У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Економічна суть чисельного визначення природних цін та їх значення в новій інтерпретації економічних категорій: макроекономічна рівновага, досконала та ефективна конкуренція, макроекономічна динаміка

     

      У другому розділі пропонується новий підхід до аналізу макроекономічної динаміки та відповідна ресурсна модель економічного циклу, яка дозволяє загалом пояснити природу економічної кризи та забезпечити завчасне визначення календарного часу її початку. Це відкриває принципово нові можливості для підвищення ефективності управління національною економікою на системному рівні. В процесі розробки пропонується методи кількісного визначення таких економічних категорій, як «природна ціна», «макроекономічна рівновага», «досконала та ефективна конкуренція», «природна» або «нормальна» ціна тощо та забезпечується мікроекономічне підґрунтя для макроекономіки. Уточнені інші базові економічні категорії. Одночасно, усуваються і недоліки існуючих моделей, що зазначені в табл.1.3.

      В основі нового підходу до аналізу макроекономічної динаміки та ресурсної моделі макроекономічної динаміки лежить розвиток відомої концепції природної ціни, яка представлена в роботах Ф.Кене [99], У.Петті [98], А.Сміта [100] та Д.Рікардо [101]. Однак, категорія «природної» ціни, по суті, була (і залишається сьогодні) одною з перших теоретичних абстракцій, що виникли в економічній теорії. Ця категорія нерозривно пов’язана з категорією «досконала конкуренція», оскільки саме визначення «природної» ціни дано лише для таких ідеальних ринкових умов.

      Наприклад, А.Сміт визначає «природну» ціну як ту, до якої «тяжіє» ринкова ціна в часі саме за умов досконалої конкуренції [98]. А Ф.Кене, У.Петті та Д.Рікардо вважали, що за цією ціною стоять природничі закони, які надають ціні об’єктивності. Пізніше А.Маршалл увів категорію «нормальної» ціни, під якою він розумів середню ринкову ціну (визначену як баланс «попит-пропозиція») також за умов досконалої конкуренції, яка за своєю природою є величиною суб’єктивною (як будь-яка ринкова оцінка). Однак сам Маршалл вважав, що за умов досконалої конкуренції величини «природних» та «нормальних» цін чисельно збігаються, незважаючи на їх різну сутність [102]. Тобто умови досконалої конкуренції дозволяють формально ототожнювати «природну» та «нормальну» ціну.

      Далі (наприклад, Л.Вальрас, Дж.Дебре, М.Алле та інші [52-55]) теоретично пов’язали концепцію ціни на окремих ринках за умов досконалої конкуренції (природної чи нормальної) з макроекономічною рівновагою, що було втілено у відомій неокласичній догмі. Її можна сформулювати так: якщо рівновага “попит-пропозиція” (мікрорівновага) встановлені для кожного ринку економічної системи, то макроекономічна рівновага для усієї системи буде встановлена автоматично. Таким чином, безпосередньо пов’язувались стан макрорівноваги для всієї економіки та станами мікрорівноваги на окремих ринках за умов досконалої конкуренції. Однак таке визначення також не додає однозначності як для визначення макрорівноваги (залишається лише сподіватися, що вона якимось чином, рано чи пізно буде встановлена, але не зрозуміло, як саме і чому), так і досконалої конкуренції. Водночас, таке визначення формально пов’язує мікро- та макрорівновагу.

      Залишається лише вірити тому, що якщо трапляється відхилення поточної ринкової ціни від нормального (природного) рівня, то ринковий механізм забезпечує повернення поточної ціни до нормального рівня в короткостроковий період. У цьому випадку ринкові оцінки вважаються раціональними (ефективними), а сукупний суспільний продукт виробляється з мінімальними сукупними витратами ресурсів (технологічно ефективно). Однак навіть за умов досконалої конкуренції класичний «закон Вальраса» встановлює лише формальне співвідношення між системою нормальних (природних) цін та станом макроекономічної рівноваги без пояснення механізму, що відновлює рівновагу у разі її порушення. Поза умовами ідеальної рівноваги ефективність (раціональність) ринкових оцінок порушується. Чим більше це порушення, тим більше часу необхідно ринковому механізму для відновлення рівноваги. Поза умовами досконалої конкуренції рівновага не може бути відновлена в короткостроковий період, якщо взагалі вона може бути відновлена. По суті, як природна, так і нормальна ціна залишаються теоретичними абстракціями, оскільки теоретичною абстракцією є категорія «досконалої конкуренції». Не існує загального визначення, яке б дозволило кількісно та однозначно визначити цей стан економіки. Існують лише шість ознак (за більшістю авторів) цього ідеального стану. Причому п’ять із шести ознак (достатня кількість продавців (покупців), щоб унеможливити вплив на ринкову ціну з боку продавця (покупця); однорідність продукції, відсутність вхідних бар’єрів тощо) дають лише якісні, але не кількісні характеристики стану «досконалої конкуренції», причому аж ніяк не є однозначними. І лише одна ознака – виробництво за умов досконалої конкуренції – здійснюється з мінімальними витратами ресурсів (технологічно ефективно) – теоретично дозволяє здійснити кількісну оцінку стану «досконалої конкуренції», оскільки кількість ресурсів можна вимірювати.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.