У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Сутність загальних засад цивільного законодавства та їх співвідношення з принципами цивільного права

З введенням в новому ЦК України ст. 3 «Загальні засади цивільного законодавства» поряд з категорією «принципи цивільного права» постала нова категорія «засади цивільного законодавства». При чому остання є категорією суто позитивного права.

ЦК України найбільший кодифікаційний акт в системі українського законодавства та має 1308 статті.

Такий об’ємний документ уперше побудований на нормативно-систематизованих загальних засадах, які об’єктивно відбивають досягнення правової культури, що відносяться до регулювання економічних відносин нашого суспільства. Це, передусім, питання власності, правового статусу суб’єктів, різноманітних відносин цивільного обороту і супутніх йому інститутів розвиненого ринку [230, с. 141].

Безперечно, що саме загальні засади законодавства надають ЦК України стабілізуючу і об’єднувальну роль, виступаючи в ролі системостворюючого чинника. Вони закріплюють передусім принципи, або початкові положення, що мають стержневе значення для усієї системи цивільного права.

Обумовлено таке збільшення обсягу ЦК України не «загарбницькими» спрямуваннями цивілістів, а чисто об’єктивними чинниками. В умовах ринку ця тенденція очевидно неминуча, оскільки залучення до обороту все нових і нових об’єктів власності (земельні ділянки, житла тощо) пов’язано з розширенням сфери впливу норм цивільного законодавства, з регулюванням відповідних суспільних відносин на основі принципів рівності, неприпустимості довільного втручання в приватні справи [200, с. 44].

При цьому, варто відмітити, що поява норми про загальні засади цивільного законодавства показник правового прогресу у сфері цивільно-правового регулювання, якому передували наступні еволюційні моменти, пов’язані з поступовим накопиченням теоретичних знань, що збагачують вже існуючі уявлення про правові ідеї, способи їх впливу на законодавство і формах відображення в ньому. Перший – відмежування принципових засадничих ідей від економічних законів, закономірностей, політичних гасел і декларацій. Другий – надання цим ідеям наукової обґрунтованості, з тим, щоб вони потенційно були здатні до законодавчого втілення. Третій – усвідомлення необхідності безпосереднього нормативного закріплення цих загальнозначущих соціальних ідей в якості заголовних в перших нормах цивільного законодавства для надання усім іншим нормам єдності і послідовності. У результаті процес еволюції закономірно привів до того, що в цих явищах нормативно-правової дійсності послідовно з’єдналися три компоненти: принципова ідея; межі застосування і реалізації цивільно-правових норм зовні; нормативна основа для регулювання конкретних юридичних ситуацій [230, с. 130].

«Місія» цивільного права полягає в тому, що воно вводить в життя і здатне зробити реальними, юридично забезпеченими високе становище особи в суспільстві і її дійсну, захищену свободу в області власності, усього комплексу майнових і особистих немайнових відносин, в інших важливих областях життєдіяльності людини. Примітна риса ЦК України це послідовний і концентрований вираз в ньому ідеології приватного права [5, с. 73], зокрема у вигляді загальних засад.

Назва та розташування загальних засад у ЦК України говорить про те, що вони мають засадниче значення не лише для інших розділів ЦК України, але і усієї системи актів цивільного законодавства, а також для правозастосовної практики.

Разом з тим виникла проблема методологічного характеру – чи являються наведені поняття однопорядковими. Так, оскільки у цивілістиці такий термін як «засади» не вживається у самостійному значені, у наукових дослідженнях загальні засади досить часто називають принципами, фактично ототожнюючи ці поняття.

У зв’язку з існуючим в науці підходом, питання про те чи можна вважати загальні засади цивільного законодавства самостійними правовими положеннями і в якому ступені їм властиво властивість нормативності, продовжує обговорюватися лише в контексті загальної проблеми принципів права. А якщо врахувати, що ця проблема на сьогодні не спирається на чітку концептуальну основу, то на категорію «основні начала» («загальні засади» – за термінологією ЦК України) автоматично переносяться усі достоїнства і недоліки проблематики правових принципів. Наслідком такої ситуації може стати те, що повною мірою торкнулося правових принципів: в теорії їм приділяється багато уваги, на практиці ж їх авторитет дуже і дуже обмежений [230, с. 137].

