У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Тактичні операції у структурі автоматизованого робочого місця слідчого

     

      У криміналістичній науковій літературі в останні десятиліття ХХ ст. певна увага приділялася питанням інформатизації процесу досудового слідства [330, 350, 494, 323, 209, 518] ). Початок ХХІ ст. означився активізацією наукових досліджень проблем застосування інформаційних технологій, створення різноманітних програмно-технічних продуктів, спрямованих на оптимізацію розкриття, розслідування та профілактику злочинів [70, 608, 516, 192, 311, 247, 429, 545, 678, 297] ). Йдеться про різного роду автоматизовані експертні й консультативні системи штучного інтелекту, інформаційно-аналітичні системи обробки статистичної інформації, до яких можна віднести: (а) автоматизовані банки даних (АБД), (б) автоматизовані інформаційно-пошукові системи (АІПС), (в) автоматизовані робочі місця (АРМ), (г) програмно-апаратні комплекси (ПАК), (д) програмно-технічні комплекси (ПТК), (е) системи автоматизова¬ ного прийняття рішення (АПР), (є) системи підтримки прийняття рішення (СППР) і (ж) системи підтримки судової експертизи (СПСЕ) [669, 74] ).

      Запровадження й поширення зазначених систем, безумовно, спрямовано на підвищення ефективності роботи, уніфікацію й автоматизацію документообігу, збереження документів. Щодо цього окремі вчені-криміналісти пропонують різні системи і звертають увагу на достатньо позитивний досвід їх застосування. Зокрема, важливим кроком у цьому напрямку можна вважати розроблення автоматизованих інформаційних систем: АРАМІС («Автоматизоване Робоче Місце Інформаційної Системи», яка в процесі наступних модифікацій одержала нову назву  «ФЛІНТ», «Слідство»), «Слідчий-М», «Версія», «Убивство», «Кримінал», системи ПІК, [504] ) «Арсенал», «Зброя» [443, 247] ), «Центр», «Сейф», «Упізнання», «Покарання», «Антикваріат», «Злочин», «Кримінал-іноземець», «Розшук-іноземець» [117] ), комплекс АРМ «Досудове провадження» [512, 510] ), «Спеціалізована територіально-розподільна автоматизована система» [371] ), спеціалізовані територіально-розподільні автоматизовані системи («Єдина автоматизована система правоохоронних органів про склад та діяльність міжнародних терористичних та кримінальних організацій») [170] ) тощо.

      Крім цього, здійснені спроби щодо розробки інформаційних технологій і можливостей створення та впровадження АРМ для співробітників оперативно-розшукових і експертно-криміналістичних підрозділів, а саме: «Кортик»  в експертизі холодної зброї, «Еврика»  у пожежно-технічній експертизі, «Балекс»  у судово-балістичній експертизі, «Наркоекс»  у дослідженні наркотичних засобів і психотропних речовин та ін. [369, 122] ), «Пірос», «Вибухові речовини», «Зброя», «Патрон», «Клеймо», «Клинок» [270] ).

      Серед найбільш перспективних напрямків запровадження проектів інформаційно-технологічного спрямування особливе місце займає розроблення й використання системи «Автоматизоване робоче місце слідчого», головним завданням якої є забезпечення підтримки у прийнятті рішень. До структури АРМ слідчого входять інформаційно-довідкові, інформаційно-пошукові й інформаційно-консультаційні системи [659, 666] ). Застосування такого АРМ дає можливість слідчому використовувати інформацію: (1) нормативну, що міститься в кримінально-правовому і процесуальному законах, а також в інших нормативно-правових актах; (2) методичну, зосереджену у спеціальній літературі, що містить рекомендації з розслідування окремих видів злочинів; (3) доказову, яка надходить із процесуальних джерел і містить необхідні відомості про обставини розслідуваного злочину; (4) оперативну, що міститься в непроцесуальних джерелах; (5) довідкову, яка охоплює відомості про слідчу дільницю, район, область, а також певну інформацію про організації й підприємства, правоохоронні органи, експертні установи тощо [278] ).

