У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Еволюція теоретичних поглядів ролі митного оподаткування в системі економічної безпеки національної економіки

Митне оподаткування входить до національної системи оподаткування і виступає невід’ємною складовою зовнішньоторговельної політики країни.

Відомості про перші зовнішньоторговельні зв’язки мали місце ще на початку третього сторіччя до нашої ери, коли єгиптяни налагоджували товарні відносини з фінікійськими купцями, мешканцями басейну Червоного моря. Інформація з минулого і домінування сучасних інтеграційних процесів зробили зрозумілим перетворення митної справи на одну зі сфер активного міжурядового співробітництва [1, с. 144].

Водночас, слід зазначити, що з давніх часів було зрозуміло призначення головної функції держави – забезпечення економічної безпеки території країни і населення, що мешкало на ній [2, с. 109]. Отже, слід звернутися до історії економічної думки з метою розкриття категорії безпеки національної економіки.

Розглядаючи еволюцію економічного життя суспільства, можна дійти висновку, що першочергово економічна безпека була тісно пов’язана з військовою безпекою, адже суспільство могло зберігати свій врожай та худобу лише за допомогою військової сили. М. Бор зазначав: «в умовах постійних міжплеменних сутичок через землі, худобу, угіддя створюється постійний військовий прошарок, формується військова демократія» [3, с. 41].

Проблематика економічної безпеки була ще з давніх часів висвітлена в економічних поглядах Платона, який вважав: «загроза криється у власності такої верстви населення, як військові» [4, с. 166]. Важливим аспектом у поглядах Платона є той факт, що економічна безпека суспільства – це непрямий наслідок економічної безпеки окремих прошарків суспільства. Так, він наголошує: «одна частина суспільства (варта), реалізовуючи свої економічні інтереси, фактично призводить до загибелі всю державу» [4, с. 166].

Зазначимо, ще в найперших економічних доктринах простежувався зв’язок між зовнішньою торгівлею та безпекою і його покликанням було забезпечення добробуту нації. Таке твердження сформулювали меркантилісти завдяки сукупності їхніх об’єктивних і утопічних поглядів. Трактування ж самого поняття «економічна безпека» не застосовувалось. Акцентувалося на загрозі відтоку золота з країни за кордон. За висловлюванням Ф. Кене, «економічна безпека порушувалася в результаті того, що капітали значною мірою прямували до промислового, а не до сільського господарства» [5, с. 73]. Він, як й інші фізіократи, приділяв значну увагу сфері виробництва, стверджуючи, що економічний продукт створюється на землі.

Представники класичної школи ототожнювали поняття продуктивної праці із сільськогосподарською, тому порушенням економічної безпеки вважали підвищення частки непродуктивної праці: «Людина стає багатою, даючи заняття великій кількості мануфактурних працівників; вона біднішає, якщо містить велику кількість домашніх служниць» [6, с. 244]. Отже, рівень економічної безпеки буде знижуватися, якщо буде підвищуватись частка непродуктивної праці, яка, керуючись, у свою чергу, результатами продуктивної праці, значно знижуватиме суспільний добробут.

Д. Рікардо писав, що зниження норми прибутку викликало стагнацію виробництва суспільних благ і це тим самим створювало основну небезпеку економіки країни. «Воно загалом припиниться, коли прибуток буде таким низьким, що не даватиме їм належної винагороди за клопіт та ризик ...» [7, с. 106].

А. Сміт, як і Д. Рікардо, зазначав, що причини порушення економічної безпеки полягають у кліматі внутрішнього економічного середовища. Дослідження зовнішніх сфер і виявлення причин порушення економічної безпеки в них почало відбуватися трохи пізніше. Так, Т. Мальтус у своїй праці «Досвід закону про народонаселення» основну небезпеку вбачав у «непомірному кількісному збільшенні населення щодо засобів його існування» [8, с. 7].

Таким чином, повернення до економічних теорій минулого (табл. 1.1) важливо не лише для ретроспективного погляду на розвиток економічної думки, воно також важливо для аналізу економічних процесів і явищ сьогодення, які безпосередньо формують стан економічної безпеки.

 

Вся работа доступна по <a href=

" http://mydisser.com/ru/catalog/view/16992.html    " target="_blank">Ссылке</a>

</p>

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.