У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Реалізація моделі комплексної оцінки інтелектуального капіталу на промислових підприємства

     

      Основою технічного прогресу і загального зростання завжди було та залишається промислове виробництво, а особливо – машинобудування. Машинобудування є однією з основних галузей промисловості України, де зосереджено виробництво інноваційної продукції з високим рівнем доданої вартості. Дана галузь є однією з тих, які найбільше постраждали внаслідок світової фінансово-економічної кризи. Основні тенденції розвитку сучасного машинобудування базуються на взаємодії наукоємних технологій, фінансових ресурсів та ІК.

      Проблеми інноваційної активності на підприємствах машинобудування є досить складними та важливими, адже містять у собі нові шляхи для його випереджального розвитку. Ефективне поєднання високих технологій та новітніх знань дозволяє підприємствам галузі отримати конкурентні переваги та досягати визначених економічних цілей. Саме тому управління ІК на машинобудівних підприємствах є особливо актуальним питанням.

      Сьогодні у Хмельницькому регіоні функціонують різні підприємства машинобудування, серед яких ДП “Новатор”, ДП “Красилівський агрегатний завод”, ВАТ “Темп”, які за даними 2011 р. виступили як інноваційно-активні. До того ж дані підприємства раніше виробляли продукцію військового призначення та в зв’язку із зменшенням попиту на дану продукцію змушені були освоїти нові види продукції (перехід в іншу виробничу площину), що є свідченням вдалого застосування ІК підприємств. ВАТ “Темп” повністю перейшов на виробництво нової продукції, а ДП “Новатор” та ДП “Красилівський агрегатний завод” поєднують виробництво продукції військового призначення та нового виду.

      Розглянемо діяльність згаданих підприємств машинобудування Хмельницького регіону. ДП “Новатор” - це одне з провідних багатопрофільних підприємств високого технічного та технологічного рівнів Хмельницького регіону, напрямами діяльності якого є виробництво продукції військового призначення (радіолокаційні прицільні комплекси, бортові системи попередження зіткнення повітряних суден, метеонавігаціні радіолокаційні станції та інше радіолектронне та радіолокаційне обладнання для оснащення сучасних літальних апаратів) та надання послуг з їх обслуговування, товари народного споживання (лічильники газу, гарячої та холодної води, медична апаратура, автоматичні вимикачі, телевізори на LCD панелях та ін.). Продукція підприємства є надзвичайно наукомісткою. На підприємстві впроваджено сертифікацію власної системи якості продукції на відповідність державному стандарту ISO 9001 - 2001. За рівнем класу військової продукції входить до четвірки країн разом зі США, Росією та Францією.

      Підприємство створено з метою реалізації на основі одержаного прибутку соціальних і економічних інтересів працівників підприємства та найбільш повного забезпечення суспільних потреб в його продукції за рахунок розвитку і удосконалення виробництва. Метою підприємства також виступає покращення свого положення у галузі, досягнення підвищення ефективності виробництва для отримання прибутку шляхом використання новітніх технологій та кваліфікованих працівників. Іншим словом необхідне ефективне використання ІК підприємства.

      ДП “Новатор” було створено у 1964 р. Його організаційну структуру можна визначити як лінійно-функціональну (рис. Б1 (Додаток Б). В рамках цієї структури протікає весь управлінський процес та рух потоків інформації. Аналіз організаційної структури демонструє відсутність структурного підрозділу стосовно управління ІК. Загальна стратегія підприємства – вихід на нові ринки збуту своїх послуг. За такої ситуації необхідним є розширення матеріально-технічної бази, освоєння нових технологій у виробництві та оновлення знань.

      Основні техніко-економічні показники відображені у табл. Б1 (Додаток Б). Як видно з даних табл. Б1, дохід від реалізації продукції з кожним роком зростає, а темп росту 2011 р. в порівнянні з 2010 р. досягає свого максимального значення на рівні 142 %, темп росту чистої виручки дорівнює 144 %. Собівартість продукції також має тенденцію до зростання. Підприємство було збитковим у 2006, 2008 - 2010 рр. І лише у 2007 р. чистий прибуток склав 115 тис. грн, та у 2011 р. спостерігається значне покращення ситуації та прибуток підприємства досягнув 13697 тис. грн. З 2006 по 2010 рр. постійно зменшувалась чисельність працівників, і лише у 2011 р. вона зросла у порівнянні з попереднім роком на 3 % та становила 1654 чол. Збільшення фонду оплати праці працівників зумовлено піднесенням заробітної плати. Виключенням є 2009 р., у якому прослідковується зниження заробітної плати у порівнянні з 2008 р. Максимального ріня середньомісячна заробітна плата одного працівника досягла у 2011 р. із темпом приросту у порівнянні з попереднім роком маже у 60 % і досягла рівня 2525 грн. Середня вартість НА є досить незначною у порівнянні з основними засобами та коливається на рівні 594,5 тис. грн – 674 тис. грн. І лише певне зростання помітне у 2011 р., в якому рівень НА досягнув 1107 тис. грн. Протилежна ситуація спостерігається з середньою вартістю основних засобів, величина яких з 2006 по 2010 рр. постіно зростає, і лише у 2011 р. помітний спад їх величини. Аналогічна картина стосується і середньої вартості сукупного та власного капіталу. Темп росту у 2011 р. в порівнянні з 2010 р. склав 87,07 % та 73,91 % відповідно.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16892.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.