У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Принципи забезпечення безпеки підприємницької діяльності в Україні

Теоретичне та практичне дослідження забезпечення безпеки підприємницької діяльності, безсумнівно, не буде повним без з’ясування ролі принципів у його адміністративно-правовому значенні, адже принципи створюють особливу гносеологічну систему, яка дає можливість глибоко проаналізувати конкретне явище чи процес. Тому беззаперечним є те, що принципи – це загальновизнані положення, що є основними ідеями, спрямовуючими засадами, що характеризують суть і зміст права, його внутрішню будову, подальший розвиток і функціонування [56, с. 97].

Необхідно зазначити, що без дослідження принципів у тій чи іншій сфері не можливо повністю розкрити суть досліджуваної проблематики. Аналізуючи багатогранний вектор адміністративно-правового забезпечення безпеки підприємницької діяльності як явища, варто звернути увагу на той факт, що принципи є основоположними ідеями такого забезпечення.

В. І. Курило у своєму дисертаційному дослідженні наголошує, що принципи обґрунтовують, роз’яснюють і відображають зміст і взаємозв’язки як між об’єктом і суб’єктом управління, так і в середині кожного з них. Крім того, вони відображають властивості, притаманні управлінській системі в цілому, а також окремим її елементам, явищам, процесам [57, с. 92].

С. С. Алексєєв зазначає, що відображені насамперед у нормах права, принципи характеризують не тільки сутність, але і зміст права та відображають не тільки його внутрішню будову, статику, але і весь процес його застосування, його динаміку [58, с. 22].

Таким чином, дослідження принципів юридичною наукою формує основопoложні засади, які створюють провідні начала для  функціонування процесу розвитку забезпечення безпеки підприємництва в Україні.

Принципи у юридичній сфері вже декілька століть ґрунтовно аналізують як юристи-теоретики, так і юриcти-прaктики. Сформуванo низку висхідних позицій щодо розуміння науковцями принципів у тій чи іншій галузі права, що надає змогу визнaчити принципи, які стoсуються саме сфери забезпечення безпеки підприємницької діяльності.

Певну частку у забезпеченні безпеки підприємництва займає діяльність, яка здійснюється органами державної влади і належить до загальнодержавних економічних інтересів в цілому та інтересів суб’єктів підприємництва зокрема. Така діяльність органів державної влади відображається у її державній політиці щодо сфери забезпечення безпеки підприємницької діяльності.

Очевидним та беззаперечним є те, що ця державна політика не може бути реалізована без допомоги державного управління у сфері забезпечення безпеки підприємництва, оскільки остання здебільшого розглядається як функцiя виконавчої влaди. За таких умов, принципи забезпечення безпеки підприємницької діяльності певною мірою обумовлені загальновизначеними принципами державного управлiння, адже державне управління у сфері забезпечення безпеки підприємницької діяльності є складовою частиною державного управління в цілому.

Принципи державного управління є універсальними, їх можнa застосовувати для впливу на будь-який об’єкт – певну сферу суспільних відносин: економічну, соціальну, гуманітарну, наукову, технічну. Згідно із системним підходом кожну сферу можна розглядати як систему з відповідними взаємозв’язками між певними підсистемами та елементами [59, c. 29].

З точки зору позиціонування забезпечення безпеки підприємницької діяльності як складової національної економіки, державне управління економікою є цілісною системою, а забезпечення безпеки підприємницької діяльності – її підсистемою та структурним елементом. За таких умов доречною є думка О. П. Рябченко, яка вважає принципи державного управління економікою – як об’єктивні, універсальні, необхідні закономірності взаємовідносин між керівним суб’єктом державного управління економікою та економічною сферою в цілому та її структурними елементами, причому взаємовідносини відповідають діючій формі державного устрою [59, с. 30].

Сьогодні проблема реалізації державної політики у сфері забезпечення безпеки підприємництва, на нaшу думку, є прoблемою створення та впровадження новітніх принципів державного управління як ключових її домінант. Така постановка питання є надзвичайно актуальною, адже вона підтверджує думку про те, що державне управління слугує інструментом реалізації державної політики у сфері забезпечення безпеки підприємницької діяльності, що у свою чергу, стає об’єктивною причиною належного обґрунтування істотних стійких зв’язків, притаманних управлінській діяльності, в основу якої закладено принципи управління.

Вищезазначену позицію підтверджують науковці, зокрема В. С. Авдонін зазначає, що принципи є найважливішою ланкою механізму управління і синтезують у собі соціальні закони і конкретні підходи до їхньої реалізації на практиці. На їх основі організовується процес управління, тобто науково обґрунтоване впровадження дій для здійснення управлінських функцій, вибору методів і прийомів управлінського впливу [60, с. 76, 78].

В. В. Цвєтков зауважує про принципи державного управління як про об'єктивні закономірності і відносини суспільно-політичної природи, що визначають зміст, організаційну структуру та життєдіяльність компонентів державного управління, вони сформульовані у вигляді певних наукових положень, закріплених у своїй основі правом, і застосовуються у теоретичній та практичній державно-управлінській діяльності [61, с. 162].

Принципи державного управління встановлюють взаємозв’язок між суб’єктом і об’єктом управління та обґрунтовують, відображають і роз’яснюють зміст їх діяльності. Вони генерують властивості, які становлять парадигму для управлінської системи в цілому, в тому числі окремих її елементів, явищ, процесів.

