У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Модель оцінювання інтелектуального капіталу промислового підприємства

     

      Обов’язковою складовою системи управління ІК є його оцінка. Методи оцінки та виміру ІК можна згрупувати у 4 категорії: методи прямого виміру ІК (DIC), методи ринкової капіталізації (MCM), методи віддачі на активи (ROA), методи підрахунку балів (SC). Основними цілями оцінки ІК є: контроль; звіти зацікавленим особам (клієнтам, кредиторам, акціонерам, співробітникам, державним органам та ін.); підтримка прийняття управлінських рішень (наприклад, про інвестування); візуалізація прихованої вартості (вивчення компанії). Жоден з методів не відповідає всім цілям оцінки, тому вибір методики залежить від поставлених задач і ситуації. Наприклад, для вивчення діяльності підприємства зазвичай найбільше підходять методи підрахунку балів (SC) та прямого виміру ІК (DIC) [1, с.65].

      Основною метою здійснення оцінки ІК у нашому дослідженні виступає можливість управління ним, знаходження слабких місць для усунення, відображення реальної ситуації на підприємстві для отримання бажаних економічних результатів. Тому вважаємо доцільним як формування одного комплексного показника ІК, так і відображення кількісних значень його складових.

      ІК підприємства є також комплексним показником, який складається з показників ЛК, ОК, СК. В основу формування інтегрального показника покладено методологію використання накопичених у базі знань властивостей та відношень поміж показниками, які характеризують структуру ІК [100, с.82].

      Деякі науковці [44; 63, с.11; 75; 89, с.10; 100] використовують звичайний інтегральний показник ІК (ІК представляють нежорсткою детермінованою адитивною моделлю) із врахуванням вагових коефіцієнтів, який синтезує усі його елементи за допомогою суми (вагові коефіцієнти вибираються експертно та відображають важливість кожного часткового показника та його вклад в інтегральний показник), проте даний підхід зіштовхується зі складнощами в підборі вагових коефіцієнтів та він далекий від реальної схеми міркувань, яку використовують кваліфіковані спеціалісти при оцінці ІК підприємства [110]. До того ж досить складно визначати вагові коефіцієнти в одній системі між кількісними та якісними показниками. Також у роботі [68] розроблено модель оцінки ІК на базі інституційного підходу, а саме щодо попиту і пропозиції, яка є елементом системи підтримки прийняття рішень в управлінні ІК підприємств. На нашу думку, вищевказані методи не підходить, коли мова йде про управління ІК підприємства. У цьому випадку необхідна детальна оцінка усіх елементів ІК, до того ж необхідно враховувати не лише кількісні, а й якісні показники в одній системі. Досить вдало з цим справляється аппарат нечіткої логіки у поєднанні з методом експертних оцінок, який дозволяє врахувати невизначеність та багатокритеріальну сутність ІК та дозволяє відстежити вклад кожного критерію запланованих змін в загальний результат та спроможний сприяти оптимізації процесу управління.

      На думку А. Ротштейна [110], використання нечіткої логіки для вирішення задач оцінки якості інтелектуальної діяльності дозволяє максимально наблизити математичну модель оцінки якості до логіки міркувань кваліфікованих спеціалістів, які приймають оцінювані рішення.

      Основні поняття нечітких множин є стандартними і наведені у наукових працях разом із їх застосуванням на практиці [26, 38, 39, 60, 96, 110, 111, 171].

      У загальному випадку механізм нечіткого логічного висновку містить такі етапи: введення нечіткості (фазифікація), нечіткий висновок, композицію і приведення до чіткості (дефазифікація).

      Після обґрунтування необхідності застосування нечіткої логіки можна приступити до науково-методологічного підходу комплексної оцінки ІК. Даний підхід інтегральної оцінки ІК включає наступні етапи.

      Етап 1. Визначення показників впливу на ІК та формування дерева логічного висновку. Оскільки в поглядах вчених до сьогоднішнього дня відсутня єдина думка стосовно загальноприйнятої структури ІК, його наявність та величина можуть бути виміряні за допомогою апроксимуючих показників, тому для здійснення оцінки ІК підприємства необхідно визначити, які показники є найбільш важливими та які необхідно включити у комплексну оцінку ІК. Для врахування характеру невизначеності вхідних даних ІК доцільно застосовувати метод експертних оцінок, якому приділяли увагу вітчизняні і зарубіжні вчені [25, 51, 136, 137].

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16892.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.