У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Значення і сутність економічного потенціалу промислового підприємства

Подальший розвиток економіки України багато в чому залежить від вирішення основного завдання – забезпечення стійкого і динамічного росту з охопленням усіх ланок економічного життя, глибшим розумінням економічних законів, явищ і тенденцій. У центрі уваги опинилися фундаментальні основи економічних відносин, оскільки практика потребує не тільки повної реалізації можливостей, які закладені в сучасній економіці, а й наукової розробки їх подальшого ефективного використання.

В сучасних умовах особливого значення набувають питання сутності та значення якісних перетворень продуктивних сил, ефективності приоритетних структурних змін, розвитку нового господарського механізму з орієнтуванням на досягнення високого кінцевого соціально-економічного результату.

В спробі звільнитися від догматизму економічна наука намагається виявити внутрішні рушійні сили економіки, чинники та резерви значного якісного росту, вивчити світовий досвід управління як передумову подальшого швидкого прогресу суспільства. У зв'язку з цим постає невідкладне методологічне завдання – комплексно розкрити й системно оцінити накопичений теоретичний арсенал, визначити шляхи гарантованого та найбільш ефективного прискорення соціально-економічного розвитку.

Економічний розвиток промислових підприємств знаходиться у функціональній залежності, насамперед, від потенціалу підприємств, механізму його оптимального використання і управління, що вимагає:

  • розробки системи управління потенціалом промислового підприємства, яку необхідно враховувати в стратегії ефективного розвитку регіонів;
  • відтворення економічного потенціалу підприємства з трансформацією критеріїв прийняття управлінських рішень;
  • застосування прогресивних методів господарського маневрування виробничими ресурсами підприємства на основі законів ринкової економіки;
  • вирішення задачі виміру й обґрунтування оцінки економічного потенціалу промислового підприємства.

Початковим етапом процесу розробки методологічного базису системи управління потенціалом на рівні промислового підприємства є створення теоретичних основ визначення даної економічної категорії.

Широке трактування змісту терміна «потенціал» дозволяє застосувати його до різних галузей діяльності людини залежно від того, про які сили, засоби, запаси та джерела йде мова [17; 54; 71; 119; 120; 122].

На думку деяких вчених, потенціал – це абстрактна категорія з невизначеними межами, вплив якого на результативність виробничих процесів носить непрямий, побічний характер [64]. Зауважимо, що потенціал – це категорія конкретна з динамічним характером, тому правомірним є факт визнання його існування у часі і просторі.

Проведеними дослідженнями встановлено, що категорія «економічний потенціал», з'явившись в економічній літературі відносно недавно, майже  відразу ж придбала полісемантичне звучання. У зв'язку з цим серед вчених дотепер існують розбіжності в її інтерпретації.

Квінтесенцію пропонованої наукової концепції складають наступні принципи:

  1. «економічний потенціал промислового підприємства» - це категорія, яка характеризує сукупні можливості підприємства, що  можуть бути реалізовані тільки при наявності ресурсів. Таким чином, економічний потенціал характеризується певним набором ресурсів, які повинні бути утягнені в виробництво чи підготовлені до використання в господарській системі;
  2. визначення економічного показника «потенціал промислового підприємства» повинно здійснюватися з урахуванням комплексу існуючих і потенційних відносин. Таким чином, потенціал варто аналізувати як систему функціональних відносин, що склалися між елементами реального і гіпотетичного рівня розвитку підприємства;
  3. економічний показник «потенціал промислового підприємства» повинний враховувати двоїстий характер даної економічної категорії, оскільки, з одного боку, може відбити стан промислового підприємства щодо вимог конкретного зовнішнього середовища, а, з іншого боку, виступити об'єктом управління.
  4. «економічний потенціал промислового підприємства» - поняття динамічне. Динамізм економічного потенціалу полягає в тому, що в кожний наступний момент часу можливості економіки змінюються. Тому економічний потенціал промислового підприємства повинний визначатися як динамічне поняття, що характеризує готовність економічної системи в кожний визначений момент часу мобілізувати виробничі можливості для досягнення поставлених цілей економічного розвитку з максимальною ефективністю;
  5. поняття «економічний потенціал промислового підприємства» відбиває не тільки нормативний масштаб, але і цільовий орієнтир. У даній своїй функції він співвідноситься як з реальними можливостями підприємства, так і з перспективними, тобто, що знаходились у стадії становлення. Майбутнє взаємодіє із сьогоденням не тільки на основі структурного зв'язку «стану», але й особливої, так названої, цільової, форми детермінації.

Таким чином, економічний потенціал промислового підприємства – складна економічна система функціональних відносин між елементами реального і потенційного рівня розвитку підприємства, що відбиває його готовність у певний час мобілізувати ресурсні можливості для досягнення поставлених цілей з  максимальною ефективністю в процесі оптимальної взаємодії з зовнішнім середовищем.

На основі системного підходу, який передбачає вивчення економічних категорій з окремих боків дійсності, були розроблені методологічні положення для критичного аналізу термінології, прийнятої в дослідженні економічного потенціалу промислового підприємства.

Аналіз публікацій, присвячених поняттю «економічний потенціал», дозволив виділити ряд суперечливих підходів до розуміння сутності економічного потенціалу (рис.1.1).

По-перше, економічний потенціал розглядався багатьма вченими-економістами як сукупна здатність галузей народного господарства [61; 76; 166]. Так, Мочалов Б.М.  визначив економічний потенціал як сукупну здатність галузей народного господарства виробляти промислову, сільськогосподарську продукцію, здійснювати капітальне будівництво, перевозити вантажі, надавати послуги населенню [167].

Однак, на нашу думку, таке визначення не розкриває всіх аспектів економічного потенціалу, а тільки один з них – здатність господарського механізму виконувати виробничу функцію. Очевидно, що це важлива, але не єдина характеристика економічного потенціалу.

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/87295.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.