У сучасній науці збереглось закладене в античності відношення до категорії «засада» як найважливішому методологічному засобу пізнання реальності, а в лінгвістиці – під цим терміном розуміють джерело, причину, яка породжує певні наслідки, принцип, базис, фундамент, на якому ґрунтується певна конструкція (матеріальна чи теоретична) [18, с. 21].

Останнім часом у юридичній літературі все частіше підіймаються питання співвідношення понять «засади цивільного законодавства» та «принципи цивільного права» [533; 531]. Проблема співвідношення цих категорій має не лише теоретичне, але й практичне значення, оскільки від того, у якому ступені те чи інше поняття конкретизує природну сутність права, залежить їхнє застосування у правозастосовчій практиці.

Поняття «принципи цивільного права» і «загальні засади цивільного законодавства» часто вченими ототожнюються без якої-небудь аргументації. Однак, змішення категорій «правова ідея» з принципами права і ототожнення усіх принципів права з загальними засадами законодавства недоречне.

Необхідно розмежовувати поняття принципу цивільного права і загальних засад цивільного законодавства. А.С. Гайдук відмічає, що принципи і основні засади законодавства є не паралельно існуючими категоріями, а лише двома сторонами одного явища правових ідей-принципів, що відрізняються тільки тим, що одні з них отримали вже закріплення в чинному законодавстві, а інші ще ні [97, с. 5].

Як заначає О.Г. Комісарова, вживання словосполучення «основні засади цивільного законодавства» поряд із терміном «принцип», а не замість нього, цілком природно ставить перед наукою і правозастосовчою практикою наступні питання: 1) чи виправдано таке доповнення норм ЦК, або ті постулати, які виражає нова категорія, могли бути сформульовані за допомогою іншої, відомої, хоча і не безперечної «принципи цивільного права»; 2) про співвідношення вказаних категорій: чи йде мова про «онтологічних двійників», або кожна з них несе власне юридико-смислове навантаження в цивільно-правовій дійсності або ж одна «основні засади» є досконалішою формою прояву іншої – «принципи» [230, с. 23].

З цього питання немає єдності і в законодавчих актах. Так, у Земельному кодексі (ст. 50) йдеться про принципи правового регулювання, у законі «Про прокуратуру» (ст. 6) про принципи організації і діяльності прокуратури, у Господарському кодексі (ст. 6) про загальні принципи господарювання, у Сімейному кодексі (ст. 7) про загальні засади регулювання відповідних відносин. Таких прикладів можна наводити багато, що свідчить про вживання цих понять законодавцем як тотожних чи про відсутність єдиних правил законодавчої техніки [113, с. 18].

На думку О.Г. Комісарової, використовуючи термін «основні засади», законодавець мав на увазі основоположні правові ідеї як джерело, фундамент того, з урахуванням чого здійснюється правове регулювання майнових і особистих немайнових відносин. Упроваджуючи засади в матерію права, що об’єктивується, він на вищому рівні нормативного узагальнення (в порівнянні з іншими нормами) сформулював правила про належну і дозволену поведінку. Проте наука цивільного права не сприйняла цей термін в його самостійному значенні, і учені, досліджуючи засадні положення цивільного законодавства, продовжують іменувати їх правовими принципами. При цьому ніяких спеціальних обмовок не робиться. Поняття «правові принципи» і «основні засади» ототожнюються [227].

Проблема співвідношення цих категорій ускладнюється тим, що у словниках поняття «принципи» визначається через поняття «засади».

Так, за словником С. Ожегова «принцип – це переконання, основне засадне положення», «засада – першоджерело, основа, основні положення». За словником В. Даля, принцип – це наукова або етична засада, правило, основа, від якої не відступають, «засада – джерело, основа». У фундаментальному словнику української мови Б. Грінченка поняття принципів взагалі не згадується. Натомість, вживаним було поняття «засади» у значенні «підґрунтя, основа». Принцип (лат.: начало, основа) – 1) первоначало, те, що лежить в основі певної сукупності фактів, теорії, науки; 2) внутрішнє переконання людини [469].

