У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Інститути муніципальної демократії в механізмі гарантування прав місцевого самоврядування

     

      Розвиток інституту місцевого самоврядування та ефективне функціонування механізму гарантування прав місцевого самоврядування, як свідчить світова практика становлення держав з розвиненою демократією, є необхідною складовою власне демократії, що імперативно передбачає наявність інститутів місцевого самоврядування. Саме на рівні місцевого самоврядування можна найповніше реалізувати принцип демократії в державі, тобто право громадян на управління державними та місцевими справами. Водночас, як зазначає Н. Камінська «… самоврядування – продукт демократі, одна з визнаних форм здійснення народом належної йому влади. Ступінь його залежить від розвитку демократії в суспільстві» [135, c.59]. На думку вченої демократія та місцеве самоврядування перебувають у взаємному зв’язку філософських категорій змісту й форми: демократія є змістом місцевого самоврядування, а місцеве самоврядування є формою, способом існування і здійснення демократії.

      Демократія на місцевому рівні чи муніципальна демократія являє певний різновид демократії в державі. Досить плідним напрямком теоретичного пошуку в сучасній теорії демократії поступово стає демократія участі чи партисипаторна демократія (англ. рarticipate – приймати участь) в основі якої покладено активну участь населення країни у здійснення публічно-владних функцій та можливість громадян впливати на процес прийняття органами влади публічно-владних рішень.

      Процес конституційного реформування інституту місцевого самоврядування передбачає вироблення теоретичної бази, що змогла б не тільки обґрунтувати необхідність реалізації інститутів муніципальної демократії, але й запропонувати концепцію та виробити ефективні механізми їх гарантування.

      Відсутність комплексних теоретичних досліджень означеної проблеми обумовлює певна недосконалість норм конституційного та муніципального законодавства, що врегульовують інститути муніципальної демократії. Саме тому досить важливо для вдосконалення та оптимізації механізму гарантування прав місцевого самоврядування є вироблення чітких уявлень про систему інститутів муніципальної демократії, визначення механізму їх реалізації, місця і ролі в процесі гарантування прав місцевого самоврядування.

      Місцеве самоврядування є однією з фундаментальних основ конституційного ладу України одночасно являючи найважливіший демократичний інститут сучасного суспільства. Цілком можна погодитись з російським вченим А. А. Сергєєвим, який зазначає, що «…поява місцевого самоврядування у сучасному вигляді стає результатом процесів, що викликані об’єктивною необхідністю: по-перше, децентралізацією влади, а по-друге, посиленням її демократичних засад» [319, c.113-114].

      Сучасні тенденції розвитку муніципальної демократії в світовій практиці приділяється достатньо уваги, зокрема, у 1994 році було створено Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи як консультативний орган, що замінив Постійну конференцію місцевих і регіональних влад Європи. Згідно Статуту він представляє місцеві і регіональні органи влади країн-членів Ради Європи. Члени Конгресу мають бути обраними або посадовими особами органів місцевого чи регіонального рівня держав-членів Ради Європи. Кожна країна-член Ради Європи представлена у Конгресі національною делегацією із тією ж самою кількістю представників і заступників, як і в Парламентській асамблеї. На сьогодні членами Конгресу є більш як 300 осіб з 47-и держав – членів Ради Європи і така ж сама кількість їх заступників, які працюють у двох палатах – Палаті регіонів та Палаті місцевих влад.

      За сучасних геополітичних умов і зовнішньополітичного курсу України на євроінтеграцію важливим стратегічним пріоритетом є розвиток інституту місцевого самоврядування, адже діяльність Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи переважно спрямована на «вивчення стану місцевої і регіональної демократії в державах-членах та країнах, що є кандидатами на вступ до Організації, і, відповідно, наданні допомоги у розвитку ефективних структур місцевих і регіональних влад» [27].

      Особливості конституційно-правової природи місцевого самоврядування та вдосконалення інститутів муніципальної демократії відіграють важливу роль в механізмі їх гарантування прав місцевого самоврядування, що сприятиме досягненню суспільної злагоди на місцевому рівні та надасть членам територіальної громади додаткових важелів у процесі вирішення місцевих справ без використання радикальних методів впливу на органи державної влади та місцевого самоврядування. Тобто, наявність розвинених інститутів муніципальної демократії є суттєво важливим елементом механізму гарантування прав місцевого самоврядування, адже спрямовує стратегію громадської участі на прийняття рішень, що стосуються питань місцевого значення.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/15273.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.