У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методичні підходи до оцінювання ресурсного потенціалу підприємства машинобудування та їх типологізації

За вищенаведеними підходами в роботі оцінка ресурсних можливостей підприємства розглядається як окремий елемент організаційно-економічного механізму управління ресурсним потенціалом, оскільки має велике значення для прийняття управлінських рішень щодо стратегії і тактики розвитку, які можуть бути реалізовані за умови досягнення переваги порівняно з іншими конкурентами за рахунок використання найбільш ефективних засобів. Саме ті підприємства, які підтримують високий потенціал та достатні темпи його зростання порівняно з ресурсним потенціалом основних конкурентів, є прибутковими і конкурентоспроможними.

На сьогодні існує багато теоретичних і методичних напрацювань щодо оцінки ресурсного потенціалу, окремих його складових та ефективності їх використання [32, 74, 102, 185, 190]. Однак, через відсутність загальноприйнятої методики оцінки ресурсного потенціалу підприємства та ефективності його використання, існуючого теоретично-методологічного матеріалу явно недостатньо. Тому деякі аспекти оцінки ресурсного потенціалу регіону та ефективності його використання вимагають подальшого теоретичного і методичного дослідження.

Багато прихильників ресурсної концепції стверджують, що ресурсний потенціал підприємства залежить від різних видів ресурсів, які він має в наявності, незалежно від того, використовуються вони чи ні. І ці ресурси насамперед мають бути оцінені. Прийнятною є оцінка усіх видів ресурсів машинобудівного підприємства у вартісному вигляді, що дає змогу визначити сумарну величину усіх ресурсів підприємства, порівняти її з іншими показниками соціально-економічного розвитку, визначити структуру й динаміку складових сукупного ресурсного потенціалу. Вартісна оцінка ресурсного потенціалу здійснюється за такими складовими, як: засоби виробництва, матеріальні оборотні кошти та ін., при цьому враховуючи функціонування інформаційно-технологічної сфери, соціальної інфраструктури, ринкової кон’юнктури, еколого-економічні, суспільно-географічні та суспільнополітичні фактори соціально-економічного розвитку регіону [8].

Широко розкрито підходи до використання оцінки ресурсного потенціалу його вартості у О.С. Федоніна, І.М. Рєпіної, О.І. Олексюка [148, 169]. Зокрема, вони пропонують проводити оцінку за формулою:

Вартість потенціалу підприємства =

Вартість потенціалу аналога =

= Вартість потенціалу аналога

±Абсолютна сума поправок за всіма визначеними параметрами (2.1)

 

де  – коригувальний коефіцієнт за і-м параметром об’єкта, n – кількість параметрів розбіжностей, що використовуються для порівняння.

Звичайно, з таким підходом можна погодитися, проте, враховуючи, що, зазвичай, вартість майна є комерційною таємницею, умова використання методів цієї групи, тобто, наявність розвинутого ринку об’єктів-аналогів, не завжди виконується.

До групи вчених, що підтримують концепцію вартісного оцінювання потенціалу підприємства можна віднести А. Артем’єва [11], О. Маслак [110], І. Яремко [191] та ін.

Як виняток, І.Й. Яремко, підтримуючи означену вище концепцію, стверджує, що при цьому перебуває на позиції розгортання методологічної основи якогось одного показника, зважаючи на фактори впливу на вартісні параметри і ефективність конкретного підприємства [191].  

Тож, прихильники іншого напряму розглядають у якості оцінки ресурсного потенціалу ефективність його використання. Так, один з дослідників пропонує комплексний підхід до оцінки ефективності ресурсного потенціалу (рис. 2.3), який включає аналіз використання виробничого потенціалу для висновку щодо максимально можливого випуску продукції; ринкового потенціалу для визначення максимально можливого обсягу реалізації; прогноз майбутніх грошових потоків та їх дисконтування для визначення максимальних прибутків у майбутньому.

І.З. Должанський [45] схиляється до виділення системи показників, що оцінюють завантаження потенціалу. Проте, наведені формули для розрахунку, дозволяють розрахувати ці параметри тільки для виробничого потенціалу, що обмежує підґрунтя для розробки заходів щодо підвищення ефективності ресурсного потенціалу підприємства в цілому.

Вся работа доступна по <a href=

" http://mydisser.com/ru/catalog/view/29042.html   " target="_blank">Ссылке</a>

</p>

 

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.