      Такого роду системи,  слушно зауважує Н. Б. Водянова,  надають суб’єкту розслідування безліч переваг у виконанні його професійних функцій. Зокрема, істотно скорочуючи часові витрати слідчого на пошук необхідної інформації, значно мінімізуючи помилки. Вони оптимізують його роботу в цілому, підвищують її якість і тим самим сприяють виробленню і прийняттю своєчасних, обґрунтованих і найбільш раціональних рішень у ході розслідування по кримінальній справі. У зв’язку із цим, на думку вченого, подальше вивчення й розроблення такого АРМ слідчого, яке буде відповідати сучасним умовам всього процесу розслідування злочинів, вбачається вельми актуальним і необхідним. Основним призначенням програмного забезпечення АРМ слідчого повинна виступати комплексна автоматизація діяльності слідчих органів, а головна мета його розробки, створення й використання полягає в наданні інформаційної підтримки слідчим при виконанні ними своїх функціональних обов’язків [122] ). На думку О. О. Бєлова, залежно від конкретної слідчої ситуації дані системи пропонують алгоритм слідчих дій з викладенням процесуального порядку й особливостей їх проведення [66] ). У свою чергу Є. П. Іщенко звертає увагу на те, що незалежно від модифікації АРМ слідчого дозволяє оптимізувати складання процесуальних документів із розслідуваних справ (для чого призначені шаблони таких документів) і перевірку об’єкта-суб’єкта за криміналістичним обліком. АРМ слідчого містять бланки планів розслідування, нормативно-правові акти, коментарі до них, широко використовуються гіперсилки, які полегшують перехід до тексту вихідного нормативного документа [270] ).

      При цьому варто зазначити, що у спеціальній літературі по-різному визначають поняття «АРМ слідчого». Так, С. А. Ялишев вважає, що автоматизовані робочі місця слідчого становлять собою автономні інформаційні системи, забезпечуючі зберігання значного обсягу поточної інформації по розслідуваних злочинах, оснащені комп’ютерними програмами для висунення версій і планування слідчої діяльності [731] ); Н. Б. Сєм’їна розглядає їх як комплекс програмних засобів, розміщених безпосередньо на робочому місці слідчого, застосування яких оптимізує й удосконалює слідчу діяльність у цілому [545] ); Б. В. Андрєєв вважає їх комплексом індивідуальних технічних і програмних засобів, призначених для автоматизації інформаційного забезпечення процесуальної діяльності [13] ); O. О. Бєлов  багатофункціональним пакетом прикладних програм, сформованих на підставі кібернетичної моделі процесу розслідування [65] ).

      Отже, автоматизоване робоче місце (АРМ) слідчого можна визначити як сукупність інформаційно-програмно-технічних засобів, що надають слідчому підтримку у прийнятті рішень у процесі розслідування злочинів, автоматизують інформаційне забезпечення його процесуальної діяльності. За своїм технічним навантаженням АРМ слідчого має охоплювати певні комп’ютерно-технічні засоби і програмні продукти [278] ). Використання АРМ слідчого спрямовано на оптимізацію, раціоналізацію й удосконалення слідчої роботи. Зокрема забезпечувати: (1) планування по конкретних кримінальних справах і складання календарних планів роботи; (2) відбір і передачу необхідної інформації для проведення відповідних заходів у ході оперативно-розшукової діяльності; (3) належне оформлення такої інформації, в тому числі у формі дачі доручень відповідно КПК; (4) накопичення й аналіз інформації по кримінальних справах, особливо великих за обсягом і багатоепізодних; (5) використання, введеної в пам’ять ЕОМ інформації для автоматизації процесу підготовки слідчих та інших документів у потрібній кількості примірників; (6) автоматизацію контролю за дотриманням процесуальних термінів і здійснення планових заходів; (7) зберігання й використання різноманітної довідкової інформації по кримінальних справах; (8) ефективний самоконтроль і контроль з боку керівників слідчих підрозділів за розслідуванням кримінальних справ на будь-якому етапі; (9) організацію і проведення експертиз; (10) аналіз інформації по злочинах минулих років, відпрацювання рекомендацій щодо їх розкриття й використання типових ознак та ситуацій [490] ). Структура АРМ слідчого передбачає наявність таких систем: а) технічних засобів, що складається із засобів обчислювальної, комуніка-ційної, організаційної техніки й технічних засобів спеціального призначення; б) програмних засобів, що складається із системного (загального) і прикладного (спеціального) програмного забезпечення; в) техніко-криміналістичного, методичного й тактичного забезпечення; г) загальних і спеціальних інформаційно-довідкових баз знань та ін. Так, система технічних засобів АРМ слідчого складається з комп’ютера з периферійним обладнанням і відповідним програмним забезпеченням і комплексу техніко-криміналістичних засобів виявлення, дослідження й фіксації доказової інформації. Програмне забезпечення загальне «керує» роботою комп’ютера та його окремих частин, прикладне (спеціальне) використовується для вирішення окремих завдань [669, 666] ).

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16743.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.