У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Моделі розвитку економічного потенціалу промислового підприємства

Методологія моделювання ресурсного забезпечення підприємств пов'язана з методами системного аналізу і прогнозування, можливістю представлення всіх процесів, що відбуваються у виробничій сфері як підсистемі економічного розвитку. Це стало можливим завдяки удосконаленню апарата економіко-математичного моделювання і використанню його в моделюванні складних систем [10; 52; 81; 95;133; 135]. Економічні моделі побудовані взагалі за блоковим принципом, в них розглядаються як функціонування окремих блоків, які представляють різні сфери діяльності об'єкта, так і взаємозв'язки між блоками. Моделі охоплюють досить широке коло показників, що характеризують основні пропорції діяльності підприємств (обсяги виробництва, структура основних виробничих фондів, обсяг капітальних вкладень, баланси матеріальних і трудових ресурсів та інших показників).

Складний характер сучасних закономірностей основних економічних характеристик розвитку потенціалу промислових підприємств робить проблематичним надійність оцінок очікуваної динаміки.

У дійсності економічний потенціал промислових підприємств відбиває можливість використання ресурсів у конкретний період часу чи на перспективу. Потенціал, як можливість у динаміці, припускає наявність специфічного вимірника – власного часу: для виробничого потенціалу – терміну експлуатації устаткування, а для трудового потенціалу – очікуваної тривалості трудового періоду.

При використанні економічного потенціалу промислові підприємства повинні врахувати і постійно дотримуватися принципу двуєдинства, що забезпечується, з одного боку, функціонуванням економічного потенціалу підприємства, а з іншого, розвитком його складових як цілісної взаємозалежної системи.

Інструментами прогнозування, що враховують вимоги системного підходу до отримання прогностичних показників, є різні види економіко-математичних моделей, серед яких найбільшого значення для аналізу набули економетричні моделі.

У сучасних умовах ефективне управління економічним потенціалом означає не стільки збільшення обсягів мобілізованих ресурсів, скільки,  підвищення їхнього якісного рівня. Тому для оптимізації розвитку економічного потенціалу нами використані економетричні моделі саме якісних рівнів потенціалу, для побудови яких необхідно провести кореляційний аналіз факторів, що впливають на результативні показники.

Багатофакторний кореляційний аналіз складається з кількох етапів (рис.3.5).

Відбір факторів для кореляційного аналізу є дуже важливим етапом в економічному аналізі. Від того, наскільки правильно зроблений відбір факторів, залежить точність висновків за підсумками аналізу. При цьому необхідно дотримуватися наступних правил.

1. При відборі факторів в першу чергу варто враховувати причинно-наслідкові зв'язки між показниками, тому що тільки вони розкривають сутність досліджуваних явищ. Аналіз же факторів, що знаходяться тільки в математичних співвідношеннях з результативним показником, не має практичного змісту.

2. При створенні багатофакторної кореляційної моделі необхідно відбирати найзначимі фактори, які впливають на результативний показник. Фактори, що мають критерій надійності по Стьюденту менше за табличне значення, не рекомендується брати до уваги

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/87295.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.