Можна зробити висновок, що терміни «принцип» та «засада» – це надзвичайно близькі поняття.

І це не дивно, адже принципами права є об’єктивно властиві праву відправні засади у значенні «основні положення, основи». Це своєрідний базис, на якому вибудовується система права і який визначає зміст правових норм тієї чи іншої галузі права. Отже, з цього ми можемо зробити висновок, що поняття «принципи цивільного права» та «засади цивільного права» є категоріями тотожними, синонімічними. Але слід при цьому розрізняти поняття «засади права» та «засади законодавства». Якщо засади права це фактично інша назва принципів права, то засади законодавства і принципи права не можна розглядати як однопорядкові поняття.

Як зазначає Н.П. Асланян, категорію «засади» необхідно розглядати залежно від методологічних орієнтацій і як об’єктивні чинники правостворення, і як керівні ідеї, що знайшли закріплення в позитивному праві, тобто є принципами законодавства [19, с. 6].

На думку О.Г. Комісарової, правові ідеї (принципи) і загальні засади знаходяться в одній правовій системі, хоча і на різних рівнях, і, безумовно, потребують розмежування. Так, принцип в праві – це правова ідея, яка у вигляді даних науки, розробок видатних юристів і політичних діячів в тому або іншому ступені впливає на розсуд законодавця. Загальні засади – це узагальнення нормативного рівня як результат проходження науково абстрагованих ідей через свідомість законодавця, що безпосередньо виявилася в матерії об’єктивного права. Тобто загальні засади – категорія історична, вона – результат тривалого розвитку права. Правові принципи, багато років знаходяться на межі теорії і права, стають правовими постулатами, утілившись на певному етапі буття в нормативні засади [227, с. 19].

Об’єктивний аналіз співвідношення правових категорій: «основні засади цивільного законодавства», «принципи права», «принципи цивільного права», їх юридичних ознак, місця і ролі кожної в числі інших правових явищ, можливий лише з урахуванням двох аспектів поняття «принцип», зазначає О.Г. Комісарова. Перший – вони явища суспільної свідомості, спосіб теоретизування правового знання, якась підстава для здійснення певної пізнавальної діяльності. Другий – принципи правові – це явища нормативно-правової дійсності. У цій якості вони – засади права позитивного, вироблені правовою доктриною, оцінені і сприйняті законодавцем. Виходячи з цього цивільно-правові принципи – це категорія збірна, утворюючі елементи якої повинні мати строгу диференціацію.

Основні засади цивільного законодавства, на думку О.Г. Комісарової, розглядаються як такі, що викристализувались у процесі законотворчості, нормативно оформлені, основоположні, заголовні ідеї, що носять характер фундаментальних і опорних для всього цивільно-правового регулювання і які несуть в своєму змісті інформацію про способи, властивості і ознаки правового регулювання у сфері майнових і особистих немайнових відносин (рівність учасників відносин, свобода договору, неприпустимість зловживання цивільними правами, безперешкодна реалізація цивільних прав). Вони, за визначенням О.Г. Комісарової, є «правилами застосування всіх інших правил», а тому їм надається значення засадних постулатів для всього процесу цивільно-правового регулювання.

Говорячи про співвідношення основних засад цивільного законодавства з принципами цивільного права, О.Г. Комісарова доходить висновку про те, що основні засади – це різновид нормативних цивільно-правових принципів, що відносяться до числа законодавчих новел. На відміну від інших правових принципів в цій законодавчій конструкції, послідовно матеріалізувалися як природно-правові, так і державно-правові засади, об’єднавши три компоненти: заголовні, всеосяжні ідеї про нормальне функціонування майнових відносин в суспільстві; межі застосування і реалізації цивільно-правових норм зовні; самостійна нормативна основа для регулювання конкретних юридичних ситуацій. Звідси за змістом кожна основна засада – це об’єднання трьох взаємопов’язаних функцій, не властивих в сукупності іншим правовим категоріям, у тому числі і субпринципам: правозастосовчої і правореалізаційної; конструктивної; правозаповнючої [230, с. 3].

 

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/38061.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.