У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Господарські операції як об’єкти господарських правовідносин у морських портах

У підрозділі 2.2. було проведене дослідження окремих матеріальних об’єктів господарських правовідносин у морських портах, й у цьому підрозділі буде здійснене дослідження фактичних дій, які є об’єктами господарських правовідносин тобто заради яких виникають відповідні правовідносини.

У разі здійснення господарської діяльності за відсутності господарських правовідносин необхідно вести мову про «зміст господарської діяльності у морських портах», тобто з яких фактичних корисних дій складається відповідна господарська діяльність.

Необхідно зазначити, що у ч.1 ст. 3 ГК визначаються три основні напрями господарської діяльності: 1) виготовлення та реалізація продукції; 2) виконання робіт; 3) надання послуг.

В свою чергу, представники цивілістичної науки класифікують за критерієм спрямованості цивільно-правові договори на договори, спрямовані на передання речей у власність (або і інше речове право) або користування, на виконання робіт або на надання послуг.

Так, М.І. Брагінський та В.В. Вітрянський зазначають, що «цивільно-правовий договір виникає з приводу передання речей, виконання робіт або надання послуг» [12]. Відповідно, «з часів римського приватного права, за критерієм спрямованості на певний результат виокремлюються такі типи договорів (договорних зобов’язань) як договори, спрямовані на передання майна у власність (або в інше речове право) або у користування, на виконання робіт або на надання послуг» [33]. Ці вислови є притаманними й для сфери господарювання

Враховуючи вищевикладене, вбачається, що зміст господарської діяльності у морському порту повинен досліджуватись з урахуванням того, що така діяльність може полягати у 1) виготовленні та реалізації продукції; 2) виконанні робіт; 3) наданні послуг. Здійснення господарської діяльності у морських портах може опосередковуватись господарськими договорами.

На минулих сторінках роботи для позначення змісту господарської діяльності у морських портах неодноразово використовувались словосполучення «надання послуг/виконання робіт». Водночас, зазначений вираз застосовувався з метою не помилитися при здійсненні наукових висновків, адже відсутнє розмежування (як у законодавстві, так і у науці) щодо того, які види господарської діяльності у морських портах полягають саме у наданні послуг, а які у виконанні робіт, адже роботи та послуги є різними науковими та законодавчими категоріями, та здійснюються на підставі різних договорів.

Тож потребує детального дослідження проблема розмежування робіт і послуг у морських портах, визначення окремих видів господарської діяльності, що відносяться до послуг та до робіт.

Таким чином для визначення змісту господарської діяльності у морському порту необхідно: 1) визначити коло видів господарської діяльності, що здійснюються суб’єктами портової влади та суб’єктами портового господарства; 2) з’ясувати, що слід вважати роботою, а що послугою у морському порту та як співвідносяться ці поняття; 3) здійснити класифікацію господарських операцій у морських портах.

Враховуючи проблему співвідношення послуг та робіт у морських портах, варто використати поняття «господарські операції», що дозволяє абстрагуватись від понять «роботи» та «послуги» у морському порту до з’ясування питання про те як слід визначати сутність тих чи інших видів господарської діяльності у морському порту. Варто, зауважити, що абстрактне поняття «господарські операції» застосовується й у ЗУ «ПМПУ» (п.4 ч.1 ст. 9).

Тож які господарські операції мають місце у морських портах та виступають об’єктом господарських правовідносин?

У Реєстрі морських портів РФ, відповідно до ч.3 ст. 9 Закону РФ «Про морські порти у Російській федерації», міститься, зокрема, перелік послуг, надання яких здійснюється операторами морських терміналів. Аналіз переліку послуг, що надаються портами РФ відповідно до Реєстру морських портів РФ, дозволяє узагальнити ці послуги, та виокремити серед них наступні: перевалка вантажів; транспортна обробка вантажів та контейнерів; зберігання вантажів та складські операції (зокрема, укладення, стафіруванння та розстафірування вантажів); експедирування вантажів; послуги з морського агентування; тальманський облік вантажів (тальманські послуги); буксирування суден та інших плавучих об’єктів; будівництво, ремонт, переробка та розрізання на металобрухт суден; відстоювання суден; послуги з бункерування суден; шипчандлерська діяльність з обслуговування суден; послуги із швартування суден; послуги з буксирування суден та інших плавучих об’єктів; здійснення днопоглиблюваних та водолазних робіт; фрахтування суден; лоцманські послуги; диспетчерське управління рухом суден; сюрвейерське обслуговування судів; послуги з безпечного судоходства, маневрування і стоянки судів; здійснення днопоглиблюваних робіт; послуги зі збору судових лляльних вод та нафтопродуктів та їх очистки; перевезення пасажирів морським пасажирським транспортом; надання туристичних послуг [Див. 184].

Відповідно до ч.2 ст. 116 Закону про порти Болгарії у портах Болгарії портові послуги розподіляються на наступні категорії: 1) технічні послуги – проведення у порт, буксирування, швартування, постачання суден водою, телефоном та електроенергією; приймання, зберігання та управління відходами – результатами судноплавства; 2) обробка вантажів та пошти – завантаження, розвантаження, наведення порядку, зберігання, перепакування різних по типу товарів, термінальне (внутрішньопортове) перевезення вантажів і пошти та інші; 3) пасажирські послуги [115].

ДП «ОМТП» укладає наступні договори з юридичними особами і фізичними особами – резидентами та нерезидентами України: договір на транспортно-експедиторське обслуговування; договір на агентування суден; договір на сюрвейерське обслуговування; договір на шипчандлерське обслуговування; договір на послуги експедирування зовнішньоекономічних і транзитних вантажів експедиторами порту; договір на надання послуг митними брокерами порту. Крім того, на зазначеному веб-сайті наявний перелік послуг, що надає служба флоту ДП «ОМТП», серед яких, буксиро-кантовочні і швартові операції; льодова проводка суден; міжпортове буксирування; постачання суден питною водою; виконання завантажувально-розвантажувальних і підйомних робіт плавкранами з можливістю виконання робіт в грейферному режимі; приймання с суден лляльних, сточно-фекальних вод, нафто залишків тощо[130].

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/41563.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.