У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Програми соціалізації економіки як інструмент розвитку соціально орієнтованої економіки регіону

Сучасна соціально-економічна ситуація характеризується нестабільністю суспільства, нерозвиненістю соціальних відносин та соціальних інститутів, спостерігаються кризові процеси практично в усіх сферах суспільного життя. Важливе місце в системі соціально орієнтованої економіки регіонів держави займають механізми перерозподілу доходу, через які реалізуються потреби соціального захисту та суспільного добробуту. Однак, специфічні умови соціально-економічного розвитку регіонів вимагають застосування нових підходів та методів регулювання процесів соціалізації економіки регіонів. Звідси – необхідне і розуміння нових соціальних проблем, причинно-наслідковий аналіз цих проблем, виділення чинників впливу на соціально-економічний розвиток, оцінка соціальних наслідків прийнятих рішень [17, с. 335]. З однієї сторони, слід не допустити збільшення протиріч у соціально-економічній сферах, з іншої – знайти оптимальні шляхи забезпечення гармонійного та збалансованого розвитку.

Важливим інструментом у вирішенні цих проблем є розробка програм соціалізації економіки регіонів держави. Як зазначає О. В. Макарова «соціальну програму можна визначити як систему взаємопов’язаних дій або заходів, спрямованих на досягнення певних результатів у соціальній сфері, забезпечену матеріальними та організаційними ресурсами» [205, с. 36].

Під програмою соціалізації економіки регіону будемо розуміти комплекс заходів організаційно-економічного характеру, які спрямовані на досягнення збалансованих соціально-економічних цілей суспільства, реалізація яких шляхом відповідного фінансового забезпечення дозволить перейти на модель соціально орієнтованої економіки.

Зважаючи на результати проведених аналітичних досліджень соціально орієнтованого розвитку економіки регіонів та вищерозроблені стратегічні орієнтири розробимо процес формування комплексної програми соціалізації економіки регіону (рис. 5.6).

Формування програми соціалізації економіки регіону повинно базуватись на нормативно-правовій базі (Постановах та Розпорядженнях КМУ, Законах України тощо) та виходити з існуючих концепцій та теорій соціально орієнтованого розвитку економіки, які враховують тенденції та закономірності соціально-економічного розвитку та дозволяють забезпечити його збалансованість. В даному випадку відсутня чітко визначена концепція соціально орієнтованого розвитку регіону, не бажання державних та регіональних органів влади проаналізувати ситуацію що склалася у соціально-економічному розвитку регіону та можливі наслідки, останнє ж здійснюється шляхом екстреного реагування на соціально-економічну небезпеку, що виникає у регіоні. Тут необхідне негайне втручання органів державного та регіонального управління задля усунення та пом’якшення дії дестабілізуючих чинників на досягнення безпечного стану розвитку регіону.

В основу програми соціалізації економіки повинні бути покладені такі теорії та концепції як соціальної ринкової економіки, соціального ринкового господарства, людського розвитку, добробуту, соціального консенсусу, врахування яких дозволить досягти збалансованості між економічною ефективністю реалізації програм та соціальною стабільністю у суспільстві, економіці регіонів держави перейти на модель соціально орієнтованого розвитку.

 

Вся работа доступна по ссылке  http://mydisser.com/ru/catalog/view/15071.html   

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.