У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Напрями удосконалення судово-експертного забезпечення розслідування

     

      З огляду на важливість використання спеціальних знань у процесі розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці та враховуючи той факт, що наразі відсутні сучасні дослідження, присвячені розслідуванню цієї категорії злочинів, значну увагу було приділено розгляду основних положень використання спеціальних знань, конкретизації форм цієї діяльності та визначенню особливостей організації взаємодії при використанні спеціальних знань.

      Одержані результати дають уявлення про об’єктивні можливості та ефективні способи використання спеціальних знань у процесі розслідування, що згідно з результатами проведених досліджень, відповідає сучасним потребам практики.

      Водночас процес використання спеціальних знань потребує постійного удосконалення, оскільки розвиток наукового знання зумовлює можливість використання у доказуванні новітніх досягнень сучасної науки.

      Цей шлях передбачає необхідність огляду перспектив розвитку судової експертизи як основної та найбільш розповсюдженої форми використання спеціальних знань при розслідуванні злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці. Не применшуючи значення інших форм використання спеціальних знань, розглянутих раніше, справедливо зазначити, що основні напрями їх удосконалення переважно перебувають у правовій площині і є відносно дослідженими (усунення неузгодженостей критеріїв розмежування процесуальних функцій спеціаліста і експерта, законодавчої регламентації змісту спеціальних знань спеціаліста та експерта, удосконалення кримінального процесуального законодавства щодо розширення сфери застосування спеціальних знань тощо) [224; 225; 236; 237], тому, виходячи з реалій та визнаючи змістовну цінність існуючих досліджень, першочергову агу варто зосередити саме на судово-експертній діяльності, оскільки напрями та проблеми її розвитку потребують постійної уваги у зв’язку з безперервним розвитком криміналістичної науки та експертних установ.

      Загальним проблемам судової експертизи та експертної діяльності у різні часи були присвячені роботи провідних українських та зарубіжних вчених серед яких Т. В. Аверьянова, Р. С. Бєлкін, А. І. Вінберг, В. Г. Гончаренко, В. А. Журавель, Н. І. Клименко, В. К. Лисиченко, М. В. Салтевський, М. Я. Сегай, В. Ю. Шепітько та інші.

      Наразі питанням розвитку судової експертизи в Україні приділяється багато уваги з боку науковців та практичних працівників про що свідчить велика кількість наукових досліджень, заходів, що постійно проводяться науково-дослідними та іншими установами судових експертиз, навчальними закладами, міністерствами. Метою проведення таких заходів серед яких конференції, круглі столи, обговорення, засідання, семінари тощо є визначення сучасного стану та перспектив розвитку судової експертизи та експертних установ, як їх головного осередку, співпраця судово-експертних установ, міжнародна діяльність.

      Ознайомлення із основними положеннями згаданих досліджень, аналітичний огляд матеріалів, висновків резолюцій наукових заходів, а також безпосередня участь у науково-практичних конференціях та круглих столах, дозволили з’ясувати та узагальнити ідеї та думки науковців та практичних працівників щодо актуальних проблем сучасного етапу розвитку судової експертизи, отримати уявлення про основні досягнення, нові теоретичні та практичні результати у галузі судової експертизи.

      В результаті проведеної роботи, та враховуючи результати дослідження практики розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці виявилось можливим визначити перспективні напрямки розвитку судової експертизи та зпрогнозувати значення результатів цієї діяльності для практики розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці.

      Оскільки про подальший розвиток судової експертизи не можна говорити у відриві від актуальних питань, пов’язаних із діяльністю експертних установ, варто коротко на основних з них.

      В Україні система експертного забезпечення досудового слідства і правосуддя представлена науково-дослідними та іншими установами судових експертиз Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони, Служби безпеки і Державної прикордонної служби.

      Експертна служба МВС України на рівні з іншими науково-дослідними та іншими установами судових експертиз є невід’ємною складовою експертного забезпечення досудового слідства та правосуддя в Україні, яка динамічно розвивається і одночасно з іншими суб’єктами судової експертизи, ефективно бере участь у процесі експертного забезпечення, активно здійснюючи техніко-криміналістичне та експертне забезпечення розкриття і розслідування злочинів. Експертна служба МВС включає такі підрозділи: Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС, науково-дослідні експертно-криміналістичні центри при головних управліннях МВС в Криму, м. Києві та Севастополі, управліннях МВС в областях та на транспорті.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.