У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методологічні основи інтеграції екологічних і соціально-економічних показників

Основними методологічними прийомами оцінювання виступають статистичні методи: рангів, порівнянь, відхилень (різниць), варіації, індексів, кореляції (коефіцієнти регресії, еластичності, кореляції) тощо. Методологічною основою оцінювання складових виступає індексний метод та метод питомої (часткової) участі. За допомогою індексів (у межах від 0 до 1) характеризується наближення того чи іншого показника до необхідного (оптимального), за допомогою методу питомої участі характеризується участь кожного регіону в загальному внеску в стан забруднення довкілля.

Питання про правомірність інтеграції показників. Існують різні підходи до екологічного оцінювання територій:

  • економічне оцінювання − відображає наслідки для економічної діяльності суспільства (економічне зростання, ефективне використання ресурсів тощо);
  • соціальне оцінювання − виявляє наслідки для соціального життя суспільства (рівень життя, культурне середовище, екологічна освіта тощо);
  • природно-ресурсне оцінювання − виявляє наслідки для природних екосистем (зниження біорізноманіття, антропогенний вплив на живі організми тощо).

Для здійснення екологічного оцінювання застосовуються різні моделі: блокові моделі системи «населення − господарство − природні системи» розробляються у вигляді загальної (базової) і часткової (територіальної); матричні моделі будуються у вигляді прямих і зворотних матриць; картографічні моделі створюються для визначення територіальних зв’язків між впливами і наслідками; статистичні моделі відображають кількісні залежності між впливами − змінами − наслідками.

Для деяких видів залежностей є відомі моделі, що адекватно їх описують: закон логарифмічно-нормального розподілу, закон дифузії тощо. Більшість зв’язків потребує виявлення виду залежностей і значень коефіцієнтів, що часто мають регіональний характер. Мета побудови моделей: виявлення величини і видів впливу, тенденцій їх розвитку, найбільш інтенсивних впливів та їх зв'язків із масштабами, структурою і динамікою виробництва, а також вивчення розміщення джерел впливу на території, ареалів розповсюдження, територіальних форм і сукупності їх впливу.

 

Вся работа доступна по ссылке

http://mydisser.com/ru/catalog/view/15074.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.