У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття та види вибіркових кримінологічних досліджень

     

      Таке складне соціальне явище, як злочинність, не можна ґрунтовно дослідити тільки на основі суцільного державного статистичного спостереження, яке, має певні обмеження щодо змісту та повноти інформації. Вже у працях засновників кримінології містився аналіз як даних суцільних статистичних спостережень, проведених у різних країнах, так і результатів вибіркових досліджень, здійснених ними та іншими авторами [8–10].

      Вибіркові дослідження, тобто вивчення не всіх, а певної частини об'єктів спостереження [343, c. 201], як і суцільні статистичні дослідження, стали регулярно здійснювати у XIX столітті. Але їх широке застосування в соціології, статистиці та інших галузях науки розпочалося дещо пізніше, ніж проведення суцільних статистичних спостережень. Поштовх для їх поширення дали результати математико-статистичних досліджень, проведених у 1906—1934 рр. (А. Боулі, Е. Нейман, А. Вальд, О. Андерсон та інші), в ході яких було доведено, що результати, отримані у процесі вивчення відібраних певним чином фактів, осіб тощо, можуть поширюватися на всі факти, осіб тощо певної категорії (репрезентативність вибірки) [344, с. 34–35, 53; 345, с. 214–252]. Згодом вибіркові дослідження почали широко використовуватися в статистиці, соціології та кримінології, постійно вдосконалювались методичні та організаційні засади їх проведення. Вибіркове кримінологічне дослідження являє собою процес вивчення спеціально відібраного масиву осіб, документів, актів поведінки тощо, які містять інформацію про всі або окремі елементи предмету кримінології [58, с. 137; 66, с. 97]. Вибіркове кримінологічне дослідження має суттєві ознаки, які визначають зміст та кримінологічне значення даних, які можна отримати в результаті їх проведення.

      По-перше, вибірковий масив одиниць спостереження кримінологічного дослідження більшою або меншою мірою в залежності від методу відбору та чисельності вибіркової сукупності репрезентує всю сукупність одиниць спостереження, тобто дозволяє отримати в процесі його вивчення інформацію про зазначену сукупність одиниць спостереження або генеральну сукупність. По-друге, вибірковий масив даних кримінологічного дослідження являє собою інформацію в найбільш конкретному, індивідуалізованому вигляді. Тобто в ньому зберігається інформація щодо всіх індивідуальних ознак кожної одиниці спостереження (злочину, особи, яка його вчинила тощо). В залежності від цілей дослідження така інформація може бути оброблена різними способами: шляхом підсумовування ознак, як це робиться при створенні статистичних звітів (одномірний розподіл), при цьому індивідуальний характер інформації втрачається; шляхом встановлення співвідношення всіх або частини ознак одна з одною (стать та вид злочину тощо) та визначення залежностей між ними (двомірний розподіл); шляхом виділення зі всього вибіркового масиву даних певних підмасивів, на основі єдності будь-якої з ознак одиниць спостереження; шляхом виділення груп одиниць вибірки на основі сукупності взаємопов'язаних ознак, тобто здійснення типологізації одиниць вибіркової сукупності.

      У кримінологічній літературі проблемі видів вибіркових кримінологічних досліджень до цього часу не приділялось достатньо уваги. В основному ці питання висвітлюються при розкритті методів кримінологічних досліджень та особливостей видів кримінологічної інформації, яка використовується в процесі їх проведення.

      Більшість авторів зазначає, що при здійсненні вибіркових кримінологічних досліджень використовуються соціологічні, статистичні, психологічні, правові методи, але в різній мірі. Найчастіше кримінологічні дослідження проводяться на основі одного або декількох соціологічних методів [276, с. 42; 278, с. 25]. Це обумовлено перш за все змістовною близькістю цих двох галузей науки, оскільки соціологія вивчає різні види людської поведінки, а злочин є одним з таких видів. Недарма деякі автори взагалі вважають кримінологію соціологією злочинності [133, с. 7; 346, с. 49; 347, с. 8–9; 348, с. 50]. Крім того, в США та ряді європейських країн кримінологічні дослідження здійснювали і здійснюють переважно соціологи, які природно використовували при їх проведенні методи соціології.

      При проведенні вибіркових кримінологічних досліджень застосовуються основні соціологічні методи, виділені за критерієм виду джерела, з якого отримується інформація. Це аналіз документів, опитування, спостереження, експеримент [18, с. 42–49; 58, с. 144–148; 126, с. 268–291; 215, с. 56–64; 275, с. 16–26; 276, с. 42–50; 277, с. 42–46; 278, с. 26–29; 279, с. 57–164; 349, с. 226–244]. Зазначені основні соціологічні методи поділяються на підвиди на основі ряду додаткових критеріїв (тривалість проведення дослідження, форма, спосіб тощо). В подальшому ми будемо використовувати в дослідженні усталені положення щодо основних методів соціологічного дослідження та їх окремих підвидів, розроблені в соціології [350–382].

      Що стосується кримінологічної або кримінологічно значущої інформації, то у підручниках з кримінології наводиться стисла характеристика її джерел, але вона носить загальний характер, ряд важливих аспектів змісту та використання кримінологічної інформації окремих видів в ній не висвітлюються [18, с. 42–49; 58, с. 144–158; 126, с. 233–295; 349, с. 216–248; 383, с. 29–33].

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16748.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.