У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Участь адвоката-представника потерпілого на стадії досудового розслідування

     

      Діяльність адвоката-представника потерпілого на окремих стадіях процесу, слід розглянути, акцентуючи увагу на тих моментах, які на сьогоднішній день є проблемними як у теорії, так і у практиці кримінального судочинства, залишаючи без детального висвітлення питання, неодноразово піддані аналізові іншими авторами і які не носять дискусійного характеру.

      Стосовно розслідування до цього часу не цілком зрозумілим залишається питання – з якого моменту представник потерпілого може вступити у кримінальну справу? Одні автори вважають, що він може взяти участь у провадженні у кримінальній справі відразу ж після винесення постанови про визнання особи потерпілим. Інші процесуалісти вважають, що представник потерпілого допускається до участі у розслідуванні з моменту його закінчення при виконанні вимог ст. 217 КПК України. Звертає на себе увагу, що практика органів досудового розслідування в 60 - 80-і роки не свідчила про участь представників потерпілих у кримінальній справі до виконання вимог ст. 217 КПК України На наш погляд, причина цього криється у недосконалості кримінально-процесуального законодавства, яке не дає чіткої відповіді на поставлене питання. Але навіть якщо закон недосконалий, то сумніви, що виникають при цьому, завжди повинні трактуватися на користь конкретної людини, в нашому випадку – потерпілого, зацікавленого в отриманні юридичної допомоги впродовж досудового розслідування. Такий підхід прямо витікає з конституційного положення, що встановлює, що «права і свободи людини і громадянина... визначають сутність, зміст і застосування законів» (ст. 59 Конституції України).

      Можливо також, що обмеження участі адвоката-представника потерпілого в досудовому розслідуванні якоюсь мірою провокувалися аналогічними обмеженнями відносно адвоката-захисника. Проте тепер, коли всі ці обмеження зняті, адвокат-представник потерпілого, виходячи з принципів змагальності кримінального судочинства і рівноправності сторін, безперечно, може взяти участь у процесі з моменту визнання його довірителем потерпілого.

      Нам імпонує, що і практика останніми роками пішла цим шляхом, про що свідчать результати проведеного нами вивчення кримінальних справ. Перш за все, звертає на себе увагу досить високий відсоток (39 %) тих справ, у яких адвокат-представник потерпілого брав участь у стадії досудового розслідування. У 28 % з цих справ адвокат вступав у справу до ознайомлення з матеріалами справи, а в останніх випадках — з моменту такого ознайомлення. При цьому згідно з проведеним опитуванням переважна більшість адвокатів (89 %) вважають за доцільне свою участь як представників потерпілого на стадії досудового розслідування до ознайомлення потерпілого і його представника з матеріалами справи.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.