У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Взаємодія органів досудового розслідування та органів державної виконавчої влади, які здійснюють нагляд і контроль за додержанням вимог законодавства про охорону праці

     

      Ефективність діяльності правоохоронних органів щодо виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці значною мірою залежить від налагодження ними взаємодії з органами державної виконавчої влади, які здійснюють нагляд і контроль за додержанням вимог законодавства про охорону праці. Проведе дослідження практики розслідування злочинів цієї категорії, опитування слідчих та ознайомлення з нормативно-правовою базою, дає підстави для висновку, що взаємодія між згаданими суб’єктами наразі відбувається лише епізодично, переважно для вирішення ситуаційних завдань, відсутні нормативно-правові акти, які регулюють таку взаємодію, існують недоліки в її організації, які негативно впливають на результати її практичної реалізації.

      Єдиним документом, у якому коротко згадувалось про взаємодію органів внутрішніх справ, прокуратури і контролюючих органів була спільна вказівка Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішній справ України від 17 листопада 2009 року №74 «Про організацію виїздів на місце нещасних випадків на виробництві, які спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки». Зокрема, у п. 5 зазначалось, що прокурорам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя необхідно періодично заслуховувати на нарадах стан розгляду заяв і повідомлень про злочини проти безпеки виробництва, з обов’язковим проведенням взаємозвірок даних про нещасні випадки на виробництві з правоохоронними органами, територіальними підрозділами Держгірпромнагляду, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, підприємствами, установами і організаціями, лікувальними закладами. Документ втратив чинність у зв’язку зі зміною підслідності злочинів, відповідальність за які передбачена ст. 271–275 КК України.

      Узагальнення позитивного досвіду взаємодії стало основою для розроблення проекту «Порядку взаємодії органів внутрішніх справ та Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України під час проведення огляду місця нещасного випадку, аварії на виробництві (що підлягають спеціальному розслідуванню) виявлення, запобігання та розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці» (Додаток М).

      Існуючий незадовільний стан організації взаємодії багато в чому зумовлений неналежною увагою як з боку практичних працівників так і науковців до проблем виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням вимог законодавства про охорону праці, що полягає у недостатній оцінці суспільної небезпеки цих злочинів правоохоронними органами і відсутності сучасних наукових досліджень методики розслідування. З метою частково заповнити існуючі прогалини доцільно розглянути деякі питання взаємодії органів досудового розслідування та контролюючих органів, з’ясувати та проаналізувати їх повноваження, визначити ефективні форми взаємодії.

      Відповідно до ст. 31 Закону України «Про охорону праці» та Указу Президента України від 6 квітня 2011 року № 408/2011 «Про Положення про Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України» (Держгірпромнагляд) остання забезпечує реалізацію державної політики з промислової безпеки та охорони праці.

      Основними завданнями Держгірпромнагляду визначено:

      – здійснення комплексного управління у сфері промислової безпеки, охорони праці, а також контролю за виконанням функцій державного управління охороною праці міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування;

      – організація та здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законів та інших нормативно-правових актів з питань промислової безпеки, охорони праці, безпечного ведення робіт юридичними та фізичними особами, які відповідно до законодавства використовують найману працю.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.