У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методи та інструменти управління фінансовими ресурсами домогосподарств

Економічна поведінка суб’єктів в умовах ринкових відносин підкреслює, що їх індивідуальні рішення мотивовані власними приватними інтересами, які, насамперед, вигідні їм самим. Координацію дій при цьому здійснюють особисті фінанси, які забезпечують доведення до логічного завершення економічних рішень індивідів як усередині сім’ї, так і за її межами.

Складність багатьох сучасних фінансових послуг, необхідність враховувати велику кількість економічних факторів при управлінні фінансами домашніх господарств призводить до підвищення ролі управління фінансами для збільшення добробуту домогосподарств.

Рівень добробуту та якість життя індивіда залежать від форми і рівня формування фінансів домогосподарства – того середовища, де починаються процеси становлення особистості, набувається життєвий досвід і формуються основи управління особистими фінансовими ресурсами.

Основним принципом сучасного суспільства є страх втрати фінансової незалежності, яка є не тільки характеристикою стійкості до фінансових потрясінь, а і здатністю грамотно розпоряджатися своїми фінансовими ресурсами.

Залежно від методів управління фінансовими ресурсами сім’ї та відносинами, які складаються всередині домогосподарства, формування сімейного економічного статусу залежить від фінансової грамотності та фінансової поведінки всіх її членів, від того, як і ким приймаються рішення з питань розподілу грошових коштів усередині сім’ї, яка роль відводиться кожному в цьому процесі.

Грамотний менеджмент і розуміння правильного розміщення вільних фінансових ресурсів дають змогу по-іншому поглянути на сімейний бюджет і організувати оптимальний рух грошових коштів як усередині, так і зовні [85, с. 157].

Фінансові відносини, які складаються серед членів домашнього господарства, пов’язані з контролем за надходженням грошових коштів, а також з їх розподілом і перерозподілом, розрізняються залежно від рівня управління сімейним бюджетом та впливу на його формування.

При розгляді складових елементів бюджету домашнього господарства необхідно враховувати рівень розподілу влади в сім’ї та свободу доступу як до загальних, так і до індивідуальних фінансових ресурсів, а також характеристики фінансової поведінки членів домашнього господарства. Це пов’язано з тим, що методи та інструменти управління фінансовими ресурсами зазвичай сильно відрізняються.

У бюджеті сім’ї акумулюються надходження доходів усіх членів сім’ї, які використовуються як на загальні цілі, так і на особисті споживання кожного.

При аналізі методів прийняття рішень у структурі домашнього господарства в частині обговорення питань, що стосуються формування і розподілу бюджету, необхідно враховувати фактор особистої поведінки, внесок і думку кожного із членів родини. Існують «унітарні» і «колективні» методи управління при прийнятті рішень у домогосподарстві.

Унітарні методи розглядають домогосподарство як єдине утворення, що приймає узгоджене рішення, і пропонують різні механізми розподілу добробуту та управління бюджетом.

Колективні методи розглядають домогосподарство як кооперативне або некооперативне підприємство.

Існують методи управління сімейними фінансами, які ґрунтуються на виділенні сфер відповідальності в їх управлінні з урахуванням статі подружжя:

-              система «матріархату» – коли дружина повністю бере на себе управління фінансовими ресурсами;

-              система «патріархату» – коли чоловік повністю контролює фінансові ресурси, забезпечуючи необхідним усіх членів сім’ї;

-              система фіксованого бюджету на ведення домашнього господарства передбачає розподіл відповідальності між подружжям при формуванні бюджету сім’ї;

-              система незалежного управління складається в тому разі, коли обидва з подружжя мають незалежні бюджети і не претендують на всі гроші сім’ї;

-              система спільного управління використовується тоді, коли обидва з подружжя на рівних правах розпоряджаються спільними фінансами сім’ї.

Дослідники сімейних фінансів виокремлюють три найбільш поширених методи управління фінансовими ресурсами в домогосподарстві: спільний бюджет, роздільний та спільно-роздільний бюджет.

Спільний бюджет найпоширеніший в Україні, його зазвичай використовують подружжя з приблизно рівними доходами. Усі зароблені кошти складаються разом, після чого спільно вирішується формування та їх розподіл. Згідно з усіма соцопитуваннями, близько 70% українських сімей обирають спільний тип бюджету.

Роздільний сімейний бюджет поширюється в сім’ях, у яких і чоловік, і дружина отримують досить велику зарплату і можуть вільно розпоряджатися своїми коштами, а коли у когось закінчуються гроші, один позичає в іншого з умовою, що обов’язково поверне борг. Цей вид сімейного бюджету в нашій країні не надто приживається.

Спільно-роздільний бюджет зручний для використання в сім’ях з різним рівнем доходу, сім’я складає кошторис – скільки грошей треба витратити на найнеобхідніше: харчування, комунальні платежі, господарські витрати [131, с. 127].

Фінанси домашніх господарств характеризують використання домашніми господарствами фінансових інструментів для досягнення своїх цілей. Як правило, це відбувається шляхом спільно прийнятих економічних рішень на основі спільного формування та спільного використання фондів грошових коштів, необхідних для споживання і нагромадження.

Різноманіття та складність фінансових інструментів, що використовуються домогосподарствами, зумовлює велику важливість прийняття численних правильних фінансових рішень.

Серед усієї сукупності фінансових посередників найважливішу роль у фінансовому забезпеченні добробуту домогосподарств відіграють банківські установи, пенсійні фонди, страхові компанії, кредитні спілки, інвестиційні компанії та інші структури (рис. 2.5).

Банківські установи є посередниками між власниками коштів та їх користувачами, основне їх призначення полягає в забезпеченні економіки країни фінансовими ресурсами, необхідними для її стійкого розвитку, також вони відіграють важливу роль у зростанні суспільного добробуту, що підтверджується динамікою депозитних і кредитних операцій за участю домогосподарств.

 

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/39034.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.