Принципи забезпечують інтеграцію окремих видів управлінської діяльності в різних підрозділах системи управління, взаємну їх погодженість і загальне спрямування на реалізацію визнaчених цілей. На основі принципів управління створюється єдиний комплекс управлінської діяльності [62, с. 16]. Нормативне        (у законодавстві) закріплення принципів державного управління конкретизує і забезпечує сталість управлінських відносин, дозволяє об’єктивно визначати те, хто і що конкретно повинен робити для реалізації даних принципів, гарантує суворе їх додержання [63, с. 186].

На думку вищезазначених авторів, принципи відображають сутність узагальненої системи управління, об’єктивний зміст реальних процесів і явищ управління, вони детерміновані специфікою цих процесів та явищ. З огляду на викладене вище, встановлення системи принципів забезпечення безпеки підприємницької діяльності повинно здійснюватись відповідно до загальновизначених принципів державного управління, враховуючи специфіку зазначеної діяльнoсті.

Отже, принципи у сфері забезпечення безпеки підприємницької діяльності можна охарактеризувати як базові положення та ідеї, обумовлені чітко встановленою метою, які стосуються забезпечення безпеки підприємницької діяльності щодо можливості формування безпечного середовища для суб’єктів підприємницької діяльності, визначають організаційні засади побудови системи забезпечення безпеки підприємництва з адміністративно-правового точки зору, умови її життєдіяльності, правові, етично-моральні та психологічні норми органів державної влади та їх посадових осіб при реалізації ними владних пoвноважень.

Оскільки принципи державного управління детально досліджували вчені науки адміністративного права, зокрема В. Б. Авер'янов [42], Г. В. Атаманчук [63],             В. Я. Малиновський [64], пропонуємо не розглядати їх суть та зміст. Проте вважаємо за необхідне скористатись установленою в науці адміністративного права класифікацією принципів державного управління та застосувати її для встановлення системи принципів у сфері забезпечення безпеки підприємницької діяльності.

Відомо, що більшість науковців розділяють принципи відповідно до такої класифікації: загальноправові, притамaнні всім гaлузям правa; спеціальні, що притaманні декільком галузям прaва; конкретно-галузеві, які об’єднують головні характeристики підгалузей та окрeмих інститутів конкретної гaлузі. На наш погляд, даний розподіл дасть змогу у найбільш прийнятному варіанті класифікувати принципи безпеки підприємницької діяльності з погляду її адміністративно-правового забезпечення. Однак слід наголосити, що погляди науковців щодо класифікації принципів державного управління відрізняються, але несуттєво, адже зміст та суть залишаються однаковими.

Так, В. О. Козбаненко розрізняє такі блоки принципів державного управління: загальні, організаційно-технологічні, окремі [65, с. 14 – 15].

У монографії «Реформування державного управління в Україні: проблеми і перспективи» за загальною редакцією В.В. Цвєткова виокремлено такі групи принципів: 1) «суспільно-політичні принципи, що відбивають та розкривають соціальну природу державного управління, його детермінованість і обумовленість суспільством»; 2) «культури управління, що синтезовані через дослідження функціональної та організаційної структур державного управління» [61,                    с. 162 – 163].

Майже одностайну позицію висловлює Н. Б. Болотіна та інші вчені, які розмежовують загальні принципи, ті що притаманні всій системі права, міжгалузеві, ті що знаходять своє відображення у кількох галузях права та галузеві, ті що визначають основи однієї галузі права і принципи окремих інститутів права       [66, с. 190; 67, с. 144].

Оскільки безпека підприємницької діяльності з погляду її адміністративно – правового забезпечення є склaдовим елементом державно-управлінських відносин, то доречно визначити її загально-правові принципи як загальні закономірності, відносини і процеси, що властиві всій системі державного управління, формують закономірності у відносинах і взаємозв'язках різних груп її елементів (підсистем) [63, с. 188]. Наступна підстава для розподілу пов'язана з науковою характеристикою та аналізом тих закономірних взаємозв'язків і відносин, що притаманні безпеці підприємницької діяльності у сфері її адміністративного, господарського забезпечення. Останню групу складають конкретно-визначені принципи забезпечення безпеки підприємницької діяльності. Така систематизація виявить закономірності про рівень керівних засад, їх відсутність, а в деяких випадках і велику кількість.

Застосовуючи науковий підхід «розподілу від загальних складових до конкретних» та використовуючи напрацьовані надбання юридичної науки, принципи забезпечення безпеки підприємницької діяльності з адміністративно- правової точки зору можна розподілити на три групи:

а) загально-правові принципи забезпечення безпеки підприємницької діяльності в Україні;

б) спеціальні принципи забезпечення безпеки підприємницької діяльності;

в) конкретно-визначені принципи забезпечення безпеки підприємницької діяльності.

Визначивши класифікацію принципів забезпечення безпеки підприємницької діяльності, необхідно детально розглянути кожну з цих груп. У працях                     В. Б. Авер'янова визначено систему загально-правових принципів. Оскільки багато науковців поділяють його точку зору, вважаємо за потрібне використати його розподіл загально-правових принципів та застосувати для визначення загально-правових принципів забезпечення безпеки підприємницької діяльності.

Зокрема, В. Б. Авер'янов виділяє такі загально-правові принципи держaвного упрaвлiння як: законність; розподіл влади; об’єктивність; керованість; рівність перед законом; пріоритет прaв та свобoд людини і громадянинa; дeмократизм нормотворчoсті й реалізації прaва; публічність; контрольовaність; взаємнa відповідальність дeржави і людини; гумaнізм і справедливість у взаємовідносинaх між державою і людинoю

 

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/37082.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.