У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Теоретичні засади комплексного оцінювання впливу екологічних факторів на соціально-економічне становище в Україні

Основною метою цього розділу є вивчення сутності методологічних принципів комплексного оцінювання екологічного стану довкілля.

Методологія оцінювання ґрунтується на положеннях про суть природно-антропогенного забруднення середовища, стандартних вимогах до якості об’єктів середовища, нормативах допустимих забруднень.

Сутність, види і складові інтегрального оцінювання. Оцінювання – процес кількісного вираження інформації у порівняльному відносному вимірі. Відправним етапом оцінювання є вираження інформації у порівняльному відносному вимірі. У багатовимірному просторі, коли потрібно звужувати кількість узагальнюючих характеристик, не втрачаючи якість оцінювання, використовують прийом інтеграції.

Інтеграція – процес поєднання декількох показників, у процесі їх взаємодії, в один комплексний показник. Спосіб поєднання взаємопов’язаних показників в один багатовимірний комплексний показник називають агрегуванням.

Комплексний показник, що визначений за способом агрегування називають інтегральним показником. Інтегральний показник – кількісна характеристика декількох зведених (об’єднаних) взаємопов’язаних показників. Оцінювання інтегрального впливу – складна справа, бо, по-перше, можливі майбутні дії розглядаються, у більшості випадків, як припущення, а по-друге, складно правильно і достовірно оцінити взаємодію для того, щоб визначити загальний ефект. Інтегральний вплив може бути результатом простої сумації ефектів, а може потенційно взаємодіяти як підсилюючи, так і послаблюючи деякі з цих складових.

Види оцінювання. Оцінювання антропогенного ризику на основі комплексного показника може бути локальним і загальним (повним). При локальному оцінюванні розглядаються й оцінюються окремі складові природоохоронної діяльності. При загальному оцінюванні використовуються показники взаємозв’язку результатів виробничої та природоохоронної діяльності підприємства. Наприклад, вимірюється лише рівень водоохоронної або атмосферо-охоронної діяльності у взаємозв’язку з кінцевими результатами виробництва.

Складові інтегрального оцінювання природно-технічної екологічної небезпеки наступні:

  • природно-ресурсне оцінювання, що виявляє наслідки для природних екосистем (зниження біорізноманіття, антропогенний вплив на живі організми та ін.);
  • якісне бальне оцінювання, яке застосовується для оцінювання естетичної цінності ландшафту, комфортності середовища, порушення культурних та історичних пам’яток та ін.;
  • комплексне оцінювання території, що ґрунтується на вивченні механізму взаємодії в системі «населення – господарство – природні системи»;
  • економічне оцінювання, що відображає наслідки для економічної діяльності суспільства (економічне зростання, ефективне використання ресурсів та ін.);
  • соціальне оцінювання, що виявляє наслідки для соціального життя суспільства (рівень життя, культурне середовище, екологічна освіта та ін.);
  • рейтингове соціально-екологічне оцінювання областей, яке полягає в розрахунку інтегрального індексу соціально-екологічної комфортності регіону, що складається з розрахунку інтегрального індексу комфортності проживання населення та індексу рівня забруднення навколишнього середовища.

Комплексне оцінювання це сукупність методів, моделей, нормативів, стандартів та програм, що забезпечують (на рівні області, району, підприємства) однозначну оцінку екологічного стану та безпеки довкілля і людини. Суть такого оцінювання полягає в дослідженні факторів антропогенного впливу на довкілля історичноскладених природно-територіальних комплексів та проведенні на цій основі розрахунків по областях та районах.

Отже, під комплексним оцінюванням антропогенного ризику слід розуміти висновок про рівень небезпечності екологічної господарської діяльності з урахуванням чинника техногенної безпеки у взаємозв’язку з виробничими ресурсами, умовами і фінансово-економічними результатами господарської діяльності.

Можна також сказати, що комплексне оцінювання екологічної діяльності підприємства являє собою його характеристику, отриману в результаті дослідження, і містить висновки про результати екологічної діяльності підприємства, галузі, регіону.

Оцінювання екологічного стану регіонів проводиться за одним показником (критерієм), який в середньому характеризує всі чинники впливу на довкілля. Здійснення комплексного оцінювання екологічного стану регіонів на основі системи показників має елемент порівняння (як і комплексне оцінювання господарської діяльності). Тобто воно (комплексне оцінювання), по-суті, виступає як порівняльне комплексне або рейтингове оцінювання.

Вимоги до комплексного оцінювання. Комплексне оцінювання має задовольняти такі вимоги: виражати сутність виробничих відносин; охоплювати головні сторони умов та результатів виробництва підприємств; використовувати обмежену кількість узагальнених економічних показників; бути еластичним - побічно визначати динаміку природно-еколого-економічних умов виробництва; забезпечувати порівнянність показників у часі та просторі; вибір показників має визначатися метою регулювання ресурсозабезпеченості, концентрації та інтенсивності виробництва.

