У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Побудова системи управління інноваційним потенціалом промислового підприємства

     

      Досвід свідчить, що підприємства в процесі своєї діяльності повинні знаходитьсь у процесі постійного управління інноваційним потенціалом задля конкурентної боротьби, тобто функціонування більшості ринково-успішних підприємств можливе лише при створенні цілісної ефективної системи управління інноваційним потенціалом.

      Саме управління інноваційним потенціалом підприємства є найбільш слабкою ланкою в господарчому механізмі багатьох інноваційно-орієнтованих українських промислових підприємств, і в той же час саме цим питанням не приділяється належної уваги. Значимість управління інноваційним потенціалом підприємства помітно зростає в умовах інтеграції сучасного інструментарію менеджменту в діяльності підприємств промисловості.

     

      В сучасних умовах господарювання вітчизняним підприємствам необхідно розробити комплекс таких прийомів та методів управління інноваційним потенціалом, який би відповідав особливостям інноваційної діяльності конкретного підприємства та специфіці сформованої в країні ринкової ситуації, світовим тенденціям інноваційного розвитку.

      Дослідження структурних складових інноваційного потенціалу (в попередніх розділах) доводять, що задля забезпечення ефективного формування, реалізації та накопичення інноваційного потенціалу необхідне створення ефективного організаційно-економічного механізму забезпечення системи управління інноваційним потенціалом підприємством.

      Питанням сутності, методів та підходів до управління інноваційними процесами на макро-, мезо- та макрорівні присвячено роботи багатьох вітчизняних та закордонних вчених [122-131], які здебільшого розглядають локальні питання управління інноваційним потенціалом, тобто відсутня системність підходу до управління, що не дозволяє комплексно підійти до побудови системи управління формуванням та використання інноваційного потенціалу підприємства. Подальшого ретельного вивчення та удосконалення потребують питання формування ефективної комплексної системи управління інноваційним потенціалом підприємства. Розробка й впровадження дієвої моделі системи управління інноваційним потенціалом підприємства представляє для дослідження певну складність та інтерес.

      Система управління інноваційним потенціалом підприємства повинна забезпечувати максимальне використання інноваційних можливостей й здатностей підприємства, створювати умови для стійкого функціонування й розвитку. При цьому керована система (система менеджменту інноваційного потенціалу) повинна або пристосовуватись до негативних впливів, що збурюють, сприяти досягненю мети, або успішно протидіяти цим впливам.

      Нагадаємо, що сучасний етап розвитку теорії та практики управління відзначається взаємним узгодженням принципів й інструментів управління, розроблених на основі різноманітних підходів, ключовими з яких є [53,132, 133]: процесний (управління характеризується реалізацією системи функцій: планування, організація, мотивація й контроль, які самі є процесами); системний (розглядає всі процеси і явища у вигляді певних цілісних систем, які володіють новими якостями й функціями, не властивими складовим її елементам), ситуаційний (використовується у нестандартних і непередбачуваних ситуаціях та базується на наступних умовах: вмінні здійснювати аналіз конкретної ситуації, вибирати адекватний підхід до реалізації управління, необхідну гнучкість для переходу до нового управлінського стилю й робити відповідні зміни що дозволяють прилаштуватися до ситуації, що з’явилася.

      Крім вище зазначених трьох ключових підходів, вітчизняні економісти виділяють нові напрямки, такі як: соціально - етичний, стабілізуючий, системно – потоковий та інші, які ми вважаємо, похідними від домінуючих трьох [53].

      На, нашу думку, вдосконалена концепція управління інноваційного потенціалу підприємства в системі антикризового менеджменту повинна ґрунтуватись на комплексному підході, що передбачає сумісне використання процесного, ситуаційного та системного підходів до управління.

      Ефективне управління інноваційним потенціалом не може бути обмежене точковим стимулюванням, тому даний менеджмент потребує комплексного підходу до своєї реалізації, та повинно бути направлено на пошук оптимальних управлінських рішень, створюючи стабільність функціонування підприємств.

      Будучи складною системою, інноваційний потенціал містить багато різнопланових елементів, пов’язаних між собою, які знаходяться у взаємодії, реагують на «сигнали» зовнішнього середовища у відповідний спосіб, а комплексний підхід передбачає, що елементи, утворюючі систему управління інноваційним потенціалом, не просто взаємозв’язані між собою, але і цей взаємозв’язок контролюється з метою збереження розбіжності в рівні значень її показників в межах допустимих величин.

      Сукупність взаємопов’язаних і взаємозалежних елементів, що беруть участь в управлінні інноваційним потенціалом підприємства, утворюють систему управління діяльністю. Основними елементами такої системи є: об’єкт управління, суб’єкти управління, принципи управління, функції управління, методи управління, управлінські рішення.

      Запропонований нами вдосконалений концепт комплексного підходу до системи управління інноваційним потенціалом підприємства вимагає створення відповідно організаційно-економічного механізму забезпечення процесу управління відповідним потенціалом, основними складовими якого є: ціль, задачі, принципи, функції, методи, фактори, що впливають на роботу системи менеджменту, а також розробку схеми системи управління відповідного потенціалу підприємства.

      Як відомо, ефективне управління може бути тільки тоді, коли воно здійснюється на базі добре відомого об’єкту управління – інноваційного потенціалу підприємства, що нами детально розглянуто в попередніх матеріалах нашого дослідження з позиції системно – динамічного підходу.

      Розгляд поняття «система управління» [135-140] дозволив констатувати, що в більшості випадків воно визначається як комплекс або сукупність тих чи інших елементів, підсистем, які є основою ефективної діяльності підприємства.

      В сучасному менеджменті існує досить багато думок щодо того, якими саме властивостями повинна характеризуватись система управління. Базові положення системного підходу та їх аналіз дозволяють встановити різноманітні властивості системи управління інноваційним потенціалом та визначити оптимальний режим його функціонування.

      Характеристика властивостей системи, що сформована на основі аналізу перелічених вітчизняних науковців та адаптована до особливостей системи управління інноваційним потенціалом промислового підприємства, включає наступні елементи [141-146]:

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16898.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.