У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Економічні нормативи регулювання діяльності банків як основа оцінки їх діяльності органами банківського нагляду

В умовах глобальної фінансово-економічної кризи і в посткризовий період в Україні значно знизилась ефективність банківської діяльності, її фінансовий результат. Для банків особливої актуальності набули питання адекватної оцінки власних фінансових можливостей, надійності й фінансової стійкості суб’єктів господарювання, позичальників, а також партнерів по бізнесу. Надійність і фінансова стійкість банків стали основними визначальними умовами, які враховують клієнти при здійсненні вибору банківської установи.

Кризовий стан, у якому впродовж останніх років опинилася низка банків, засвідчив, що для забезпечення стабільної роботи й збереження задовільного їхнього фінансового стану потрібно посилити роль законодавчих норм та економічних нормативів як основи стійкої діяльності вітчизняних банків, а також дієвість органів банківського регулювання і нагляду, озброївши їх науково обґрунтованою методичною базою, досконалим інструментарієм аналізу й ефективним механізмом упередження збиткової діяльності.

На сьогодні посилення економічних нормативів регулювання діяльності банків, закріплених відповідними законодавчими нормами, є одним із найважливіших завдань банківського регулювання і нагляду, оскільки правильно встановлені норми й економічні нормативи гармонізуватимуть функціонування всієї банківської системи та сприятимуть ефективності її роботи.

Якщо необхідні законодавчі норми не визначено, а економічні нормативи не встановлено або встановлено неправильно, або їх не дотримуються, то це призводить до значних втрат, що, у свою чергу, сприятиме виникненню кризових явищ у банківській системі, а відтак і в економіці в цілому. У зв’язку з цим науковці і практики питанню економічного нормування приділяють особливу увагу [65, с. 3].

Значний вклад у вивчення економічних нормативів внесли вітчизняні вчені А. Гальчинський і В. Геєць [66], а також такі зарубіжні вчені, як Г. Емерсон [67], Ф. Кене [68], Дж. Кейнс [69], В. Леонтьєв [70], А. Маршалл [71], В. Петті [72], О. Уільямсон [73], Дж. Хікс [74] та ін.

Як показало вивчення цього питання, в економічній літературі не існує єдиного підходу до трактування поняття «нормування», а всі визначення цього поняття в основному пов’язані з терміном «витрати». Так, в Українській економічній енциклопедії поняття «нормування» включає розробку нормативів і встановлення норм витрат різноманітних ресурсів (праці, матеріалів тощо) [75, c. 599].
У Великому економічному словнику під поняттям «нормування» розглядається процес розроблення нормативів і встановлення норм витрат праці, часу, матеріалів та інших ресурсів [76; 369].

Отже, поняття «нормування» розглядається як процес, спрямований на нормалізацію витрат. Щодо банківського регулювання і нагляду, як предмета нашого дослідження, цей процес передбачає визначення процедур, норм і встановлення нормативів та їх використання з метою підвищення ефективності обертання капіталу протягом відносно тривалого періоду часу.

На нашу думку, викладене вище визначення поняття «нормування» повною мірою може служити теоретичною основою для встановлення економічних нормативів регулювання діяльності банків. Окрім цього, щодо предмета банківського регулювання і нагляду доцільно розглянути поняття «норма» і «норматив», оскільки в економічній літературі та в загальнопоширеному використанні ці терміни  трактуються по-різному. Так, у Словнику сучасної української мови поняття «норма» включає звичайний, узаконений, загальноприйнятий обов’язковий порядок, стан тощо, загальноприйняте правило, а поняття «норматив» є певним показником норм [14, с. 626].

У вітчизняній економічній літературі під поняттям «норма» розуміють «максимальну допустиму величину матеріальних, трудових, фінансових ресурсів для виробництва одиниці продукції, виконання одиниці робіт чи надання одиниці послуг» [75, с. 587], а під поняттям «норматив» – показник, що характеризує рівень використання ... грошових коштів тощо» [75, с. 594].

З наведенних визначень випливає, що підхід щодо визначення економічних нормативів передбачає лише нормування витрат без аналізу економічних процесів на різних рівнях. Науково обґрунтовані підходи щодо встановлення норм і нормативів для банківських установ повинні враховувати цей недолік і забезпечувати комплексне вирішення питань щодо управління ефективністю роботи банків, виходячи з економічних умов їхньої діяльності.

Ураховуючи наявні реалії у вітчизняний економіці, необхідність підвищення ролі банків в економічних процесах, заслуговує на особливу увагу питання побудови фундаментальної концепції нормування фінансово-економічних процесів, яка б дозволила системно підходити до розв’язання важливих проблем економіки з участю банків, забезпечуючи при цьому найбільшу ефективність використання фінансових ресурсів. У концепції нормування фінансово-економічних процесів питання об’єктивної оцінки та ефективного регулювання діяльності банків можна віднести до пріоритетних, важливих функцій органів банківського регулювання і нагляду. Якщо б органами банківського регулювання і нагляду ця функція виконувалась повною мірою, значна кількість вітчизняних банків упродовж останніх років змогла б уникнути критичних ситуацій або такі ситуації були б
менш гострими.

Уже зараз, за теперішніх умов, від поліпшення аналітичної роботи органів банківського нагляду, ефективного використання нормативів багато в чому залежать стабільність і надійність банківських установ, укріплення довіри населення як до банків, так і банківської системи загалом. З метою забезпечення фінансової надійності банків і захисту інтересів вкладників та кредиторів Національний банк України відповідно до визначеного ним порядку використовує адміністративні методи державного регулювання, а саме адміністративні обмеження й встановлення обов’язкових економічних нормативів, і зобов’язує банки їх дотримуватись.

На сьогодні економічні нормативи регулювання діяльності банків – це розрахункові величини, за допомогою яких Національний банк України здійснює управління як банківською діяльністю, так і грошовим обігом.

Вся работа доступна по <a href=

" http://mydisser.com/ru/catalog/view/16994.html  " target="_blank">Ссылке</a>

</p>

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.