У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методичні підходи щодо оцінки розвитку підприємств бурякоцукрового підкомплексу



          Для вивчення та вдосконалення методичних підходів щодо оцінки розвитку підприємств бурякоцукрового підкомплексу вважаємо за необхідне з’ясувати сутність поняття «розвиток». Існуючі методичні підходи до поняття розвитку знайшло своє широке відображення у науковій літературі. Проте важливо розглянути різні точки зору щодо розуміння розвитку. У філософському словнику П. Кікель зазначив, що «розвиток – єдність процесів руйнування та створення, що призводять до появи нового» [65].

          Філософський енциклопедичний словник визначає розвиток як незворотні, спрямовані, закономірні зміни матеріальних та ідеальних об’єктів [179].

          В.І. Свідерський під розвитком розуміє зміну станів, які відбувається при умові збереження їх основи, тобто певного вихідного положення, що породжує нові стани [161, с. 27].

          Е.М. Коротков визначає розвиток «як сукупність змін, які ведуть до появи нової якості і зміцнення життєвості системи, її здатність чинити опір руйнівним силами зовнішнього середовища» [69, с. 296].

          В.А. Забродський та М.О. Кизим розглядають поняття «розвиток» більш широко, пристосовуючи його до економіко-виробничої системи. Вони вважають, що розвиток економіко-виробничих систем представляє собою процес переходу економіко-виробничої системи у новий, більш якісний стан шляхом нагромадження кількісного потенціалу, зміни й ускладнення структури і складу, наслідком чого є підвищення її здатності чинити опір руйнівному впливу зовнішнього середовища та ефективність функціонування [44].

          Т.Н. Банщикова трактує розвиток «як складний процес взаємозв’язку однолінійності і багатолінійності, прямолінійності і зигзагоподібності, висхідних і низхідних ліній, як процес і результат цілої системи змін – прогресивних і регресивних, зворотних і незворотних, перервних і безперервних, стійких і нестійких, кількісних і якісних, направлених і схоластичних» [10, с. 9]. Р. Акофф розділяє поняття розвиток та зростання, визначаючи, що зростання може супроводжувати розвиток або спостерігатися без нього. На відміну від зростання, розвиток – це не умова або стан, що визначається рівнем наявних ресурсів, а процес в якому збільшуються можливості економічно-виробничої системи задовольняти свої бажання або інших систем і індивідів, пов’язаних з нею [3].

          Т.Б. Надтока та О.В. Амельницька виділяють, що суттєву характеристику процесу розвитку складає час: всякий розвиток здійснюється в реальному часі, тільки час виявляє спрямованість розвитку, яка може розглядатися як позитивна, негативна або стагнаційна. Позитивний розвиток – це розвиток, що супроводжується як зростанням самої системи, так і переходом її на новий, більш ефективний якісний рівень. Негативний розвиток – це розвиток, результатом якого є зменшення значень якості кращих параметрів системи та підвищення ступеня їх взаємної невідповідності, що знижує рамки її саморегуляторної можливості. Стагнаційний розвиток – це послідовна зміна сталих станів системи, кожний з яких є гіршим порівняно з попереднім. Оскільки саме підприємство як певний різновид економічного суб’єкта господарювання є основною ланкою національної економіки країни доцільно адаптувати категорію розвиток на нього [91, с. 16].

          Є.Г. Яковенко визначає розвиток підприємства як протяжний у часі процес зміни якісних та кількісних параметрів, але виділяє, що цей процес відбувається при економічно найкращих результатах [189].

          Таким чином, слід зазначити, що поняття «розвиток» та «зростання», хоча й взаємопов’язані, однак за своїм змістом часто можуть не співпадати. Під зростанням підприємства часто розуміють збільшення його розмірів та обсягів виробництва. Про зростання підприємства свідчать показники випуску продукції, обсягу продаж, чисельності працівників тощо. Під розвитком підприємств бурякоцукрового підкомплексу ми розуміємо таку систему його ведення, яка дозволяє постійно і достатньо забезпечувати населення цукром і переробну промисловість сировиною за умови ефективної господарської діяльності без завдання шкоди навколишньому середовищу на основі інноваційних екологічно орієнтованих технологій.          

Вся работа доступна по Ссылке

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.