У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Підвищення конкурентоспроможності продукції лісової промисловості на внутрішньому ринку України

     

      Визначальними підвалинами розвитку внутрішнього ринку продукції ЛП України є забезпечення конкуренції на ринку, створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, зменшення втручання держави в економічну діяльність суб’єктів ЛП та внутрішнього ринку, розвиток конкуренції як основного чинника підвищення ефективності функціонування внутрішнього ринку. Розвиток внутрішнього ринку об’єктивно вимагає створення чи модернізації конкурентних механізмів, розробки науково обґрунтованих та ефективних, з точки зору реалізації на практиці, інституціональних засад захисту і розвитку конкурентних відносин на ринку, підвищення конкурентоспроможності продукції галузей ЛП на внутрішньому ринку.

      Провідною ідеєю та конструктивним принципом розгляду питання конкурентоспроможності внутрішнього ринку продукції ЛП України є виділення і дослідження механізму взаємозв’язку між результативністю внутрішнього ринку, ефективною конкуренцією і високою конкурентоспроможністю внутрішнього ринку в національній економіці, де ефективна конкуренція внутрішнього ринку продукції ЛП має формуватися за такими ринковими умовами, за яких підприємства ЛП перебувають під допустимим рівнем конкурентного тиску з боку наявних та потенційних конкурентів та споживачів, а роль держави полягає у тому, щоб забезпечити наявність такого тиску на ринку.

      Мотивування змісту ефективної конкуренції продукції ЛП зумовлює необхідність дослідження характеру зв’язків між структурою внутрішнього ринку, поведінкою його учасників та параметрами його результативності. Результативність ринку показує міру розв’язання проблеми підвищення конкурентоспроможності товаровиробників лісопромислової продукції і ринкові результати повинні кількісно і якісно відповідати потребам споживачів [195, с. 5].

      З одного боку незадовільна конкурентоспроможність вітчизняної лісопродукції призводить до зростання імпортозалежності внутрішнього ринку України, з іншого – український експортер, здійснюючи експорт лісопродукції, стикається з проблемою низькоякісних її характеристик, згідно яких ця продукція може бути або сировиною, або лише напівфабрикатом. Тому в результаті експортної операції кошти не повертаються в економіку країни, а відбувається товарна інтервенція більш якісної та високотехнологічної продукції, а це спонукає перетікання національних багатств до інших суб’єктів міжнародних економічних відносин та погіршення грошово-кредитного становища країни.

      Так, у 2012 р. імпорт плитних матеріалів з деревини (ДСП, ДВП, фанера) склав 218,5 млн дол. США або на 56% більше, ніж за 2010 р. Збільшення обсягів імпорту відбулося в основному за рахунок проходження митної території України фанери клеєної (темп 168,9%) та ДВП (149,5%). Основні поставки плитних матеріалів на митну територію України здійснюються: по ДСП – з Польщі та Словаччини, по ДВП – з Польщі, по фанері – з Китаю. Слід зазначити, що імпорт фанери з Китаю зріс у 3 рази проти відповідного періоду минулого року. При цьому ціни на китайську фанеру на 70% нижчі, ніж середні по імпорту. Виробничий потенціал деревообробної галузі достатній для забезпечення потреб внутрішнього ринку. До переліку товарних груп у контексті потенціалу їх імпортозаміщення, можна віднести деревностружкові плити, деревноволокнисті плити, фанера клеєна, меблі [45].

      Імпорт картонно-паперової продукції у 2012 р. в натуральному виразі знизився і склав 956,1 тис. т тоді, як у вартісному виразі відбулося зростання обсягів на 11% до відповідного періоду минулого року, які склали 1447,2 млн дол. США. Найбільшими постачальниками картонно-паперової продукції на митну територію України є Російська Федерація та Фінляндія, загальна частка яких в структурі імпорту становить майже 50%. Ця частка є стабільною протягом останніх років. Структура імпорту складається в основному з білих видів паперу, паперу та картону крейдованого, паперу газетного, деяких видів паперу-основи для технічних видів паперу, у т.ч. для шпалер, виробництво яких в Україні відсутнє або має незначні потужності.

      Обсяг імпорту меблів у 2012 р. становив 348,8 млн дол. США. Темп росту до минулого року склав 125,9%. Значну частину імпорту меблів становлять корпусні меблі та меблі для сидіння. На сьогодні питома вага корпусних меблів, що імпортуються в Україну, складає 56% від загального обсягу імпорту, меблі для сидіння складають 35% [45]. З-понад 50 країн-імпортерів найбільше меблів завозиться з Китаю. З цієї країни у 2012 р. було ввезено меблів на суму 93,4 млн дол. США., що становить 30,8% від загального обсягу імпорту меблевої продукції в Україну. Імпорт меблів з Польщі, Італії, Російської Федерації, Німеччини та Туреччини займає 45,4% від загального обсягу імпорту меблевої продукції. Що стосується наведених у переліку даних щодо зростання обсягів імпорту по окремих підкатегоріях товарів групи меблі, то приріст у 2012 р. по відношенню до 2010 р. є незначним і обумовлений загально світовими тенденціями до скорочення обсягів товарообігу на тлі негативних наслідків світової фінансової кризи [45].

      Стримуючими факторами розвитку вітчизняного меблевого виробництва є незахищеність внутрішнього рину (відміна ввізного мита на меблеву продукцію у результаті вступу України в СОТ), завезення на митну територію України значної кількості меблів без належного оформлення та з заниженням митної вартості, що створює неконкурентне середовище на ринку меблів, наслідки світової фінансової кризи та загроза її чергової хвилі.

      Тому мова має йти передусім про таке: необхідно працювати над питанням імпортозаміщення з розширенням задоволення внутрішнього попиту насамперед товарами національних товаровиробників. Потрібно визначити оптимальний шлях захисту внутрішнього ринку продукції ЛП шляхом підвищення конкурентоспроможності і, відповідно, підтримки національних товаровиробників.

      На наш погляд, для стимулювання стабільного розвитку внутрішнього ринку продукції ЛП України необхідно:

      – звернути увагу на проблему неконтрольованого імпорту продукції ЛП, вжити заходів щодо посилення контролю, обліку і запобіганню зловживань при ввезенні меблів на митну територію України;

      – забезпечити стале лісосировинне забезпечення вітчизняних деревопереробних потужностей шляхом встановлення експортного мита на лісосировину (за межі України вивозиться 5-та частина від обсягу заготівель в державі лісоматеріалів круглих);

      – забезпечити рівні умови доступу до лісосировинних ресурсів шляхом внесення змін до Лісового кодексу України, що дасть можливість покращити інвестиційну привабливість вітчизняної лісопромисловості та забезпечить виготовлення конкурентоспроможної готової продукції.

      Необхідною вимогою розвитку внутрішнього ринку продукції ЛП є наявність ефективної конкуренції на ринку. Ефективним можна назвати таке конкурентне середовище, яке шляхом розвитку внутрішньому ринку здійснює вплив на підвищення ефективності національного виробництва: ефективності розподілу ресурсів; оптимізації рівня розподілу праці на виробництві; ефективності залучення інвестицій та інновацій, що забезпечують розвиток виробництва.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16881.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.