У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Стратегічні орієнтири розвитку соціально орієнтованої економіки регіону

Перехід на соціально орієнтований тип економіки вимагає вирішення таких проблем як формування збалансованої економіки, в якій пропозиція товарів врівноважує попит на них та формування соціального суспільства, де держава та бізнес відкривають простір для прояву творчої і професійної наснаги людей. У планово-розподільчій економіці не здійснювалися заходи щодо запобігання загостренню соціальних і економічних протиріч, не існувало виваженої стратегії та концепції реформ переходу на модель соціально орієнтованого розвитку. Отож, першочерговим у створенні такої моделі соціально орієнтованого розвитку економіки регіонів, яка буде мати якісно новий рівень забезпечення економічної ефективності та соціальної справедливості, процесів відтворення та збалансованого соціально-економічного розвитку, високої консолідації суспільства через забезпечення соціально-економічної безпеки та конкурентоспроможності регіону є стратегія соціально орієнтованого розвитку економки регіону. Розроблена стратегія повинна вирішувати два взаємопов’язаних завдання: питання формування збалансованої економіки, у якій пропозиція товарів урівноважує попит на них та питання соціальної активності суспільства. Адже, збалансована економіка існує тоді, коли суспільство відкриває простір для реалізації інтелектуального потенціалу людей, а держава, здійснюючи ефективне регулювання економіки, підтримує умови конкурентного ринку, забезпечує відтворення соціально-економічної системи регіону та його безпеки, що є рушіями соціально-економічного прогресу та веде до досягнення балансу між економічною раціональністю і соціальною справедливістю. Реалізація стратегії розвитку соціально орієнтованої економіки вимагає забезпечення балансу між різними напрямами перетворень, усунення розбіжностей між сферами реформування соціально-економічного розвитку, де першочерговим завданням є розробка інструментів синхронізації та узгодження змін соціально-економічного розвитку регіонів держави шляхом максимального використання внутрішньо-іманентних джерел прогресу.

Стратегія розвитку соціально орієнтованої економіки регіонів держави повинна забезпечити гідні умови проживання мешканцям усіх регіонів держави; створити умови для поліпшення життя майбутніх поколінь; забезпечити гарантію безпеки як окремої особи, так і регіонів держави; привести систему управління регіоном із дискретного стану в постійно прогресуючий процес.

Вибору стратегії розвитку соціально орієнтованої економіки регіону повинні передувати конкретизація категоріального апарату, який її характеризує дод. П (табл. П.1).

Під стратегією розвитку соціально орієнтованої економіки регіону, будемо розуміти цілеспрямований, комплексний та системний план заходів, спрямованих на досягнення балансу між економічною ефективністю та соціальною справедливістю, який шляхом реалізації відповідних методів, інструментів та важелів забезпечить відтворення соціально-економічної системи, високий рівень конкуренто-спроможності регіону та його безпечний розвиток. Визначившись із основними категоріями даного процесу можна побудувати систему стратегічного планування розвитку соціально орієнтованої економіки регіону (рис. 5.1).

На першому етапі формується концепція стратегічного розвитку соціально орієнтованої економіки регіону. В цілому, під концепцією розуміють систему ідей, принципів, уявлень, що зумовлюють мету функціонування того чи іншого об’єкта, механізм взаємодії суб’єкта та об’єкта управління, характер взаємовідносин між окремими ланками внутрішньої структури, а також необхідний ступінь урахування впливу зовнішнього середовища на розвиток [196, с. 15].

К

Оцінка загроз та небезпек зовнішнього середовища

онцепція стратегічного розвитку СОЕР має в своїй основі поєднання цільового та інтегрального підходів до формування моделі соціалізації економіки регіону. Це дає змогу встановлювати стратегічні цілі, порівнювати їх із наявними можливостями та приводити у відповідність шляхом розробки та реалізації відповідної стратегії розвитку СОЕР.

 

Вся работа доступна по ссылке  http://mydisser.com/ru/catalog/view/15071.html   

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.