У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Висновки експерта і спеціаліста в адміністративному судочинстві

Серед засобів доказування в адміністративному судочинстві важливе місце посідають висновки експерта та спеціаліста. Згідно зі ст. 1 Закону «Про судову експертизу» су­дова експертиза — це дослідження експертом на основі спеціаль­них знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які містять ін­формацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.  Суд може призначати експертизу[1] для з’ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла, тощо (ч. 1 ст. 81 КАСУ).[2]

     Законодавство різних країн демонструє різноманітний підхід до правового становища експерта.[3] Експерт є самостійним суб’єктом процесу із власними процесуальними правами та обов’язками, що відрізняє його від інших учасників процесуальної діяль­ності [118]. Йдеться, перш за все, про  Закон України «Про судову експертизу» (далі – Закон) [270] та КАСУ. У правозастосовній діяльності у цій сфері мають також враховуватись роз’яснення, які містяться у Постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» (далі – Постанова Пленуму ВСУ) [271]. Так, відповідно до ст. 10 Закону, судовими експертами взагалі можуть бути особи, які мають необхідні знання для надання висновку з досліджуваних питань. Діяльність експертів передбачена також іншими законами. Стаття 66 КАСУ конкретизує ці питання та зазначає, що експерт – особа, яка має необхідні знання та якій у порядку, встановленому цим Кодексом, доручається надати висновок з питань, що виникають під час розгляду справи та стосуються її спеціальних знань, шляхом дослідження нею матеріальних об’єктів, явищ і процесів, що містять інформацію про обставини справи. 

    Вчені мають одноманітні підходи до визначення поняття «експерт». Так, за В. В. Гордєєвим, Т. О. Гужвієм, С. В. Ківаловим,  В. К. Колпаковим, А. Т. Комзюком,  О. В. Кузьменко, Е. Р. Росинською та М. Г. Щербаковським, судовий експерт — це обізнана в будь-якій галузі знання особа, яка має спеціальні знання, володіє теорією та методикою проведення певних видів і родів судових експертиз, та якій відповідно до за­кону доручено дати письмовий висновок з окремих питань [7; 140; 149; 164; 287; 371]. Зазначене дає підстави визначити експерта як спеціального (особливого) суб’єкта  адміністративного судочинства, який володіє необхідним комплексом знань,  методикою проведення певного роду і виду експертиз та бере активну участь у доказовій діяльності в суді.

 У чинному законодавстві визначення поняття спеціальних знань[4] відсутнє [25, с. 5; 67, с. 8; 149, с. 556; 203, с. 37; 285, с. 97; 287, с. 12; 310, с. 199].[5]  В якості критеріїв оцінки компетентності експерта,[6] виступає його освіта та стаж професійної діяльності у сфері науки та практики, які необхідні для проведення експертизи [128, с. 21]. Експерт залучається до справи у порядку, визначеному ст. 131 КАСУ. Його загальне коло прав визначено у ст. 13 Закону України «Про судову експертизу» та конкретизовано у п. 2. 2. Інструкції «Про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» (далі – Інструкція) [263]. Окремі права експерта в адміністративному судочинстві також визначені у ст. 66 КАСУ. Права експерта, як особливого суб’єкта доказової діяльності в адміністративному судочинстві,  можна поділити на загальні та спеціальні. До загальних відносяться права на: 1) оплату праці; 2) безпеку життєдіяльності. До спеціальних відносяться права на: 1) доступ до матеріалів справи; 2) участь у розгляді справи; 3) оскарження дій та рішень уповноважених органів та посадових осіб. Ст. 21 Закону України «Про наукову та науково-технічну експертизу» [262] до спеціальних прав експерта відносить право: 1) вільно викладати особисту думку з питань експертного аналізу; 2) брати участь у проведенні експертного аналізу та оцінці об’єктів експертизи; 3) одержувати стосовно об’єкта експертизи достовірні відомості, довідкові та інформаційні матеріали, в тому числі й ті, що не підлягають розголошенню.[7] На нашу думку, зазначені права експерта мають бути відбиті у ст. 66 КАСУ.

 Другим елементом правового статусу експерта є його обов'язки. Зміст положень ст. 12 Закону, ст. 66 КАСУ, п. 2.1. Інструкції  надає підстави їх класифікувати за ступенем можливості їх реалізації на абсолютні, відносні та деліктні. До перших, які не залежать від конкретних обставин справи, належать: 1) прийняття експертом до виконання дорученої йому експертизи (хоча у науці це питання є дискусійним)[174, с. 40], 2) проведення повного та всебічного дослідження наданих йому об’єктів, 3) надання обґрунтованого та об’єктивного письмового висновку щодо поставлених йому питань, 4) роз’яснення змісту висновку, 5) забезпечення збереження об’єкта експертизи. До відносних обов’язків експерта, реалізація яких залежить від певних обставин справи, відносяться такі: 1) прибути за викликом до суду,  2) повідомити в письмовій формі особу або орган, яка призначила експертизу, про неможливість її проведення, якщо поставлене питання виходить за межі компетенції або надані матеріали не достатні для вирішення поставленого питання, а витребувані додаткові матеріали не були отримані, 3) заявити самовідвід  за наявності передбачених законом підстав, 4) проводити окремі дослідження з дозволу особи, яка призначила експертизу, 5) повідомити невідкладно суд про неможливість проведення експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів [136]. Особливе місце посідають деліктні обов’язки експерта, які виникають внаслідок невиконання покладених на нього зобов’язань, а саме – понести   дисциплінарну, матеріальну, адміністративну  (ст. ст. 185–3, 185–4 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальну відповідальність ( ч. 1 ст. 384, ст. ч. 1 ст. 385, ч. 1 ст. 387  КК України).[8] На нашу думку, є потреба сформулювати ст. 66 КАСУ наступним чином: «експерт повинен з’явитися за викликом до суду для надання роз’яснень та доповнень з приводу проведеної експертизи». Вважаємо також доречним доповнити  підстави неможливості дати висновок експерта, – такими, як «обмеження знань експерта сучасним рівнем розвитку науки, що не дозволяє надати відповідь на поставлені питання». Було б логічним далі доповнити ст. 82 КАСУ положенням про надання висновку експерта безпосередньо у судовому засіданні та викласти норму наступним чином: «суд за власною ініціативою у разі виникнення роз’яснювальних питань може викликати експерта у судове засідання для надання висновку з поставленого питання».  

