У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Проведення тактичних операцій

     

      У практичній діяльності з розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці розв’язання важливих тактичних завдань на основі комплексного використання сил та засобів можливе у формі тактичних операцій. Численні роботи вчених криміналістів з цієї проблеми, серед яких Р. С. Бєлкін, В. П. Бахін, П. Д. Біленчук, Л. Я. Драпкін, А. В. Дулов, Є. П. Іщенко, В. А. Журавель, С. Ф. Здоровко, В. О. Князєв, В. О. Коновалова, В. О.Образцов, В. І. Перкін, О. О. Протасевич, В. Ю.Шепітько, В. І. Шиканов, та ін., а також подальші дослідження багато в чому сприяли поглибленому вивченню тактичних операцій, усвідомленню їх поняття, ролі та впливу на практику боротьби зі злочинністю.

      У цьому сенсі не винятком є значення тактичних операцій, як ефективного засобу для вирішення завдань розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці.

      Водночас справедливо зазначити, що при розслідуванні цієї категорії злочинів об’єктивно необхідність у проведенні тактичних операцій виникає відносно нечасто (про це вказали майже усі опитані нами слідчі), а надто у порівнянні з іншими злочинами (переважно умисними), що пояснюється особливостями, притаманними злочинам, пов’язаним з порушенням вимог законодавства про охорону праці та їх розслідуванню. Утім, як було зазначено раніше, 35 % респондентів висловились про потребу практики у криміналістичних рекомендаціях щодо проведення тактичних операцій при розслідуванні досліджуваної злочинів. Тому, очевидно, існує необхідність розгляду деяких проблемних питань реалізації тактичних операцій та розроблення криміналістичних рекомендацій, орієнтованих на слідчого і спрямованих на оптимізацію їх проведення, адже за умови, якщо виникає необхідність у проведенні тієї або іншої тактичної операції, важливо знати її специфічні особливості задля того, щоб максимально ефективно побудувати свою роботу та досягти бажаних результатів.

      Для вирішення поставлених завдань важливо мати чітке уявлення про концепцію тактичної операції, що, у свою чергу, потребує ознайомлення з окремими теоретичними положеннями щодо поняття та структури тактичної операції, принципів її проведення, класифікації (криміналістичної спрямованості) тактичних операцій та етапів проведення. Одним з перших дав розгорнуте визначення тактичної операції А. В. Дулов. Він зазначив, що тактична операція є сукупністю слідчих, оперативних, ревізійних та інших дій, що розробляються і проводяться у процесі розслідування за єдиним планом керівництва слідчого для реалізації такої тактичної задачі, яка не може бути розв’язана проведенням по справі окремих слідчих дій [156, 392–411].

      З цим не можна не погодитись, адже розслідування злочинів є складним з криміналістичної точки зору явищем і оптимізації цього процесу сприяє поетапне вирішення окремих завдань за умови вибору для цього найбільш ефективних засобів. У якості таких засобів нерідко виступають саме тактичні операції.

      У криміналістичній літературі питання про визначення поняття тактичної операції, її структуру залишаються дискусійним до сьогодні, що свідчить про важливе теоретичне та практичне значення цієї проблематики. Проведений аналіз різних точок зору щодо визначення поняття тактичної операції, засвідчив, що у загальному сенсі тактичну операцію визначають як поєднання слідчих дій, оперативно – розшукових, організаційних та інших заходів, спрямованих на виконання проміжного завдання розслідування у певній слідчій ситуації [226, с. 85].

      Принагідно, задля уникнення неточностей при користуванні термінологією, варто зазначити, що у криміналістичній літературі при визначенні поняття тактичної операції використовуються інші терміни у числі яких «спеціальна операція», «криміналістична операція», «криміналістичний комплекс» та інші. У цьому сенсі справедливою убачається думка В.А. Журавля, який зазначає, що більш вживаним та таким, що відповідає потребам теорії та практики, слід визнати термін «тактична операція», а решту зазначених термінів можна віднести до ряду авторський новацій, які потребують більшої аргументації і певного часу для усвідомлення їх доцільності і адаптації до існуючого наукового апарату криміналістики [100; 101].

      Тож, виходячи з цих міркувань, надалі буде використовуватись термін тактична операція. Для того, щоб отримати повну характеристику тактичної операції як системи, необхідно виявити її структуру. «Без знання структури, – писав А. В. Дулов, – не може бути розроблена модель тактичної операції, а саме ретельна побудова моделі визначає успіх у розв’язанні тактичного завдання, яке виникло у процесі розслідування» [91, с. 91]. Що ж до структури тактичної операції, то серед вчених існують різні погляди про її елементи.

      Так, структура тактичної операції, на думку Л. Я. Драпкіна, має містити конкретні слідчі дії та інші заходи, порядок та характер проведення яких зумовлений криміналістичною характеристикою злочину, що розслідується, слідчою ситуацією та етапом розслідування [89, с. 74].

      В. І. Шиканов під структурою тактичної операції розуміє сукупність таких елементів: слідча ситуація, тактичне завдання, мета, результат, якого досягнуто, криміналістичні дії та рекомендації, тактичні та технічні прийоми [341, с. 44–45].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.