У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Історично-правові передумови становлення інституту початку досудового розслідування

Науковий підхід як до реформування системи кримінального судочинства в цілому, так і при визначенні шляхів удосконалення інституту початку досудового розслідування, передбачає звернення до історичного минулого,що дає змогу сформувати комплексне уявлення про багаторічні традиції правотворення, досягнення та цінності національного законодавства, а також об’єктивно оцінити його недоліки [91, c. 7].

Ознайомлення з науковими роботами, у яких досліджувались питання історичного розвитку процесуального законодавства, засвідчило, що, науковці переважно визнають основним джерелом кримінально-процесуального права Статут кримінального судочинства 1864 року, яким вперше запроваджувалася нова модель досудового слідства, дещо схожа на сучасний європейський тип, в основі якої втілювалась демократична ідея відокремлення адміністративної влади від судової з покладанням на першу функцій переслідування й розшуку, на другу – слідчих повноважень [184, с. 110–113, 132].

Судова реформа Олександра II вважається першою комплексною реформою судоустрою та судочинства. Після кількох років апробації (1860–1864 рр.) ця модель остаточно закріпилась у кримінальному процесуальному законодавстві, що стало основою для подальшого розвитку досудового слідства в країні. Реформа передбачала повну зміну судоустрою і суттєво змінила принципи і процедури судочинства – суд став гласним, відкритим та усним, із змагальним процесом, за яким сторони одержували рівні права на надання та оскарження доказів, а в кримінальний процес запроваджено судове слідство, на якому перевірялись відомості досудового провадження.

Тож, виняткове значення Статуту кримінального судочинства полягало в тому, що саме в ньому чи не вперше системно та послідовно було викладено основні положення кримінального судочинства, які мали суттєвий вплив на подальший розвиток процесуального законодавства країн пострадянського простору, зокрема й України. Відтак, становлення кримінального процесуального законодавства у частині регламентації початку досудового розслідування слід розпочати саме з аналізу відповідних положень згаданого Статуту, не заперечуючи при цьому історичного та пізнавального значення більш ранніх пам’ятників права[1].

Початок досудового розслідування за Статутом кримінального судочинства полягав у первинному пошуку, що здійснювався поліцією з метою підтвердження чуток та відомостей про злочин, або про такі події, про які без перевірки неможливо визначити чи є вони злочином, що по суті було прообразом попередньої перевірки заяв і повідомлень про злочини. Утім згадані положення Статуту науковці не завжди тлумачать однаково. Наприклад, І.І. Статіва вважає, що Статут, а також створені не без певного його впливу перші «радянські» КПК, не передбачали можливості проведення до порушення кримінальної справи перевірочних дій, спрямованих на збирання доказів. Вирішення ж питання про початок розслідування зводилось до «аналітичного розгляду отриманої інформації», тобто лише до її вивчення без проведення яких-небудь процесуальних дій. Тож учений робить висновок про некоректність ототожнення дореволюційного поліцейського розшуку та дізнання як поліцейської діяльності з перевірки непроцесуальної інформації (чутки, анонімні повідомлення тощо) із дослідчою перевіркою в правовому полі КПК 1960 року як процесуальної діяльності, що здійснювалася лише в разі наявності приводу до початку кримінального процесу [164, c. 7].

Аналіз ст. 254 Статуту кримінального судочинства свідчить, що під час проведення дізнання усі потрібні відомості поліція збирала шляхом особистого пошуку, опитувань та негласних заходів без проведення будь-яких слідчих (процесуальних) дій. Про виявлені відомості поліція зобов’язана була повідомляти судовому слідчому із одночасним вжиттям заходів для збереження слідів кримінального правопорушення (злочину або проступку), а також запобігти можливому ухиленню підозрюваного від слідства. У такий спосіб поліція перевіряла відомості про вчинений злочин, з тим, щоб не допустити безпідставного розслідування. Наступним етапом вважалось попереднє слідство, що належало вже до компетенції судового слідчого. Оскільки останній не брав участі у попередній (поліцейській) перевірці, він мав можливість неупереджено дослідити обставини події.

Хоча за Статутом кримінального судочинства інститут порушення кримінального переслідування і мав ознаки першого, початкового етапу кримінального судочинства (глава 3 Статуту мала назву «Про законні приводи до початку слідства»), однак у самостійну стадію не виокремлювався. Не згадувалося й про процесуальне оформлення (фіксацію) такої діяльності зі складанням відповідного документу.

 

[1]До XVIII ст. в Україні, яка у ті часи входила до складу Російської імперії, у зв’язку з відсутністю централізованої системи правоохоронних органів, не було єдиного підходу до порядку здійснення кримінального провадження. Першим кроком на шляху формування початкової стадії кримінального процесу стало прийняття «Статуту благочиння» (суворий порядок дотримання різного роду настанов). У червні 1837 р. імператор Микола II підписав «Найвище положення про земську поліцію», яким створювалися дрібні адміністративно-поліцейські одиниці на чолі з приставами. Вони наділялись правом «словесного розгляду» заяв і повідомлень, який полягав у проведенні перевірочних дій без процесуального закріплення та прийняття на цій основі рішень. Таким чином, у зазначеному акті були закладені основи формування інституту усного опитування як одного з відомих нині способів перевірки заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення.

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/37567.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.