У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


2.1. Стан та ефективність використання основних засобів підприємств спиртопродуктового підкомплексу АПК

     

      Забезпеченість підприємств сучасними засобами виробництва, задоволення на цій основі потреб економіки країни – необхідна умова функціонування спиртової галузі. Вивчення наявності, стану та ефективності використання основних засобів на підприємствах спиртопродуктового підкомплексу АПК, дослідження процесу відтворення основних засобів, методів нарахування амортизаційних відрахувань є необхідною основою їх ефективної діяльності.

      Важливу роль в аналізі виробничої та фінансової діяльності підприємств, як підсистеми в системі, відіграє оцінка забезпеченості та ефективності використання основних засобів підприємств спиртопродуктового підкомплексу АПК.

      За останні 20 р. відбувалася зміна технологічної спрямованості підприємств АПК України, якщо ще в кінці 80-х рр. минулого століття підприємства нашої країни були оснащені прогресивною технікою, застосовувалися сучасні для того часу технології, то зараз має місце істотне технічне, технологічне та економічне відставання від промислово розвинених країн. Перед нашою країною зі всією гостротою постала проблема подолання цього відставання. Для цього необхідно здійснити стратегію прориву, заснованого на використанні критично переробленого технологічного, соціального і організаційного досвіду, накопиченого розвиненими країнами. Інакше наша країна остаточно перетвориться на сировинний придаток західної економіки.

      Спиртова промисловість – одна із стратегічних галузей економіки України, яка відіграє головну роль у формуванні Державного бюджету. Однією із особливостей сучасного стану спиртової промисловості та його виробництва є низький рівень технічного оснащення. Спиртова галузь характеризується значною матеріаломісткістю, оскільки в структурі собівартості спирту сировина займає майже 60%.

      За період ринкового реформування економіки в спиртовій промисловості, як і в інших галузях, відбувалися певні зміни, які не завжди мали позитивний ефект. Обумовлені вони були наслідками планової економіки – низьким технологічним рівнем виробництва при високому ступені використання основних засобів, неконкурентоспроможністю вітчизняної продукції на зовнішньому ринку та незавершеністю ринкових реформ, що проводились без урахування специфіки спиртової промисловості. Тому на сьогодні стоїть питання підвищення забезпеченості та відтворення основних засобів підприємств спиртопродуктового підкомплексу АПК.

      У 2010 р. створено державне підприємство спиртової і лікеро-горілчаної промисловості (державне підприємство “Укрспирт”), яке стало правонаступником концерну “Укрспирт”. Тобто у створеній юридичні особі об’єднано усі потужності з виробництва етилового спирту та лікеро-горілчаних виробів, що належать державі.

      ДП “Укрспирт” розділив спиртові заводи на групи за напрямами виробництва. Проведений розподіл здійснено з метою оптимізації виробничої програми та збалансування виробничих потужностей відповідно до потреб внутрішнього і зовнішнього ринків. До першої групи належать 39 заводів загальною потужністю 30,8 млн дал, які виробляють етиловий харчовий спирт. До другої групи заводів належать 8 заводів загальною потужністю 129,4 млн дал, які виробляють біоетанол і біопаливо. До третьої групи віднесено 14 спиртових заводів загальною потужністю 10,4 млн дал, які вироблятимуть спирт-сирець для виробництва біоетанолу. Продукцію в потоці виробляють лише 4 спиртових заводи України.

      Спиртова галузь є основною переробною ланкою агропромислового комплексу, яка відіграє значну роль у забезпеченні сировиною галузей національної економіки. Виробництво спирту забезпечує економічну безпеку і технологічну незалежність країни. До підприємств спиртопродуктового підкомплексу відносять державні спиртові та лікеро-горілчані заводи. Динаміка обсягів виробництва продукції на підприємствах спиртопродуктового підкомплексу АПК характеризує стан АПК, але при цьому, він впливає на процес відтворення основних засобів. Загальна потужність українських підприємств спиртопродуктового підкомплексу становить 62,6 млн дал, сталий об'єм внутрішнього ринку харчового спирту складає 20-22 млн дал, а потенційний об'єм експортних ринків, доступних для українських виробників близько 10 млн дал.

      Вся работа доступна по http://mydisser.com/ru/catalog/view/10333.html http://mydisser.com/ru/catalog/view/10334.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.