У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Змістовий аспект формування соціокультурної компетенції студентів мовних спеціальностей засобами англійського фольклору

Зміст навчання іноземної мови – це багатокомпонентна структура, що складається з певним чином організованого навчального матеріалу й формується та реалізується в процесі навчання з урахуванням цілей і завдань освіти на певному етапі розвитку суспільства [70, С. 10].

За С. Ніколаєвою, зміст навчання має забезпечити досягнення головної мети навчання, який полягає в тому, щоб навчити спілкування ІМ в типових ситуаціях повсякденного життя в межах програмного матеріалу. Вчена зазначає, що здатність студентів спілкуватись ІМ забезпечується формуванням іншомовної комунікативної компетенції, до складу якої входять мовна, мовленнєва і соціокультурна компетенції [137, С. 42]. Зміст навчання включає такі компоненти: 1) сфери спілкування, теми, ситуації; 2) мовний, мовленнєвий, країнознавчий та лінгвокраїнознавчий матеріал; 3) знання, навички та вміння мовлення [137, С. 48].

Згідно «Програми з англійської мови для університетів / інститутів (п’ятирічний курс навчання): Проект» особливої уваги надається соціокультурному компоненту навчання ІМ протягом усіх п’яти курсів [180, С. 1]. Зазначимо, що започатковане експериментальне навчання здійснювалось на 1-2 курсах, оскільки формування СКК засобами АФ найбільше відповідає тематиці 1-2 курсів студентів мовних спеціальностей та рівню їхньої мовної підготовки (згідно програми, навчання на 1 курсі вибудовується навколо тематичного блоку «Людина», а на 2 курсі студенти працюють над такими темами, як: «Англомовний світ та Україна», «Сучасне життя»). Крім того, ФТ є більш простими для розуміння автентичними текстами, що відбивають культуру країни, і водночас вони досить багаті на СКІ взагалі та на ЛО з національно-культурним компонентом семантики, зокрема.

Експериментальне навчання проводилося на заняттях з різних англомовних дисциплін, тобто мало місце впровадження міжпредметних зв’язків. Мовна підготовка студентів, за словами О. Тесленко, передбачає обов’язкове використання у процесі навчання міжпредметних зв’язків, що допомогає викладачеві розкрити єдність між теорією мови і практикою її застосування, повно і всебічно показати студентам широку сферу функціонування мови, сприятиме підготовці майбутніх професіоналів до розуміння, а згодом і розв’язання сучасних наукових, соціальних і виробничих завдань, які потребують відповідних мовленнєвих умінь [220].

Особливе значення у процесі професійної підготовки вчителів англійської мови мають навчальні дисципліни англомовного циклу, які входять до складу обов’язкових предметів, відповідно навчальній програмі у вищих закладах освіти на мовних факультетах, а саме: практика усного та писемного мовлення (ПУПМ), практична фонетика, практична граматика англійської мови, домашнє читання, яке входить до складу дисципліни ПУПМ, країнознавство та німецькомовного циклу: німецька мова як друга іноземна. З метою визначення міжпредметних зв’язків у процесі формування СКК студентів мовних спеціальностей засобами АФ було проаналізовано навчальний план зі спеціальності «Філологія. Мова і література (англ., нім.)». Витяг із навчального плану подано в таблиці 2.1.

Із таблиці видно, що на вивчення англомовних дисциплін на 1-2 курсах відведено досить велика кількість годин (ПУПМ – 198 годин на 1 курсі і 180 годин на 2 курсі, практична граматика – 108 годин на 1 курсі і 126 годин на 2 курсі, практична фонетика – 126 годин на 1 курсі і 72 години на 2 курсі, країнознавство – 36 годин на 2 курсі, німецька мова як друга іноземна – 270 години на 2 курсі). Таким чином, констатуємо, що можна впроваджувати у процес навчання додатковий фольклорний матеріал, який буде тісно перетинатися з програмним матеріалом під час вивчення вищезазначених навчальних дисциплін.

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/40202.html   

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.