 

[1] З точки зору семантики, експерт (від лат. «ехреrtus» – досвідчений, обізнаний) – це фахівець у будь-якій сфері, людської життєдіяльності, який проводить експертизу та за допомогою своїх знань і досвіду, надає ква­ліфіковану консультацію [64с. 240]. 

[2] За етимологічним походженням поняття «експертиза» (від лат. ехреrtиs – 1) досвідчений; 2) перевірений, 3) досліджений) означає дослідження, що потребує використання професійних знань, надання правильної оцінки обставинам справи [64с. 241].  

[3] Так, Європейська континентальна доктрина розглядає експерта як помічника судді, який несе відповідальність за розгляд та вирішення справи. За  англо-американською доктриною експерт є свідком та експерт може бути використаний в якості: 1) свідка, який дає показання про відомі йому факти; 2) спеціаліста, який надає роз’яснення суду щодо подій, явищ та тлумачення термінів; 3) експерта, який надає висновок на основі свого дослідження. В Угорщині експерти працюють на постійній основі у судовому відомстві, і залучаються до справи у разі необхідності проведення експертизи. У Польщі до проведення експертизи залучаються : 1) індивідуальні судові експерти – службовці державних експертних установ, які є спеціалістами-професіоналами, володіють знаннями в певній галузі, не будучи судовими експертами; 2) колективні судові експерти – державні установи, які дають висновки за запитом суду [66; 149, с. 64; 197, с. 32; 284, с. 149].

[4] Наприклад, у судочинстві Республіки Молдова спеціальні знання використовуються у формах: 1) участі спеціаліста у провадженні процесуальних дій; 2) здійснення спеціалістом науково-технічного або судово-медичного дослідження; 3) проведення судової експертизи [74; 190;372]. На нашу думку, спеціальні знання у широкому розумінні складають будь-які професійні знання, якими володіє обмежене коло осіб – фахівців, з метою застосування їх у професійно-кваліфікаційній діяльності. У вузькому розумінні спеціальні знання – це особливий вид спеціальних знань, якими володієособа в певній галузі науки, техніки, виробництва, ремесла, мистецтва, іншій сфері людської діяльності, спрямованих на виявлення, аналіз, синтез та дослідження обставин справи за спеціальними методиками шляхом.

2 У юридичній літературі спеціальними знаннями розуміють систему теоретичних знань та практичних вмінь у галузі конкретної науки, техніки, мистецтва, ремесла, набутих шляхом спеціальної підготовки або професійного досвіду, та необхідних для вирішення питань, які виникають в процесі судового розгляду справ.  

[6] Компетенція експерта (від лат. competіo – відповідати, бути відповідним) може розглядатися у двох аспектах: 1) як коло повноважень (прав та обов’язків експерта), визначених процесуальним законом та 2) як комплекс знань в галузі теорії, методики, практики судової експертизи визначеного роду та виду. Наслідком цього є поділ компетенції на об’єктивну (тобто обсяг знань, якими повинен володіти експерт), та суб’єктивну (визначається його освітою, спеціальною підготовкою, досвідом при вирішенні аналогічних завдань, індивідуальною здатністю до евристичного мислення) [287, с. 96]

[7]  Ознайомлення із  зазначеним переліком  прав експерта, дозволяє виділити певні відмінності у їх змістовному наповненні. Наприклад, за ст. 66 КАСУ експерт має право «заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків», за ст. 13 Закону – «подавати клопотання про надання додаткових матеріалів», за п. 2. 2. Інструкції – «порушувати клопотання відповідно до процесуального законодавства про надання додаткових та інших матеріалів для вирішення поставлених питань». У зв’язку із наведеним постають запитання про співвідношення понять «заявляти», «подавати». За етимологічним значенням заявляти – повідомляти про що-небудь, звертатися із викладом відомостей, положень, думок; подавати – звертатися до будь-кого із заявою, проханням, скаргою, тощо; порушувати – робити що-небудь усупереч наказові, закону та інше [64, с. 439, 1006, 1074].  

[8] Якщо об’єднати вищезазначені обов’язки експерта, можна простежити певні відмінності у їх змістовному наповненні. Так, за  Законом «експерт повинен на вимогу органу дізнання, слідчого, прокурора, судді, суду дати роз’яснення щодо даного ним висновку», за Інструкцією – «з’явитися на виклик особи або органу, яка призначила експертизу для надання роз’яснень чи доповнень з приводу проведеної експертизи або причини повідомлення про неможливість її проведення», за Кодексом –«прибути за викликом суду, дати висновок або роз’яснити його в судовому засіданні». Також, виникають певні розбіжності щодо визначення мети виклику експерта до суду: для «роз’яснення висновку», «надання роз’яснень чи доповнень щодо проведеної експертизи», «надання та роз’яснення висновку». За етимологічним походженням роз’яснення – те, що вносить ясність у що-небудь, сприяє з’ясуванню чогось; доповнення – те, що доповнює що-небудь, виступає додатком до чогось [64, с. 1273, 319].

 

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/16793.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.