У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Глобальні зміни клімату як фактор формування нових підходів до стратегічного планування розвитку аграрного сектора



          Визначальний вплив на функціонування аграрного сектора, як відомо, мають природно-кліматичні умови господарювання. Клімат – це статистично визначений багаторічний режим погоди, одна з основних характеристик тієї чи іншої місцевості. Іншими словами, це – середній рівень погодних умов протягом тривалого періоду часу, зазвичай – тридцяти років [208; 274]. Зміна клімату може бути визначена як значні зміни в середніх значеннях метеорологічних елементів за сукупністю індикаторів протягом певного періоду часу, де середні значення беруться за періоди близько десяти років або довше. Тобто, йдеться про будь-які відмінності між довгостроковими статистичними даними про метеорологічні елементи, розрахованими для різних періодів, але такі, що відносяться до одного й того ж регіону [242; 258; 273].         

Клімат Землі протягом геологічної історії періодично змінювався: чергувались епохи значного похолодання й епохи потепління. Проте потепління в останні десятиліття досягло значного рівня, атмосфера Землі розігрівається швидше, ніж будь-коли. Нинішні глобальні температури перевищують ті, що були протягом останніх як мінімум п’яти століть і, ймовірно, навіть останнього тисячоліття.         

Зазначені явища змін викликані антропогенним впливом. Якщо в минулому зміни клімату були природними за своєю суттю, то тепер потепління насамперед зумовлене діяльністю людини. Підтвердженням цього є те, що збільшення температури поверхні Землі співпадає із зростанням кількості двоокису вуглецю й інших парникових газів у атмосфері. До промислової революції кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу в результаті природних процесів була практично збалансованою з кількістю, яка поглинається рослинами й іншими природними «поглиначами» на поверхні Землі. З початку індустріальної епохи (близько 1750 р.) загальним ефектом діяльності людини щодо клімату стало його потепління. Вплив людини на клімат протягом цієї епохи значно перевищує вплив у результаті відомих змін у природних процесах, таких, як зміни на Сонці та виверження вулканів.         

Нині атмосфера підігрівається через спалювання великої кількості вугілля, нафти, газу, органічного палива, внаслідок роботи атомних електростанцій, а також знищення лісів. Тобто, основними антропогенними факторами, які спричинюють зміну клімату, є спалювання викопних видів палива (обсяг викидів вуглекислого газу від спалювання викопного палива відображений на рис. 2.1), а також зміна системи землекористування. Це призводить не лише до збільшення концентрації вуглекислого газу (СО2) в повітрі, але й до зростання кількості інших парникових газів в атмосфері Землі, таких як метан (СН4) і оксид азоту (N2О).         

Збільшення викидів парникових газів у результаті людської діяльності спричиняє зростання їх концентрації в атмосфері, а це, у свою чергу, призводить до радіаційного прогріву. Радіаційний прогрів викликаний порушенням балансу між сонячною радіацією, що поступає в атмосферу, і коротко- й довгохвильовою (інфрачервоною) радіацією, що виходить з атмосфери. Даний баланс змінюється саме за рахунок більшої концентрації парникових газів у атмосфері, адже вони поглинають більшу кількість довгохвильової радіації, яка виходить. Так як вихідна радіація стає меншою за вхідну, відбувається прогрів, тобто температура атмосфери Землі зростає          

Вся работа доступна по Ссылке

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.