У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Фінансові джерела забезпечення рівня життя населення

     

      Рух фінансових ресурсів відбувається у вигляді потоків грошових коштів. Зміст цих фінансових потоків складають грошові доходи і надходження (вхідні потоки), витрати, вкладення і заощадження (вихідні потоки) у системі фінансового забезпечення рівня життя населення. Потоки фінансових ресурсів забезпечують функціонування не тільки інституційної структури системи фінансового забезпечення рівня життя населення в широкому розумінні, але й усіх елементів даної системи. Кожний елемент має свою особливу структуру фінансових ресурсів і свої характерні особливості їх руху – формування та використання. Доходи і витрати (вхідні й вихідні фінансові потоки) у системі фінансування рівня життя є визначальними для розрахунку мінімуму, максимуму та оптимуму фінансового забезпечення.

      Фінансовими джерелами забезпечення рівня життя населення є грошові доходи домогосподарств, державні фінансові ресурси, ресурси суб’єктів господарювання, інвестиційні та кредитні ресурси, а також ресурси фондів соціального спрямування. У фінансовій системі та соціально-економічному житті суспільства, матеріальне становище як індивіда, так і суб’єкта господарювання визначається не тільки його індивідуальним доходом, але і доходом домогосподарства, членом якого він є. Сукупний дохід домашніх господарств складається із заробітної плати, пенсій, допомоги, доходів від індивідуальної трудової і підприємницької діяльності, відсотків, дивідендів, ренти, інших доходів від власності та інших грошових доходів, а також вартості продукції особистого підсобного господарства, фермерських господарств (як реалізованої, так і виробленої для власного споживання продукції з вирахуванням вартості товарів і послуг, витрачених на її виробництво). В існуючих умовах господарювання, коли основна частина населення має відносно низькі грошові доходи, можемо спостерігати, що виплата соціальних допомог та інших трансфертів співрозмірна величині отриманої заробітної плати у структурі доходів населення (таблиці додатка Б).

      Доходи становлять основу матеріальної складової рівня життя населення. Вони є ресурсами як у грошовому, так і натуральному виразі, які можуть бути використані на задоволення особистих потреб, сплату податків та інших обов’язкових і добровільних платежів, заощадження. Рівень матеріального забезпечення громадян країни яскраво характеризує розвиток економіки. Необхідно чітко виокремлювати кількісні характеристики формування загального обсягу доходів населення, їх структуру, розподіл між окремими групами населення. Зокрема, базисом для фінансового забезпечення рівня життя населення є грошові доходи громадян.

      До джерел отримання грошових доходів населення в Україні належать: оплата праці всіх категорій населення; доходи осіб, зайнятих підприємницькою діяльністю; надходження від продажу продуктів сільського господарства; пенсії; стипендії та інші соціальні допомоги; надходження з фінансової системи (страхові відшкодування; кредити, наприклад, на індивідуальне житлове будівництво; доходи від власності у вигляді відсотків за внесками, цінними паперами, дивіденди; доходи населення від продажу іноземної валюти; гроші, отримані за переказами; інші надходження). Відповідно, у зазначених випадках розуміємо отримання номінальних грошових доходів, обчислених за поточними цінами. Зрозуміло, що вони будуть більшими ніж реальні доходи населення, які розраховують як різницю між номінальними грошовими доходами й обов’язковими платежами і внесками, скорегованими на індекс споживчих цін за аналізований період. Основними соціальними напрямами, що забезпечуються державними фондами фінансових ресурсів в Україні, є виплата трудових пенсій і допомог, призначених для компенсації ризику тимчасової втрати працездатності, материнства, народження, безробіття і смерті. Соціальні допомоги і трансферти поки що, на жаль, залишаються левовою часткою фінансових джерел забезпечення рівня життя. Тому необхідно у процесі розвитку ринкової економіки зосередити увагу у першу чергу на самофінансуванні населення (можливість отримувати гідні доходи від трудової діяльності та можливість страхувати усі інші ризики, пов’язані з життєдіяльністю громадян), а вже потім – на фінансуванні за рахунок державних коштів [76].

      У процесі фінансування рівня життя населення основними цілями держави мають стати: підтримка рівня життя як окремої особи, так і домогосподарства; подолання бідності; посилення соціальної інтеграції; підвищення економічної ефективності функціонування всіх елементів даної системи. Розглянемо кожну з описаних цілей і спробуємо визначити форми їх досягнення.

      Для досягнення збалансованої фінансової структури у населення необхідно створити сприятливі умови для переходу частини його з групи умовно бідних до середнього класу, а з групи бідних – в групу умовно бідних. При цьому слід не допустити зворотного процесу витіснення людей середнього класу в групу умовно бідних, а з цієї групи – у бідні верстви. На жаль, саме цей процес ми спостерігали у кризовому періоді з кінця 2008 по 2010 роки. Регулювання рівня життя населення та його ефективність залежить і від сукупності прийнятих відповідних державних програм. Вони повинні мати такі напрями регулювання рівня життя населення у процесі його фінансового забезпечення [77]:

      1) умови праці та заробітна плата, рівень пенсійних виплат;

      2) освіта, наука та інноваційно-інвестиційний розвиток;

      3) соціальний захист, соціальне партнерство.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.