У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Використання власних ресурсів для відтворення основних засобів підприємств спиртопродуктового підкомплексу АПК

     

      Фінансові ресурси є найважливішим джерелом оновлення основних засобів, формування та раціональне використання яких має велике значення для забезпечення безперервності відтворювального процесу.

      В умовах ринкової економіки придбання основних засобів, їх використання та відтворення здійснюються за рахунок фінансових ресурсів, для формування яких підприємства використовують власні, позикові та залучені кошти.

      Особливої актуальності на сьогоднішній день набуває питання формування амортизаційної політики, яка буде спрямована на інтенсифікацію відтворення основних засобів, використовуючи при цьому гнучку систему методів нарахування амортизації та ефективного контролю за використанням амортизаційних коштів.

      Амортизаційна політика зберігає свою важливу роль у забезпеченні відтворювального процесу в умовах ринкової системи господарювання для підприємств спиртопродуктового підкомплексу АПК. Фінансування оновлення основних засобів здійснюється у залежності від різних чинників серед яких головну роль відіграє стан амортизаційної політики, ступінь зносу активів підприємства, особливості спеціалізованого обладнання та технологій, які використовуються при виробництві продукції. Запровадження податкового кодексу України ознаменував перехід до бухгалтерських методів нарахування амортизації та відмову від податкового методу. Це сприяє гармонізації податкового і бухгалтерського обліку та зниженню обсягів порушень податкового законодавства.

      Потрібно відмітити, що “недоамортизація” основних засобів є прямою втратою вартості, збитком. Рівномірне нарахування амортизації не забезпечує концентрацію ресурсів, необхідну для швидкої заміни устаткування, схильного до активного впливу морального зносу.

      Відповідно до пп. 145.1.2 податкового кодексу України, нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і зупиняється на період його виведення з експлуатації (для реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації тощо) на підставі документів, що свідчать про виведення таких основних засобів з експлуатації. Відповідно до пп. 145.1.2 податкового кодексу України, нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і зупиняється на

      період його виведення з експлуатації (для реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації тощо) на підставі документів, що свідчать про виведення таких основних засобів з експлуатації.

      Зазначимо також, що невикористання тих чи інших об'єктів основних засобів у господарській діяльності підприємств спиртопродуктового підкомплексу АПК протягом 2004-2011 рр. не є їх консервацією, і якщо відповідного наказу на підприємстві не видано, то це не означає виведення цих об'єктів з експлуатації. Проте у податкового кодексу України немає визначення терміна «виведення об'єкта основних засобів із експлуатації». Згідно з п. 146.18 податкового кодексу України, виведення з експлуатації будь-якого об'єкта основних засобів здійснюється за результатами ліквідації, продажу, консервації на підставі наказу керівника підприємства, а в разі їх примусового відчуження чи конфіскації – згідно із законом.

      Відповідно до Положення про порядок консервації основних засобів підприємств, затвердженого постановою КМУ від 28.10.97 р. №1183, “консервація основних засобів підприємств – це комплекс заходів, спрямованих на довгострокове (але не більш як три роки) зберігання основних фондів підприємств у разі припинення виробничої та іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення їх функціонування”. Цей документ встановлює, що основні засоби підприємств можуть бути законсервовано, якщо за техніко-економічним обґрунтуванням подальше використання їх у виробництві визнано тимчасово недоцільним.

      Отже, податкове законодавство не містить вимогу щодо обов'язкового виведення об'єкта основних засобів із експлуатації у разі тимчасового невикористання у господарській діяльності. А оскільки наказу про виведення з експлуатації немає, то немає і підстав для припинення нарахування амортизації. Це пояснює ситуацію невикористання у повній мірі амортизаційних відрахувань на підприємствах спиртопродуктового підкомплексу АПК. Однак звертаємо увагу, що відповідно до п. 138.8 податкового кодексу України амортизація основних засобів, безпосередньо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, як і амортизація основних засобів

     загальновиробничого (цехового, дільничного, лінійного) призначення, відноситься на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Такі витрати відображаються у податковому обліку лише під час реалізації продукції (виконанні робіт, наданні послуг). Ці правила не дозволяють правомірно включити амортизацію виробничого обладнання до складу податкових витрат у разі відсутності виробництва продукції.

      Отже, остаточне рішення щодо порядку нарахування амортизації у наведеному випадку приймають підприємства спиртопродуктового підкомплексу АПК.

      Надлишок коштів недовикористаної нарахованої амортизації не є наслідками науково-технічного прогресу в країні, а є результатом недоліків встановленої амортизаційної політики на підприємстві. Слід відзначити, що збільшення вартості основних засобів супроводжує збільшення нарахованої амортизації. Перевищення нарахованої амортизації над вибуттям основних засобів спричинене залученням фінансових ресурсів. Станом на травень 2012 р. вартість обладнання, яке використовуються для виробництва продукції на підприємствах спиртопродуктового підкомплексу АПК складає від 3040 грн, за ліхтар оглядовий, до 1207,5 тис. грн., за ректифікаційну колону клапанну. Не всі підприємства мають можливість придбати обладнання за рахунок власних джерел фінансування відтворення основних засобів, враховуючи те, що середній розмір прибутку складає 2,2 млн грн.

      Акцентуючи увагу на підвищенні ефективності амортизаційної політики, слід відмітити, що процес відтворення основних засобів потребує цілеспрямованого регулювання. Неефективне відтворення основних засобів, уповільнене їх технічне оновлення значною мірою обумовлене недооцінкою відтворювального потенціалу амортизаційної системи.

      Вся работа доступна по http://mydisser.com/ru/catalog/view/10333.html http://mydisser.com/ru/catalog/view/10334.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.