У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Показники виміру економічного потенціалу промислового підприємства

Проблема виміру рівня економічного потенціалу дуже важлива як у теоретичному, так і практичному плані. Величина економічного потенціалу підприємств потрібна для виявлення витрат виробничих ресурсів (величин його складових), що необхідні для забезпечення оптимальних пропорцій розвитку, визначення ефективних напрямків інвестиційної політики.

За допомогою показників виміру рівня економічного потенціалу усуваються протиріччя, що виникають при оцінці руху його складових. Співвіднесення величини потенціалу з кінцевими результатами функціонування дає комплексну уяву про ступінь використання виробничих ресурсів і резерви підвищення ефективності виробництва.

Уява про величину виробничого потенціалу підприємства та окремих його складових дозволяє у певній мірі управляти характеристиками потенціалу, у результаті чого відкривається можливість цілеспрямованого впливу на кінцеву віддачу виробничих ресурсів. Таким чином, рівень економічного потенціалу та його структура можуть мати широкий діапазон застосування в плануванні, прогнозуванні і стимулюванні матеріального виробництва.

Дослідження з проблем формування і використання економічного потенціалу, і особливо підприємства, дуже обмежені. Серед них практично не вирішувалася проблема виміру елементів економічного потенціалу і його величини в цілому. У наявних роботах зустрічаються лише самі загальні підходи до її вирішення. Наприклад, Донець Ю.Ю.  вважав, що потенціал повинний вимірятися в тих же одиницях, що й обсяг виробництва [33, с. 5]. Архипов В.М.  про величину економічного потенціалу пропонував судити по величині його «фактичного чи потенційно досяжного за визначений період часу корисного результату, тобто по обсягу і якості продукції в заданому асортименті» [7, с. 12].

Однак ідея виміру потенціалу як найвищої віддачі сукупних ресурсів економічно недоцільна, бо не завжди можливо з достатньою вірогідністю визначити найвищу віддачу при складній сукупності взаємодіючих елементів, оскільки складно урахувати взаємовплив, взаємодоповнення й інші подібні якості.

Безліч найрізноманітніших думок висловлювалися з приводу підходів до оцінки економічного потенціалу. Так, одні науковці [72] вважали, що існує єдиний синтетичний (інтегральний) показник.

З іншого боку, у теоретичній суперечці відносно вирішення питання, чи потрібний загальний інтегральний показник або система показників оцінки ефективності діяльності господарської системи, виступали вчені-економісти на чолі з Плишевським Б.П.  [170], Сорокіним Г.М.  [46], Хрущем М.А.  [150], які виступали за систему різних показників і не потребували при цьому обов'язкового їх зведення до єдиного показника. Вони вважають, що сконструйований на будь-яких принципах загальний показник оцінки ефективності діяльності господарської системи не може охопити або, точніше врахувати усі умови протікання процесу виробництва, стан його організації. Незалежно від волі та бажання дослідника дія застосовуваних показників, зведення їх у синтетичні, інтегральні й інші, при використанні якісно різноманітних показників може призвести, або призводить, до протиріччя або несумісності окремих елементів такого показника. Семенов А.К. писав з цього приводу наступне: «Головна причина цього (несумісність окремих елементів узагальненого показника) – складність їх розрахунку і недостатня теоретична обґрунтованість порівняння різнорідних величин» [114].

Ми поділяємо точку зору тих дослідників, які припускали, що наявність часткових показників не суперечить існуванню загального. При цьому, обов'язковою умовою повинно бути зведення часткових показників до загального [39].

Основні принципи формування системи показників економічного потенціалу, кількісний вимір їх, одержання узагальненого показника розроблені з урахуванням особливостей побудови системи управління потенціалом промислового підприємства і полягають у наступному:

  1. Комплексний показник економічного потенціалу підприємства відбиває результати оцінки вартісного рівня потенціалу підприємства, з одного боку та ефекту його використання, – з іншого.
  2. Стратегічний рівень економічного потенціалу промислового підприємства розглядається як динамічна величина, що змінюється в процесі розвитку потреб підприємства, науково-технічного прогресу, удосконалення управління. 

Оцінка та вимір економічного потенціалу необхідні, оскільки виступаючи передумовою відповідних рішень вони дозволяють  впливати на поточний стан та тенденції розвитку промислових підприємств, встановлювати розміри та напрями змін, виявляти більш вагомі фактори такого зростання, складати прогнози та плани подальшого вдосконалення процесів відтворення та використання ресурсів на основі принципу збалансованості.

У цьому питанні вирішено завдання визначення  необхідної системи показників, за допомогою яких можливо достатньо повно охарактеризувати економічний потенціал промислового підприємства. Показник у цій системі представляє собою форму кількісного вимірювання економічних категорій. Для визначення економічного потенціалу на рівні підприємства рекомендується застосовувати систему, яка складається з інтегрального та відокремлюваних показників й будується на єдиних для усіх ланок народного господарства критеріях ефективності, принципах та методах розрахунків. Значення кожного з цих показників для оцінки економічного потенціалу неоднакове.

Умовою розвитку економічного потенціалу промислового підприємства є не тільки просте абсолютне збільшення його рівня, а забезпечення ефективного його використання з урахуванням якісних характеристик ресурсного потенціалу [101, с.38].

Кількісні і якісні характеристики складових економічного потенціалу промислового підприємства дозволяють:

проаналізувати стартовий рівень розвитку економіки підприємства, виявити сформовані диспропорції між складовими економічного потенціалу, а також з'ясувати, якою мірою економічний потенціал промислового підприємства адекватний цілям і задачам ефективного функціонування відтворювального процесу;

виділити пріоритетні напрямки розвитку економічного потенціалу підприємства;

визначити, виходячи з досягнутого рівня і напрямків розвитку економічного потенціалу, припустимі виробничі, соціальні й екологічні навантаження.

Таким чином, кількісні характеристики дозволяють оцінити обсяг і швидкість відтворення окремих видів ресурсів і взагалі потенціалу. Якісні характеристики, будучи приватною або комплексною оцінкою споживчих властивостей потенціалів за ресурсними джерелами, є основою для визначення ефективності використання ресурсів.

Система показників виміру економічного потенціалу промислового підприємства представлена в рис. 2.6, а детальніша таблиця наведена в додатку А. До складу системи показників ввійшли ті показники, які мають найбільший вплив на рівень потенціалу в розрізі ресурсних джерел.

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/87295.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.