У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Прогнозне моделювання комплексного розвитку територіальних систем та її елементів

     

      Регулювання комплексного розвитку територіальних систем має ґрунтуватися на виборі і реалізації найбільш раціонального (оптимального) варіанту досягнення поставлених цілей. З цією метою необхідним є розширення практики прогнозного моделювання на регіональному рівні як інструменту обґрунтованого впливу на перспективний розвиток території.

      Значення прогнозування обумовлюється наступними причинами. Прогнози виконують, передусім, упереджувальну функцію щодо можливості виникнення несприятливих тенденцій або ж нових проблем, які необхідно усунути. Окрім того, прогнози, описуючи майбутні контури моделі пропорційного розвитку території, дозволяють обирати та оцінювати альтернативні варіанти досягнення такого стану. Вчасно розроблені прогнози дозволяють корегувати розроблені програмні заходи, вносити зміни в тактичні і оперативні рішення щодо вирівнювання територіального розвитку, модифікувати прийняті рішення в контексті прогнозних оцінок зовнішнього середовища. Відсутність прогнозів призводить до прийняття помилкових, часто невідповідних реальним процесам, рішень, які ґрунтуються на неврахуванні закономірностей соціально-економічного розвитку регіонів, ігноруванні впливу системи домінуючих факторів, які обумовлюють різкі зміни загальних тенденцій, використанні суб’єктивних підходів у розв’язанні проблем пропорційного розвитку територій [87, 200].

      Загалом, прогнозування повинне бути орієнтоване на вирішення завдань комплексного розвитку території. В цьому контексті, регіональне прогнозування має здійснюватися за усіма найважливішими напрямами реалізації державної регіональної політики та цілями, які закладалися у розв’язання регіональних проблем.

      Формування комплексного прогнозу регіону переслідує дві мети: надає регіональним органам управління інформацію для прийняття рішень в caths економічної та соціальної політики і є основою для розробки показників проекту бюджету регіону. Необхідною умовою його розроблення є узгодження прогнозних оцінок розвитку регіону з прогнозами, які розробляються на рівні держави, а також з галузевими прогнозами.

      Як свідчать наукові джерела, прогнозування розвитку територіальних систем має здійснюватися з врахуванням таких вимог [87].

      1. В основу розробки регіонального прогнозу слід закласти всю сукупність цілей та завдань забезпечення комплексного розвитку території, які передбачають її збалансований розвиток.

      2. Для виявлення реальних можливостей збалансованого розвитку регіону необхідно враховувати всі ресурси, якими він володіє, а також простежувати тенденції зміни їх обсягу та якості.

      3. Доцільно в рамках регіону виділити ті територіальні об'єкти (системи та підсистеми), які мають найбільше значення для забезпечення його збалансованого розвитку (базові підприємства, інноваційні центри, рекреаційні зони, інноваційна діяльність,

     конкурентоспроможність, інвестиційна привабливість).

      4. При розробленні прогнозів попередньо обґрунтовуються цілі прогнозування в контексті визначених завдань, а також формуються механізми реалізації пріоритетних напрямів розвитку. Для узагальнення та об'єднання нерівноцінних регіональних завдань у єдиному комплексному прогнозі повинна бути створена територіальна інформаційна база. 5. Комплексний прогноз повинен включати сценарні варіанти розвитку території, які б моделювали ситуацію при позитивному, нейтральному або ж негативному впливі зовнішніх по відношенню до території факторів та глобалізаційних процесів.

      6. Прийняття управлінських рішень щодо варіантів реалізації структурної та інвестиційної політики в регіоні мають ґрунтуватися на результатах прогнозного моделювання.

      В якості робочого інструментарію комплексного прогнозу доцільно використовувати такі: екстраполяція сформованих у минулому тенденцій економічного розвитку економіки на майбутнє; економетричні моделі, які ґрунтуються на кореляційно-регресійній залежності; експертні методи, що включають оцінки фахівців (науковців, експертів) щодо перспектив, можливостей і перешкод розвитку території в майбутньому.

      Вибір інструментарію прогнозування комплексного територіального розвитку та характер його комбінування залежить, передусім, від цілей і завдань, які вирішуються місцевими органами влади щодо активізації економічних процесів, розв'язання проблем, які випливають із поставленої мети, а також очікуваних наслідків реалізації прийнятих рішень. Зазначене обумовлює необхідність отримання інформації про майбутній стан, тенденції та напрями регіонального розвитку, можливі впливи ендогенних та екзогенних факторів на забезпечення збалансованого міжрегіонального та внутрішньорегіонального розвитку.

      Процес прогнозного моделювання територіального розвитку спрямовується на вирішення наступних завдань [10]: оціночно-аналітичних (на основі ретроспективного аналізу відстежується специфіка проблеми, визначається рівень інформаційної забезпеченості дослідження), діагностичних (на основі встановленого характеру і форми взаємозв’язку будуються теоретичні моделі, які максимально описують реальний стан проблеми) та проекційних (на основі визначених прогнозних параметрах розвитку території, які характеризують соціально-економічні процеси економічної системи, здійснюються прогнозні оцінки перспектив розв'язання проблеми, приймаються управлінські рішення на основі прогнозних оцінок і прогнозних припущень).

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16880.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.