У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Науково-теоретичні положення забезпечення фінансової стійкості банківської системи

     

      Розвиток економіки безпосередньо залежить від спроможності банківської системи фінансувати та обслуговувати реальний та споживчий сектори економіки. Тому в умовах наростаючої фінансової кризи однією з основних проблем, яка стоїть перед органами державної влади, є підтримка її стабільності та надійності. В світовій практиці питанням попередження та запобігання банківських криз приділяється велика увага, держава надає істотну підтримку банкам, щодо відновлення довіри до них з боку населення та забезпечення їх фінансової стійкості та стабільності, оскільки, без стійкої та стабільно функціонуючої банківської системи неможливо розвивати економіку країни та вирішувати соціальні завдання.

      Однією з особливостей сучасності є економічна та політична нестабільність, внаслідок якої банки, в процесі своєї діяльності, приймають на себе ризики, що можуть призвести до втрати фінансової стійкості та навіть до банкрутства. В свою чергу погіршення фінансової стійкості окремих банків може вплинути на зниження фінансової стійкості банківської системи загалом та викликати системну банківську кризу.

      Саме фінансова стійкість кожної банківської установи забезпечує ефективне та стабільне функціонування всієї банківської системи. На відміну від проблеми забезпечення фінансової стійкості промислових підприємств, проблема забезпечення фінансової стійкості та надійності банківських установ має свої особливості, які проявляються в джерелах формування їхніх фінансових ресурсів, структурі активів, оцінці результатів діяльності тощо, що обумовлює необхідність дослідження сутності та заходів забезпечення фінансової стійкості банківської системи. Необхідно зазначити, що і фінансова стійкість, і стабільність повинні бути не лише короткочасними досягненнями банків, а й визначатися стратегією їх розвитку. Як зазначає І. Лис, належний рівень фінансової стійкості банків є відображенням їх високоефективного функціонування, достатнього нарощування фінансових ресурсів та раціонального управління ними [125]. Сьогодні в економічній літературі зустрічається багато визначень фінансової стійкості. Європейський центральний банк визначає фінансову стійкість як «стан, коли фінансова система здатна протистояти шокам без розвитку кумулятивних процесів, що порушують трансформацію заощаджень в інвестиції і проведення платіжних операцій в економіці» [160].

      Проблема забезпечення фінансової стійкості банків є особливо актуальною в сучасних умовах глобалізації фінансових ринків, ускладнення банківських продуктів, запровадження вимог нової Базельської угоди, загострення міжбанківської конкуренції, зростання банківських ризиків, а також кризових явищ у фінансовому секторі [88]. В свою чергу, фінансова стійкість є фундаментальним поняттям, що найбільш точно відображає проблеми та тенденції розвитку банківського сектора. В процесі дослідження проблеми забезпечення фінансової стійкості, в основному порушуються питання аналізу та управління фінансовою стійкістю, у той час як надзвичайно важливим є визначення сутності даної категорії.

      Забезпечення стійкості банківської системи передбачає уточнення теоретичних засад її формування; дослідження чинників, що зумовлюють стійке функціонування банківського сектору; визначення реального рівня забезпечення стійкого розвитку сукупності банківських інститутів; розробку й реалізацію комплексу заходів, спрямованих на дотримання належних кількісних та якісних параметрів такої стійкості [36].

      Аналіз економічної літератури з даної проблематики [22, 36, 96, 124, 274] дозволяє зробити висновок, що категорія «стійкість» часто трактується в залежності від контексту, використання аналітичних методів та рівня систем, які розглядаються. У працях українських та зарубіжних вчених категорія «стійкість» часто ототожнюється з такими категоріями як «стабільність», «рівновага», «надійність» (табл. 1.2). Полеміка, яку впродовж тривалого часу ведуть вчені-економісти розкриває складність економічної категорії «фінансова стійкість» та суперечності щодо її визначення.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16864.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.