У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Концептуальні основи формування фінансового механізму управління економікою сталого розвитку

     

      Перехід сучасних економічних систем на функціонування у відповідності з принципами сталого розвитку можливий лише за умов забезпечення високої ефективності ринкової економіки і оптимального державного регулювання соціально-економічних процесів. За недостатньо розвинених ринкових умов функціонування економіки застосування державних важелів для стимулювання господарської діяльності набуває важливого значення і є перспективним як для стимулювання соціально-екологічної спрямованості господарської діяльності, так і для загального процесу ринкових перетворень в Україні. Важливим аспектом переходу на принципи сталого розвитку є забезпечення фінансовими ресурсами відповідних соціально-економічних процесів. Проблема сталого розвитку може бути вирішена тільки за наявності ефективних джерел фінансування. У програмному документі «Порядок денний на XXI ст.» зазначено, що першим кроком до релізації цілей сталого розвитку повинні стати мобілізація та більш ефективне використання фінансових ресурсів. Відповідно до національних умов і особливостей розвитку держави можуть використовувати національні та глобальні інструменти і механізми у рамках таких традиційних стратегій фінансування сталого розвитку як мобілізація ресурсів, вивільнення коштів, податкові надходження, інституційно-організаційні стратегії, тощо. Фінансова політика держави у сучасних умовах ринкових перетворень виступає визначальною для сталого розвитку національної економіки. Тому формування фінансової політики переходу на принципи сталого розвитку постає досить актуальною проблемою. Ускладнення глобальних процесів економічних трансформацій, посилення їх динамізму, фінансова криза та її негативні наслідки виявили, що існуюча фінансова політика виявилася недієздатною та низько ефективною, яка не в змозі адекватно і своєчасно реагувати на такі події

      За останні два десятиліття спостерігається зростання наукового інтересу до проблематики розробки методології формування фінансової політики забезпечення сталого розвитку соціально-економічних систем. Проблеми формування та оцінки фінансового потенціалу сталого розвитку економіки характеризуються різноманіттям аспектів і досліджуються багатьма вченими і фахівцями. У їх роботах зазначено, що формування фінансової політики сталого розвитку повинні базуватись на ідеї гармонізації соціального розвитку на основі наукового пізнання об’єктивних закономірностей функціонування природно-антропогенних систем [36, 110, 141, 150, 158, 159, 161, 162, 165].

      Водночас, методичну сторону забезпечення функціонування і розвитку економічних систем з позицій формування відповідного фінансового механізму на основі ефективної фінансової політики сталого розвитку недостатньо розроблено. На наш погляд, формування засад фінансової політики сталого розвитку зумовлює необхідність системного аналізу існуючих підходів до вирішення проблем фінансового забезпечення соціально-економічного розвитку, чіткого визначення та конкретизації категорійного апарату.

      Одним із найважливіших напрямів, що сприяють сталому розвитку, є вдосконалення фінансового механізму, метою якого є створення сприятливих фінансово-економічних умов для сталого розвитку. Разом із тим, у теорії та практиці господарської діяльності недостатньо розглянуто питання впливу фінансової стратегії на сталий розвиток економіки та методологічні підходи до оцінки цього впливу. Однак, на сьогоднішній день, питання забезпечення фінансовими ресурсами процесів переходу економічної системи на принципи сталого розвитку залишається одним з найгостріших. З огляду на це, особливої актуальності набуває обґрунтування теоретичних засад фінансового забезпечення, що створить основу для розробки ефективних механізмів управління їх розвитком з використанням фінансових інструментів. Це зумовлює неухильне зростання значущості теоретичної розробки нових наукових підходів до формування й реалізації ефективної фінансової політики та визначення напрямів впровадження відповідних практичних рекомендацій з метою забезпечення переходу господарювання на принципи сталого розвитку - створення сприятливих умов життєдіяльності для теперішніх і наступних поколінь. Тому важливою проблемою постає розробка концептуальних засад формування фінансових важелів стимулювання переходу господарської діяльності на принципи сталого розвитку соціально-економічних систем.

      В умовах вітчизняної перехідної економіки становлення економіки сталого розвитку неможливе без створення відповідного економічного механізму регулювання та стимулювання господарської діяльності. Основою такого роду економічного механізму повинна стати система економіко-фінансових інструментів, які регулюють поведінку суб’єктів господарювання, стимулюючи їх до здійснення практичних дій щодо досягнення еколого-економічної і соціальної збалансованості господарської діяльності. Формування економічного механізму сталого розвитку повинно відбуватись на вже існуючій методологічній базі економічного механізму і враховувати досягнення розвинених країн в галузі вирішення екологічних і соціальних проблем.

      Новизна завдань, пов’язаних з практичною реалізацією концепції сталого розвитку, обумовлює необхідність розробки нових, більш ефективних фінансових інструментів, які відповідають потребам ринково орієнтованого розвитку вітчизняної економіки та потребам розвитку соціально-екологічно орієнтованих суб’єктів господарювання (наприклад, різні види податкових пільг, пільгових позик, пільгового кредиту, гнучкі екологічні податки на продукт, матеріальне заохочення екологізації виробничої діяльності, диференціацію ціноутворення згідно з екологічним критерієм) [55, 91, 102]. Фінансові ресурси мають першорядне значення, оскільки це єдиний вид ресурсів, який може бути перетворений з мінімальним розривом у часі в будь-який інший вид ресурсів. Будь-яка діяльність починається з відповіді на питання: де знайти джерела фінансування, як організувати поточне і перспективне управління фінансовими ресурсами, яке забезпечує фінансову стійкість і платоспроможність.

      Механізм фінансового забезпечення — ключовий елемент стратегії сталого розвитку соціально-економічних систем. Визначальна його функція — залучення та раціональне використання фінансово — кредитних та інвестиційних ресурсів. Стратегічним завданням реформування економіки України має стати формування екосоціальної ринкової економіки, спрямованої на забезпечення добробуту всіх членів суспільства при забезпеченні балансу економічних, екологічних і соціальних чинників.

      Головним засобом і фактором реалізації концепції сталого розвитку повинен стати фінансовий механізм. У науковій літературі існує багато підходів до розуміння фінансового механізму. Досить часто механізм фінансового забезпечення трактують як сукупність економічних відносин,що виникають з приводу пошуку, залучення і ефективного використання фінансових ресурсів та організаційно-управлінських принципів, методів і форм їх впливу на соціально-економічну життєдіяльність господарських суб’єктів [162].

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16855.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.