У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Концептуальні засади побудови системи обліку товарних запасів в сучасних інформаційних системах

За словниковим визначенням концепція (від латинської conceptio – розуміння, система) – це визначений спосіб розуміння, трактовки яких-небудь явищ, основна точка зору, керівна ідея для їхнього висвітлення; провідний замисел, конструктивний принцип різних видів діяльності [171, с. 624].

Концептуальні засади будь-якої системи включають таким чином декілька

основних аспектів, вивчення та усвідомлення яких за допомогою загальнонаукових методів дозволить збудувати її загальну конструкцію.

Вибір концепції ставиться на перше місце при розробці алгоритму послідовності етапів організації обліку  товарних запасів [190, с. 49].

Т. М. Сльозко у визначенні концептуальних основ системи бухгалтерського обліку відштовхується від логіки пізнання бухгалтерського обліку як явища та застосовує системний підхід до його вивчення [170].

Вона зазначає, що фундаментальні концепції бухгалтерського обліку спираються на теоретичні дослідження представників англо-американської школи, на сформульовані ними підходи, що лежать в основі міжнародних стандартів фінансової звітності.

Втіленням фундаментальних концепцій стали так звані «загальновизнані принципи бухгалтерського обліку» (GAAP), поява яких була зумовлена вимогами інвесторів щодо достовірності інформації про емітентів. Оскільки саме система бухгалтерського обліку та фінансова звітність є тим джерелом, яке здатне надавати потрібну інформацію, спроба його певної уніфікації та упорядкування правил обліку та звітності була цілком  логічною.

Упорядкувати правила обліку та звітності у 1930 р. зобов’язався Американський інститут бухгалтерів за домовленістю з Нью-Йоркською фондовою біржею. В результаті проведеної роботи у 1932 р. з’явився документ, що містив п’ять загальних принципів обліку.

Оскільки бухгалтерський облік є системою, яка узагальнює інформацію для потреб управління господарською діяльністю підприємства, їй притаманні ті компоненти, що є характерними в цілому для економічних інформаційних систем:

  • наявність структури – множини  елементів системи та взаємозв’язків між ними;
  • наявність вхідних і вихідних матеріальних потоків або потоків повідомлень, що надходять до системи або виводяться нею;
  • закон  поведінки  системи,  який  можна описати функцією, що  пов’язує

зміни входу та виходу системи;

  • мета та обмеження системи [109, с.10].

Відносно системи бухгалтерського  обліку зазначені компоненти  В.Ф. Палій і Я.В. Соколов наводять  як наступні системні риси:

  • мета бухгалтерського обліку, якою є управління господарською діяльністю підприємства та контроль над нею;
  • зміст бухгалтерського обліку, що складають дані про господарські факти й операції, які перетворюються в інформацію про господарську діяльність;
  • робочий процес - процес перетворення інформації, що складається з операцій спостереження, вимірювання і класифікації даних про господарські факти, відображення та узагальнення інформації про господарську діяльність підприємства;
  • структура елементів, яку складають взаємопов’язані рахунки [128, с. 65].

Погоджуючись із провідними науковцями щодо опису системи бухгалтерського обліку в цілому, концепцію побудови системи обліку товарних запасів визначимо, спираючись на теорію систем. На нашу думку, виправданим, є застосування конструктивного  підходу, яким оперує класична теорія систем.

Сутність даного підходу полягає у конструюванні за функцією, що задана для  будь-якої системи, тієї структури,  яка відповідатиме призначенню цієї системи. Конструктивний підхід є протилежним до дескриптивного, за яким характер функціонування системи, її зовнішній прояв (властивість, функція)  пояснюється її внутрішнім устроєм (структурою, елементами, взаємозв’язками).

Дескриптивний підхід лежить в основі системного аналізу.

 

Вся работа доступна по ссылке

http://mydisser.com/ru/catalog/view/15075.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.