У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття та ознаки громадських організацій в Україні

Законодавство України про громадські організації оперує термінами «громадська організація», «громадське об’єднання» та «об’єднання громадян».

Відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання» від 22 березня 2012 р., громадська організація – це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи [103]. Таким чином, громадські організації належать до громадських об’єднань поряд із громадськими спілками. Відмінність громадських організацій від громадських спілок полягає в тому, що:

- засновниками громадських організацій є фізичні особи, а громадських спілок – юридичні особи приватного права;

- членами (учасниками) громадських організацій можуть бути лише фізичні особи, а членами (учасниками) громадських спілок – як фізичні особи, так і юридичні особи приватного права. А громадське об’єднання – це «добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів» [103].

Громадські організації як такі, що належать до громадських об’єднань, протиставляються іншому виду громадських об’єднань – політичним партіям: «Політична партія – це зареєстроване згідно із законом добровільне об’єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах» [118]. М. М. Новіков уважає, що політичні партії відрізняються від громадських організацій за порядком утворення [79, c. 92]. Слід зазначити, що ця відмінність не є основною. Основною відмінністю між політичними партіями та громадськими організаціями є мета їхньої діяльності: політичні партії утворюються для реалізації політичних прав, а громадські організації – для реалізації всіх прав та законних інтересів особистості, крім політичних. З цієї тези випливає те, що засновниками та членами політичних партій можуть бути лише громадяни України, що політичні партії утворюються, легалізуються та ліквідуються в особливому порядку тощо.

І громадські організації, і громадські спілки, і політичні партії наразі в законодавстві України іменуються узагальнено «об’єднаннями громадян». Термін «об’єднання громадян», що поєднує політичні партії та громадські організації, а також громадські спілки, було впроваджено в обіг Законом України «Про об’єднання громадян» від 16 червня 1992 р., що діяв до набрання чинності Законом України «Про громадські об’єднання» від 22 березня 2012 р. Він визначав, що «об’єднанням громадян є добровільне громадське формування, утворене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод», а «громадською організацією є об’єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів» [116].

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/37394.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.