У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Забезпечення ефективного інформаційного управління фінансовою сферою національної економіки

Фінансова сфера України є головною економічною системою, оскільки забезпечує життєдіяльність всієї національної економіки. З цього приводу доцільно розглянути її функціонування в аспекті предмету дослідження. Фінансово-економічна інформація  відображає стан та взаємодії економічного об'єкта через економічні показники [193]. Фінансово-економічна інформаційна система (ІС) повинна своєчасно надавати державі та органам управління повну об’єктивну  інформацію для прийняття необхідних якісних рішень, які забезпечують постійну ефективну діяльність об'єкта управління і його підрозділів.

До головних завдань фінансово-економічної інформаційної системи належать: пошук джерел інформації; збирання, реєстрація, оброблення та видача інформації, яка характеризує стан виробництва й управління; надання відповідної інформації керівникам підприємства, підрозділів та виконавцям відповідно до їх участі в управлінні. Головна властивість фінансово-економічної ІС – це  єдність управлінської інформації, яка є запорукою ефективного інформаційного забезпечення інформаційної системи управління. Вхідна інформація потрібна всім органам управління.

Призначення фінансово-економічних інформаційних систем міститься у здійсненні трансфертних платежів,  операцій на ринку економічної інформації; вони забезпечують  чітку організацію електронної торгівлі, роботу електронної пошти з підвищеним рівнем захисту, ідентифікацію та перевірку фінансових документів, виконують фінансовий контроль над іншими організаціями, здійснюють клірингові платежі за міжбанківськими рахунками, організацію онлайнових симпозіумів, конференцій, форумів, проводять фондові операції тощо.

Прийняття управлінських рішень уявляється  інформаційним процесом на вищому логічному рівні, що мають вплив на виробничо-господарську діяльність, яка ґрунтується на результуючій інформації. В умовах автоматизації можна охарактеризувати інформаційний процес як узагальнену сукупність операцій перетворення інформації на автоматизованих робочих місцях (АРМах) управлінських працівників усіх підрозділів підприємства, об'єднаних в одну обчислювальну мережу. Інформаційна операція – це частина інформаційного процесу, що активізується на АРМі, та  перед переходом до наступної операції  досягає  певної локальної мети стосовно обробленої інформації.

На виході інформаційного процесу інформація кожного АРМу є кінцевим продуктом, а взагалі інформаційний процес можна розглядати як генерацію  цілісних наборів даних, що поєднані спільним суттєвим змістом. Фінансово – інформаційний процес характеризується багатоопераційністю, та його окремі складові частини, такі як набір інформаційних операцій,  реалізуються на певних конкретних  АРМах.

В умовах функціонування сучасної мережної автоматизованої інформаційної системи (АІС), інформаційний процес управління, у тому числі фінансово-економічний, виконує послідовна сукупність АРМів. В свою чергу, АІС містять певні сукупності автоматизованих інформаційних процесів, що стосуються різних сфер економічної діяльності, наприклад, таких, як фінанси, матеріальні, трудові ресурси, готова продукція, кінцеві результати діяльності. Діяльність кожного АРМу в АІС розглядається лише з точки зору його взаємодії з іншими АРМами.

Склад потрібних АРМів та їх інформаційне суміщення передусім потрібно теоретично змоделювати за схемою розподілу функціональних обов'язків серед управлінського персоналу. Такі сучасні логічні АРМи можуть складатися з наборів програмних модулів. Для виконання конкретних завдань на певній робочій станції формуються фізичні АРМи, які складають  з програмних модулів одного або кількох логічних АРМів. В цей  час побудовується послідовність логічних АРМів,  від зародження економічної інформації до  отримання  її до кінцевими споживачами. Також потрібно виділяти організаційні АРМи, які співпадають з особливостями організаційної структури підприємства, та відповідають його можливостям впровадження локальної обчислювальної мережі конкретної конфігурації.

Запровадження інформаційного процесу управління передбачає використання різних інформаційних операцій. При чому, кожна така операція виконує певну цільову функцію, безпосередньо пов'язану з інформацією або її перетворенням. Реалізація інформаційних операцій орієнтована на розв'язання інформаційних задач, що розв'язуються автоматизованим способом на комп'ютерній чи іншій техніці. Такі задачі складають інформаційний  процес управління.

Розв'язування задачі управління насамперед полягає у знаходженні  значень вихідних показників, які потрібно розглядати як об'єкт машинного розв'язку на  комп'ютерній техніці. Задачі управління, якщо розглядати кінцевого користувача, можна розподілити на регламентні задачі, задачі інформаційно-довідкового обслуговування та задачі поглибленого економічного аналізу.

Регламентна задача складається з обробки даних, що пов'язані економічним змістом, заповнення форм звітності, які формуються за заданим розкладом  в чітко визначені терміни й регламентуються за змістом. Такі задачі вирішуються з використанням математичного апарату моделювання груп відомостей, що становлять підґрунтя алгоритмів розв'язання регламентних задач.

Інформаційний сервіс для користувача створюють задачі інформаційно-довідкового обслуговування. Їх характеристика передбачає створення  за потребою користувача бази необхідної інформації для швидкого складання доповідей, тез, аналітичних записок,  довідок, звітів, що не регламентовані терміном укладання та змістом. Розв'язування подібних задач інформаційно-довідкового обслуговування є свідченням гнучкості ІС управління.

Задачі поглибленого економічного аналізу мають велике значення у сучасності, тому що вони дають змогу ретельно вивчити суть економічних процесів, виявити закономірності явищ та тенденції соціально - економічного  розвитку об'єкта управління. Щоб  розв'язати подібні задачі, застосовується розвинений апарат сучасних економіко-математичних методів, які можуть відображати  різні економічні процеси в національному господарстві, його галузях, та  інформаційні аспекти їх управління.

 

Вся работа доступна по <a href=

"   http://mydisser.com/ru/catalog/view/15061.html  " target="_blank">Ссылке</a>

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.