У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Сутність та структура енерговиробничих циклів та транскордонних кластерів

Головною складовою формування транскордонних виробничо-економічних систем є енерговиробничі цикли та транскордонні кластери, проте для з’ясування тенденцій та закономірностей функціонування вище названих структур, потрібно визначити засади територіальної комплексності

Виходячи із ідеї територіально комплексності, ми запропонували дану категорію у новій площині як транскордонний територіальний комплекс. Територіальний комплекс існує і розвивається тоді, коли така взаємозв’язаність і єдність характерна для певної території по обидва боки кордону завдяки її географічному положенню, природноресурсного та економічного потенціалів. В основі транскордонного територіального комплексоутворення лежить закон геопросторової інтеграції явищ і процесів та закономірність територіальної комплексності. Проте комплексність – це не лише закономірна зв’язаність, але й пропорційність, і збалансованість між елементами, компонентами та структурними чинниками територіальної системи [95; 61].

У соціально-економічній науці ідея комплексності реалізувалась у розвитку теорії територіальних природних, суспільних (у тому числі виробничих, соціально-економічних, природно-суспільних, зокрема, природно-господарських) комплексів, це, зокрема, теорія територіально-виробничих і територіальних соціально-економічних комплексів.

Основою транскордонних енерговиробничих циклів, як уже було сказано, є транскордонні територіальні комплекси, транскордонні міжгалузеві територіальні комплекси а також транскордонні виробничо-технологічні цикли. Фундатор теорії територіального комплексоутворення був російський вчений Н. Колосовський. Зміст соціально-економічного дослідження територіальних комплексів полягає у вивченні їхньої структури і зв’язків. Водночас це означало, що необхідно досліджувати склад (бо тоді ще не було поняття системного підходу) комплексів і зв’язки між складовими частинами (тепер вони об’єднуються поняттям системи). Хоч зв’язки – похідне явище, як і відносини загалом, однак дослідження комплексності треба починати саме з них.

 

 

Вся работа доступна по ссылке  http://mydisser.com/ru/catalog/view/15068.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.