У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Джерела та структура інвестиційних ресурсів підприємств аграрного сектора України

     

      Основними джерелами інвестиційних ресурсів підприємств аграрного сектора є: власні фінансові ресурси (прибуток, амортизаційні відрахування), позикові фінансові кошти інвестора (облігаційні займи, банківські кредити), та залучені фінансові кошти інвестора (кошти від продажу акцій). Структурно інвестиційні ресурси поділяються на коротко- та довгострокові. Наразі рівень інвестиційного забезпечення діяльності підприємств аграрного сектора усіх форм власності є недостатнім, про що свідчать основні макроекономічні показники: у 2011 р. сільське господарство забезпечило формування 9,6 % валової доданої вартості економіки, обсяг інвестицій з усіх джерел фінансування становив лише 7,7 % від загальнодержавного обсягу інвестицій в основний капітал (18,2 млрд грн). За рахунок коштів державного бюджету освоєно 317 млн грн, що становить 1,7 % інвестицій в основний капітал. Вагому частку інвестицій у сільське господарство освоєно в рослинництві (71,0 %).

      Основними джерелами фінансування капітальних інвестицій у 2011 р. виступили власні кошти підприємств (58,6 %), частка банківських кредитів у забезпеченні інвестиціями становила лише 16,3 %, коштів державного бюджету – 7,1 %, іноземних інвесторів лише на 2,8 %. Зазначимо, що структура джерел інвестиційного забезпечення є не диверсифікованою, що заздалегідь обумовлює низьку рентабельність суб’єктів господарювання.

      Упродовж 2000–2011 рр. намітилась тенденція до збільшення обсягів інвестицій у сільське господарство. Відтак, якщо у 2000 р. обсяги інвестицій в основний капітал сільського господарства у фактичних цінах становили 1617 млн грн, то у 2006 р. – відповідно 5016 млн грн, а у 2009 р. – 9382 млн грн. Однак в 2011 р. у сільське господарство було вкладено інвестицій на суму 14219 млн грн у фактичних цінах, що у 8,8 рази більше, ніж було у 2001 р. Проте за 2011 р. обсяг інвестицій у АПК у загальному обсязі інвестицій в економіку країни зменшився. Такий обсяг інвестицій не забезпечує стабільний розвиток галузей аграрного сектору економіки країни (Додаток Д).

      За оцінками фахівців Міністерства аграрної політики та продовольства України загальна потреба в інвестиціях у сільське господарство та інші галузі АПК країни перевищує суму, еквівалентну 35 млрд дол., зокрема: на оновлення машинно-тракторного парку – 3 млрд дол. США, у цукрову галузь – близько 12 млрд дол., на переоснащення борошномельної галузі – 2,1 млрд дол. Інвестування в обсязі понад 1 млрд дол. потребують м'ясо- та молокопереробні підприємства, масложирова галузь [3, с. 389–390]. Однак сільськогосподарські та переробні підприємства аграрного сектора не здатні акумулювати достатній обсяг таких інвестиційних ресурсів.

      Загрозливих масштабів набула деіндустріалізація сільського господарства Основний капітал галузі зменшився за 1996–2010 рр. в 1,7 рази, а в сільськогосподарських підприємствах – у три рази. При цьому частка сільського господарства в основному капіталі економіки зменшилася з 24 % до 6 %. Рівень забезпечення сільського господарства тракторами, комбайнами та іншою технікою становить 45–50 % від потреби. Понад 90 % технічних засобів потребують негайної заміни внаслідок їх зношеності [2, с. 118–120].

      Основним джерелом формування власних коштів підприємств залишається прибуток та амортизаційні відрахування. Проаналізувавши динаміку прибутку підприємств сільського господарства за 2007–2011 рр., видно, що 85,6 % підприємств, зайнятих у рослинництві, мають змогу інвестувати отриманий прибуток в основний капітал, 14,4 % – “потенційні банкроти” за умови відсутності прибутку, неможливості отримання кредиту, малоймовірності отримання державної допомоги. У тваринництві ситуація є ще гіршою, лише 68,9 % підприємств здатні забезпечувати розвиток діяльності за рахунок отриманого прибутку (табл. 2.1). Водночас, середня вартість залучення банківських кредитів в Україні у національній валюті (ефективні процентні ставки) за останні роки коливалася в межах від 15 % до 25 %. Натомість в країнах ЄС вартість отримання кредитів є набагато нижчою (банківські овердрафти): 4,47 % річних у євро у 2011 р. середнє значення по країнам ЄС-27 (найвища процентна ставка відмічена в Румунії – 10,53 % річних, та найнижча у Франції – 2,64 % річних) [157].

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16927.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.