Основоположні принципи, функції і етапи комплексного оцінювання. При визначенні і формуванні комплексного оцінювання та системи його показників важливо дотримуватися певних принципів. До них можна віднести такі принципи: історизму, коеволюції, матеріалізму, розвитку, системності, багатовимірності, відносності, порівнянності, регіональності, критеріальності та індикативності. За енциклопедичним визначенням, принципи (лат. Рrіпсіріит - основа, початок) - це основні вихідні положення теорії, основні правила діяльності або встановлені, загальноприйняті, поширені правила господарських дій і властивостей економічних процесів [54, с. 76].

Принцип історизму передбачає: вивчення генезису й передумов виникнення даної економічної категорії; основних стадій та етапів її еволюції; законів і закономірностей розвитку й сутнісних перетворень та переходу до принципово нової економічної системи понять і категорій. Так, перехід до принципово нової ринкової економічної системи вимагає також нової системи економічних понять і категорій. Процес наповнення економічних понять і категорій виявляється, з одного боку, в тому, що у категоріях комплексного оцінювання виділяють елементи якісного змісту складових елементів, а з іншого, в обґрунтуванні категорій інтеграції, інтегрування, узагальнення їх взаємозв’язку із розвитком макроекономічного середовища.

Принцип коеволюції - вихідне положення, що передбачає пізнання способів формування і закономірностей їх розвитку відповідно до поєднаної дії та взаємообумовленості зміни природних чи економічних систем і елементів всередині цілого. Цей принцип тісно пов’язаний з поняттям самоорганізації, яке пояснює взаємодію між елементами окремої структури, в нашому дослідженні, між елементами природно-кліматичними та еколого-економічними умовами агровиробництва. Якщо принцип історизму конкретизує принцип розвитку, то принцип коеволюції конкретизує єдність та взаємодію природної та соціальної сторін, взаємодію продуктивних сил і економічних відносин, змістом яких є відношення людина - природа.

Принцип матеріалізму - принцип діалектичного методу, основними вимогами якого є виділення визначальних сторін, факторів, розвиток яких детермінує еволюцію інших сторін і факторів з наступним урахуванням їх зворотного впливу. Цей принцип постає у формі первинності природно-економічних умов виробництва і вторинності результатів виробництва та передбачає необхідність виділення з системи факторів умов виробництва базисних, які є основними, первинними, визначальними. При формуванні рівнів умов виробництва первинними й визначальними елементами є природні, кліматичні, екологічні і економічні умови, а базовою основою визначення - виступає метод питомої участі.

Принцип розвитку - передбачає з’ясування основних тенденцій змін природно-кліматичних умов та основних рушійних сил еволюції матеріально-технічної бази в агровиробництві, а також спрямованість цієї еволюції з урахуванням вимог законів діалектики. Цей принцип розкриває також появу нових сутнісних та якісних сторін у формуванні комплексного оцінювання та його складових; пояснює появу нових законів і закономірностей на якісно нових етапах еволюції - дореформеного, трансформаційного, постреформеного та ін. Процес розвитку тісно пов’язаний з часом, рухом і змінами. Завдяки часу з’являється спрямованість розвитку. Лише у процесі руху відбувається взаємодія протилежних сторін суперечності.

Системно-структурний підхід - загальний принцип пізнання економічних систем, що передбачає виділення основних підсистем та їх елементів, комплексу внутрішніх і сталих зв’язків між ними відповідно до певних вимог, головною з яких є цілісність. Системно-структурний підхід як метод є важливим інструментом пізнання ще не досліджених явищ і процесів, засобом проникнення в їх сутність. Першим кроком системно-структурного підходу є з’ясування відповідного понятійного апарату, усебічне врахування факторів, що впливають на концентрацію, інтенсивність, екологічність умов виробництва, правових, соціальних, політичних та інших характеристик. Другим кроком системного підходу є вивчення взаємодії між всіма факторами і результатами, яка розкриває взаємозумовленість, взаємовплив, взаємопроникнення, взаємозбагачення та взаємозаперечення елементів та факторів.

Принцип багатовимірності  зумовлює в одному комплексному показнику інтегрування багатьох складових елементів: природних, екологічних, економічних, соціальних умов і результатів виробництва (в якості останніх можуть виступати як натуральні абсолютні й відносні показники – урожаю і урожайності, так і вартісні - валової продукції, доходу або прибутку від реалізації). Цей принцип використовується для відображення ефективності використання усіх умов виробництва та видів застосовуваних у виробництві ресурсів.

Принцип відносності й комплексності. Умови виробництва, що формують рівні його результативності, є дуже складною і багатогранною категорією, залежною від багатьох чинників: кліматичних, природно-екологічних, організаційно-економічних та ін. Тому принцип відносності й комплексності передбачає попередню стандартизацію всіх видів умов та результатів на базі статистичного методу питомої участі, тобто заміну абсолютних показників відносними, та їх комплексне використання для оцінювання раціональності, ступеня і ефективності виробництва. Показники структури легко розрахувати, додати й інтерпретувати. Крім того, відсоткове відношення абстрагує розходження абсолютних цифр, нівелює дію цінового чинника і тому придатне для порівняння як у просторі, так і часі.

 

Вся работа доступна по ссылке

http://mydisser.com/ru/catalog/view/15074.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.