У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Особливості правового регулювання адміністративно-правового забезпечення особистої безпеки працівників правоохоронних органів

     

      Для України як держави, що намагається досягти рівня демократичної, соціальної, правової держави існує нагальна потреба у вирішенні комплексу правових, політичних та соціально-культурних проблем, що стоять на заваді створення сприятливих умов для всебічного захисту та підтримки персоналу правоохоронних органів.

      Прагнення української держави стати повноправним членом світового співтовариства спрямоване на зміщення векторів діяльності правоохоронних органів з метою першочергового забезпечення ними не лише національних конституційних норм та світових стандартів дотримання прав і свобод людини, а й убезпечення власної професійної діяльності. Так, першочерговим елементом ефективного забезпечення безпеки правоохоронних органів та особистої безпеки їх працівників є нормативне закріплення даних відносин. Воно, в свою чергу, вимагає концептуально нових підходів, що обумовлюють докорінні зміни як організаційно-правових засад функціонування правоохоронних структур так і самого правового регулювання безпеки правоохоронних органів та особистої безпеки їх працівників. Розглядаючи поняття «безпека» та «особиста безпека» працівників правоохоронних систем, в першу чергу необхідно проаналізувати спочатку поняття «безпека».

      Аналізуючи положення чинного законодавства, ми знаходимо в ньому наступні визначення категорії «безпека».

      Безпека – відсутність неприпустимого ризику, пов’язаного з можливістю завдання будь-якої шкоди для життя, здоров’я та майна громадян, а також для навколишнього природного середовища [256].

      Безпека – відсутність неприпустимого ризику, пов’язаного з травмуванням або загибеллю людей, заподіянням збитків навколишньому середовищу [254].

      Безпека – властивість об’єкта забезпечувати відсутність ризику завдання шкоди здоров’ю людей, майну та навколишньому середовищу [251].

      Безпека – комплекс заходів, а також людські та матеріальні ресурси, які призначені для захисту від актів незаконного втручання й інших протиправних посягань стосовно цивільної авіації [253].

      Безпека – відсутність загрози життю, здоров’ю людей, майну, тваринам, рослинам і довкіллю, що перевищує граничний ризик [280].

      Із вищенаведених дефініцій зрозуміло, що нормативне визначення суспільних відносин, що лежать в межах категорії «безпека», не відображають чіткого вираження діяльності правоохоронних систем. Більш того, дані дефініції не охоплюють і забезпечення безпечної діяльності працівників правоохоронних органів.

      Проте, розглядаючи сучасний стан правового регулювання особистої безпеки, ми погоджуємось із думкою Ю.В. Корнєєва, в тому, що позитивне значення для правового захисту особистої безпеки працівників правоохоронних органів має Закон України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів». Даний Закон передбачає систему заходів від перешкоджання виконанню покладених на них обов’язків і здійсненню наданих прав, а так само від посягань на життя, здоров’я, житло і майно зазначених осіб та їх близьких родичів у зв’язку з їх службовою діяльністю. Також цим законом передбачені інші заходи забезпечення особистої безпеки правоохоронців:

      – особиста охорона;

      – охорона житла і майна;

      – видача зброї та засобів індивідуального захисту;

      – сповіщення про небезпеку;

      – встановлення телефону за місцем проживання;

      – використання технічних засобів контролю і прослуховування телефонних та інших переговорів;

      – візуальне спостереження;

      – тимчасове розміщення в місцях, що забезпечують безпеку;

      – забезпечення конфіденційності даних про об’єкти захисту;

      – переведення на іншу роботу;

      – направлення на навчання;

      – заміна документів;

      – зміна зовнішності;

      – переселення в інше місце проживання [136, c.8].

      Вагоме значення в забезпеченні безпеки працівників правоохоронних органів має норма, яка закріплена в Закону України «Про міліцію», а саме ст. 15-1, в якій встановлені гарантії особистої безпеки озброєного працівника міліції в разі загрози життю та здоров’ю. Дана стаття дозволяє співробітнику міліції вчасно підготуватися до припинення злочинних дій у випадках, коли обстановка, яка склалася, свідчить про те, що можуть виникнути обставини до застосування вогнепальної зброї. Гарантування виконання основних обов’язків та прав працівників міліції може бути тільки при забезпеченні їх особистої безпеки. Травмований, поранений, хворий, а в крайньому випадку загиблий працівник міліції не здатний виконувати поставлені перед ним задачі, піддає підвищеному ризику громадян, об’єкти народного господарства та навколишнє середовище. Тому вважаємо за доцільне запропонувати та на законодавчому рівні закріпити застосування спеціальних засобів та прийомів самооборони на ступінь вище від проявленої загрози з метою підвищення рівня особистої безпеки працівників правоохоронних органів шляхом створення додаткових гарантій їх законної діяльності в процесі боротьби із злочинними проявами.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16751.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.