього переконання слідчого чи прокурора. Отже, достатньою вважається певна сукупність відомостей, яка при її оцінці приводить слідчого чи прокурора до єдиного висновку – про необхідність проведення слідчої (розшукової) дії, під час якої буде досягнута її мета як ідеальна модель того результату, якого намагається досягти слідчий або прокурор. Звичайно, не можна вимагати від слідчого отримання таких підстав для проведення слідчої (розшукової) дії, які з достовірністю будуть установлювати можливість досягнення її мети, достатнім є високий ступінь достовірності.

      Відомості, що вказують на можливість досягнення мети слідчої (розшукової) дії, можуть бути отримані в ході проведення інших слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, у ході проведення оперативно-розшукових заходів, ревізій та перевірок, при проведенні інших процесуальних дій, передбачених КПК України [175, с. 550–551]. Практикою підтверджена теза про те, що будь-яка слідча (розшукова) дія у конкретній слідчій ситуації має певні потенційні можливості по збиранню доказів, зумовлених наявністю тих або інших слідів злочину або їх відсутністю.

      Успішна їх реалізація перебуває у прямій залежності від рівня теоретичної розробки тактичних прийомів, наявності науково обґрунтованих рекомендацій практичним працівникам щодо оптимального отримання потрібної інформації для досудового слідства [334].

      Як свідчать результати вивчення емпіричних даних, процесу розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці, наряду із застосуванням загальних тактичних прийомів, що розроблені і пропонуються криміналістикою, притаманні також специфічні особливості підготовки та проведення деяких слідчих(розшукових) та інших процесуальних дій.

      Виявлені особливості у кожному разі повинні обов’язково враховуватись під час планування, підготовки та проведення згаданих дій, з тим, щоб підвищити ефективність розслідування в цілому, раціонально побудувати роботу слідчого.

      З огляду на викладене, у межах дослідження убачається актуальним приділити окрему увагу особливостям проведення слідчих та інших дій на початковому етапі розслідування, запропонувати криміналістичні рекомендації, спрямовані на підвищення якості та результативності проведення цих дій.

      Ґрунтуючись на результатах аналізу слідчої практики, можна зробити висновок про те, що окремого розгляду потребують особливості підготовки та проведення огляду; у тому числі збирання та використання законодавчих та нормативно-технічних документів; допитів: потерпілого, свідка, службової особи; слідчого експерименту – як найбільш поширених та результативних при розслідуванні злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці (перелік наведено у довільному порядку, адже у кожному випадку послідовність згаданих дій визначатиметься цілим рядом обставин, пов’язаних із особливостями конкретного злочину та повнотою і якістю первинних матеріалів). Огляд місця події.

      З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів (ч. 1 ст. 237 КПК України).

      У розслідуванні злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці огляд місця події є обов’язковою слідчою дією від результатів якої нерідко може залежати успіх розслідування злочину.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.