У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Кримінологічна характеристика злочинних проявів фізичного насильства в сім’ї

Із загальної маси зареєстрованих злочинів, що пов’язані з насильством в сім’ї, найбільш розповсюдженими є кримінальні прояви фізичного насильства. Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» визначає його як «умисне нанесення одним членом сім’ї іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди його честі і гідності» [427]. Зважаючи на висловлені раніше зауваження з приводу терміна «насильство в сім’ї», вважаємо, що це визначення також має суттєві недоліки з точки зору існуючих правил побудови дефініцій. На нашу думку, до основних ознак, які характеризують фізичне насильство в сім’ї, слід віднести наступні: 1) це умисне діяння (дія або бездіяльність); 2) заборонене законом; 3) має дискримінаційний характер; 4) вчиняється щодо певного кола осіб – членів сім’ї чи осіб, з якими існували або існують сімейні відносини; 5) вчиняється всупереч або поза волею потерпілого; 6) порушує тілесну недоторканність, посягає на здоров’я або життя потерпілого; 7) способом вчинення діяння є безпосередній (шляхом тілесного контакту) або опосередкований (шляхом застосування зброї, отрути, голоду, холоду, утоплення тощо) фізичний силовий вплив.

Вказане дає змогу запропонувати таке визначення: фізичне насильство в сім’ї – це умисне протиправне діяння (дія або бездіяльність) дискримінаційного характеру щодо члена сім’ї чи особи, з якою існували або існують сімейні відносини, яке шляхом фізичного силового впливу (безпосередньо або опосередковано) всупереч або поза волею потерпілого порушує його тілесну недоторканність, посягає на здоров’я чи життя, обмежує або виключає свободу його волевиявлення.

Таке визначення дозволило визначити, якими видами суспільно небезпечних діянь, передбачених Кримінальним кодексом України у якості злочинів, охоплюються злочинні прояви фізичного насильства в сім’ї, та здійснити відбір із усієї генеральної сукупності вироків судів і матеріалів кримінальних справ одиниць для емпіричного дослідження шляхом чіткого встановлення наявності у вчиненому конкретною особою діянні ознак злочинного фізичного насильства в сім’ї. Таким чином було встановлено, що до категорії злочинів, які вчинені у виді фізичного насильства в сім’ї, належать діяння, передбачені наступними статтями КК України: 115; 116; 117; 118; 119; 120 (у випадках вчинення внаслідок жорстокого поводження з особою); 121; 122; 123; 124; 125; 126; 127; 128; 135; 146 (способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого або такого, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань); 149 (поєднані з насильством); 314.

Згідно з даними статистичної звітності МВС щодо злочинів, пов’язаних із насильством у сім’ї, в структурі злочинних проявів фізичного насильства переважну більшість становили тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості та вбивства. При чому якщо динаміка умисних тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень протягом 2010–2012 років мала тенденцію до систематичного зростання із подальшим зниженням у 2013 році, то показники умисних вбивств коливались: у 2011 році вони суттєво зросли (більше ніж на 70%), а у 2012 та 2013 роках помітно знизились (відповідно на 22% та 20%) (таблиця 3.1).

Загалом же у 2013 році порівняно з 2012 роком спостерігалось зниження кількості закінчених кримінальних проваджень майже за всіма видами злочинних проявів, окрім легких тілесних ушкоджень та побоїв і мордувань – їх показники зросли у багато разів: для легких тілесних ушкоджень на 866%, для побоїв і мордування – на 1525%. Це може бути свідченням прояву не стільки погіршення ситуації, скільки навпаки, покращання роботи правоохоронних органів у цій сфері та зростання рівня правової обізнаності громадян з питань протидії насильству в сім’ї.

 

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/37494.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.