У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Трансформаційні тенденції розвитку аграрного виробництва у сільськогосподарських підприємствах

Розвиток різноукладності на селі, формування нових організаційно-право­вих форм господарювання ринкового спрямування як результат реформування аграрного сектора економіки призвели до того, що товаровиробник став влас­ни­ком землі та засобів виробництва, виробленої продукції і одер­жаного при­бутку, а поряд з цим – найманим працівником. Як наслідок, замість очікуваного зрос­тання обсягів виробництва та підвищення його ефективності тривалий час спо­стерігався спад обсягів виробництва сільськогосподарської про­дукції, зни­ження економічної ефективності її виробництва та використання вироб­ничих ресурсів, деінтенсифікації виробництва, згортання процесів розширеного відтворення.

Отож, трансформаційні процеси реформування аграрного сектора і фор­му­вання нових організаційно-правових структур різних форм господарювання засвідчують і про деякі негативні тенденції у розвитку аграрного сектора. Тобто, реформаційні процеси в аграрному секторі обумовили загальне змен­шення виробництва сільськогосподарської продукції у сільськогосподарських під­при­ємствах при незначному її збільшенні в особистих селянських гос­подарствах.

В аграрному секторі Львівської області за 2000-2011 рр. відбулися досить суттєві зміни у структурі сільськогосподарських товаровиробників. Зокрема, частка валової продукції сільського господарства (у постійних цінах 2010 р.), виробленої сільськогосподарськими підприємствами, у загальному обсязі її виробництва в усіх категоріях господарств починаючи з 2004 р. має загальну тенденцію до збільшення. Це є свідченням того, що відбувається процес на­ро­щування виробництва сільськогосподарської продукції в сільськогоспо­дарсь­ких підприємствах, в окремих випадках відродження окремих галузей вироб­ництва. Якщо питома вага виробництва валової продукції сільського госпо­дарства (у постійних цінах 2010 р.) сільськогосподарськими підприємствами у загальному обсязі її виробництва в усіх категоріях господарств у 2000 р. складала 9,8%, у тому числі 14,9% продукції рослинництва і 4,5% продукції тва­ринництва, то у 2011 р. вона становила відповідно 26,8%, 28,2% і 24,7% (дод. А).

У 2011 р. порівняно з 2000 р. виробництво валової продукції сіль­ського господарства (у постійних цінах 2010 р.) в усіх категоріях господарств збільшилось на 20,5%, у тому числі продукції рослинництва на 40,0%, а продукції тваринництва – лише на 0,8%, відповідно у сільськогосподарських під­при­ємствах виробництво валової продукції сільського господарства збіль­ши­лось у 3,3 раза, рослинництва – у 2,7 раза, а тваринництва – у 5,5 раза, в особистих селянських господарствах виробництво валової продукції сільського господарства зменшилось на 2,2%, у тому числі рослинництва – збільшилось на 18,0%, а тваринництва – зменшилось на 20,4%. Приріст виробництва валової продукції сільського господарства одержано за рахунок нарощування обсягів її виробництва у сільськогосподарських підприємствах, адже в особистих се­лянсь­ких господарствах спостерігається зменшення її обсягів.

Серед сільськогосподарських підприємств недержавними сільськогоспо­дарсь­кими підприємствами було вироблено у 2011 р. 26,8% всієї валової про­дукції сільського господарства, у тому числі 28,2% продукції рослинництва і 24,7% продукції тваринництва, з них фермерські господарства виробили від­повідно 23,7%, 13,7% і 39,6% продукції. Державні сільськогосподарські під­приємства виробили відповідно 1,2% всієї валової продукції сільського гос­подарства, у тому числі 1,4% продукції рослинництва і 0,8% продукції тва­ринництва (табл. 2.1). Слід зауважити, що все-таки і у 2011 р. основними гру­пами виробників продукції сільського господарства в аграрному секторі Львівської області є особисті селянські господарства, які виробили 73,2% всієї валової продукції сільського господарства, у тому числі 71,8% продукції рослинництва і 75,3% продукції тваринництва.

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/15078.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.