У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Фактори розвитку та шляхи удосконалення механізму гарантування прав місцевого самоврядування в Україні

     

      Останнім часом в українській правовій дійсності спостерігається процес локальних змін галузевого законодавства, і в першу чергу конституційного. Це обумовлюється насамперед трансформацією економічної, політичної, соціальної та ідеологічної сфер українського суспільства, яка характеризується значними як позитивними, так і негативними тенденціями. Вивчення реальних процесів, що відбуваються у сфері конституційно-правового регулювання, надає змогу виділити серед інших, по-перше, якісну новелізацію вітчизняного конституційного права, по-друге, інтенсифікацію законотворчої діяльності та, по-третє, послаблення впливу науково-теоретичних позицій на правотворчу та правозастосовну діяльність. Усе вищезазначене суттєво впливає на розвиток та якісно оновлене механізму гарантування прав місцевого самоврядування в Україні і потребує ґрунтовного, всебічного аналізу факторів, які сприяють чи перешкоджають цьому процесу.

      Факторний аналіз будь-якого правового явища є науковим прийомом, що виникає в рамках загальних системних досліджень та застосовується на сьогоднішній день досить активно при вивченні різних систем. Факторний аналіз заснований на тому, що будь-яке явище, що розглядається як система, являє собою певну впорядковану сукупність елементів, що знаходяться у взаємозв’язку та є взаємообумовленими. Не є виключенням у цьому контексті є і факторний аналіз гарантування прав місцевого самоврядування в Україні. При цьому фактори впливають на механізм гарантування прав місцевого самоврядування можна розглядати як причину і як результат розвитку якісно оновленого розуміння гаранті прав місцевого самоврядування.

      Отже, під факторним аналізом механізму гарантування прав місцевого самоврядування пропонуємо розуміти комплексне та системне вивчення впливу певних явищ на виникнення нових, розвиток та якісно оновлене розуміння існуючого механізму гарантування прав місцевого самоврядування в Україні.

      Одним із напрямків розвитку механізму гарантування прав місцевого самоврядування є підвищення ефективності правового регулювання в цілому та якість законодавства. Розробка та застосування методології факторного аналізу дозволяє врахувати якісні зміни соціальних, економічних, політичних, екологічних, психологічних та ін. суспільних відносин в залежності від обставин, а також вибудувати факторні моделі розвитку механізму гарантування прав місцевого самоврядування в Україні, що є необхідним елементом процесу прогнозування та оптимізації механізму конституційно-правового регулювання в означеній сфері. Для того, щоб всебічно розглянути проблему розвитку та оновленого розуміння механізму гарантування прав місцевого самоврядування, насамперед необхідно проаналізувати фактори, що цьому сприяють. Та перш за все слід здійснити етимологічний та семантичний аналіз терміну «фактори».

      У більшості наукових джерел під фактором (лат. factor – той, що робить, створює) розуміється рушійна сила, причина будь-якого процесу чи явища або істотна обставина в будь-якому процесі чи явищі [324; 325, 246; 72]. Інакше кажучи, фактори, що впливають на ефективність та оптимізацію механізму гарантування прав місцевого самоврядування – це умови, причини та чинники, за наявності яких виникають, розвиваються, набувають якісно оновленого розуміння гарантії прав місцевого самоврядування в Україні.

      Фактори гарантування прав місцевого самоврядування можна поділяти на: позитивні та негативні; об’єктиві та суб’єктивні; історичні, генетичні, інтеграційні, антропологічні, прогностичні, соціально-економічні, політичні, екологічні, демографічні, міжнаціональні, організаційні, соціально-психологічні, техніко-юридичні, глобалізаційні, інформаційні, науково-методологічні, науково-теоретичні тощо.

      Об’єктивні фактори полягають у виявленні та дослідженні процесів, явищ, чинників, що впливають на механізм гарантування прав місцевого самоврядування поза межами свідомої людської діяльності. До них можна віднести розвиток чи виникнення різноманітних природних (географічних), економічних, соціальних, демографічних умов життя населення, внаслідок чого відбувається переоцінка та конкретизація індивідуальних та колективних муніципальних інтересів. У контексті викладеного пропонуємо до об’єктивних факторів гарантування прав місцевого самоврядування відносити: історичні, економічні, екологічні, географічні, демографічні, антропологічні, темпоральні та інші.

      На відміну від об’єктивних факторів, що здійснюють вплив на механізм гарантування прав місцевого самоврядування, суб’єктивні фактори впливають переважно на цей процес в залежності від дій тих чи інших суб’єктів муніципально-правових відносин. До суб’єктивних факторів гарантування прав місцевого самоврядування можна відносити теоретико-методологічні, соціально-психологічні, організаційно-технічні, політико-правові та інші.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/15273.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.