У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


КОНЦЕПТуАЛЬНІ ДЖЕРЕЛА ІДЕЇ «ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА» у ФІЛОСОФСЬКІЙ СПАДЩИНІ АНТИЧНИХ МИСЛИТЕЛІВ

У публікації, де чи не вперше взагалі на академічному рівні української науки було здійснено спробу висвітлити зміст поняття «верховенство права», зазначалося, що «деякі елементи концепції верховенства права містяться ще в творах давньогрецьких і давньо­римських мислителів (Аристотель, Цицерон, Сенека) [...]» [1]. У пра­цях же, в яких трохи згодом було здійснено спроби або ж безпосе­редньо розкрити зміст уже принципу «верховенства права» [2], або ж

3

викласти питання «походження верховенства права» [3], посилання на античні джерела ідеї «верховенства права» зовсім відсутні. З огляду на це, постала необхідність, як з теоретичного, так і практичного погляду, з’ясувати, наскільки правильним було твердження автора у першому випадку і наскільки обґрунтованим був підхід авторів у другому.

За цих обставин неминуче постало завдання: звернутися пере­довсім до самих першоджерел — праць античних філософів, а також з’ясувати думку західних авторів із цього приводу. Виконання такого завдання виявило, що пошук джерел концептуального наповнення по­няття «верховенство права» справді, хоч це й парадоксально, але не­одмінно приведе будь-кого, хто візьметься до цієї справи, спочатку до античної Греції, а відтак — і до античного Риму.

Західній науковій літературі не бракує спроб авторів різних часів порівняти «сучасний інтелектуальний статус» поняття «верховенство права» з «його ориґінальним значенням»[4]. Навіть ще на початку ХХ століття саме суспільство Стародавньої Греції визнавалося таким, пе­ред яким «західний світ» у боргу за «концепцію-двійню», якою в антич­них греків була концепція «Свободи і Права»[5].

Серед західних авторів досить поширеною є думка, що перша зафіксована поява ідей, які в сучасному розумінні є складником змісту поняття “rule of law” (далі — за текстом українського ос­новоположного акта — поняття «верховенство права»), належить Стародавній Греції, в якій терміном “loovopia” (isonomia) описува­ли такий стан, що його було запроваджено в Атенах, і який перед­бачав, по-перше, «рівність усіх законів стосовно всіх громадян», а по-друге, «впевненість у тому, що владу здійснювано відповідно до відомих правил». Ioovopia (isonomia) як основа «влади доброї якості» античними греками поціновувалася вище, аніж демократія, що давало підстави вважати: в античній Греції ідеї, які в сучасному розумінні є складниками змісту «верховенства права», передували самій демократії[6].

Власне, цим і пояснюється, що серед західних авторів мало хто за­перечує, що поняття “rule of law”, яке виникло набагато пізніше за ан­тичні часи — у ХІХ столітті, ориґінально мало два чіткі значення: за першим своїм значенням воно стосувалося «всього способу життя», а за другим — «кількох інститутів публічної влади». Перша з цих моде- лей визнається такою, що була властива вже античним грекам, зокрема Аристотелю [7]. Проте відомо, що сам Аристотель у багатьох аспектах був послідовником ідей Платона.

 


[1] Див., напр.: Рабінович П. М. Верховенство права // Юридична енциклопедія: В 6-ти т. / Редкол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. — К.: Вид-во «Українська енцикло­педія» ім. М. П. Бажана, 1998. — Т. 1: А-Г. — С. 341.

[2] Див. відповідний розділ у праці: Заєць А. П. Правова держава в контексті новіт­нього українського досвіду. — К.: Парлам. вид-во, 1999. — С. 131-152.

[3] Див. відповідний розділ у праці: Шевчук С. Основи конституційної юриспруден­ції. — К.: Укр. центр правн. студій, 2001. — С. 107-130.

[4] Див., напр.: Judith N. Shklar. Political Theory and The Rule of Law // The Rule of Law: Ideal or Ideology / ed. by Allan C. Hutchinson. — Toronto [e.a.]: Carswell, 1987. — P. 1.

[5] Див.: AlfredZimmern. The League of Nations and the Rule of Law: 1918-1935. — 2 ed., rev. — London: Macmillan, 1939. — Р. 178.

[6] Див.: Geoffrey de Q. Walker. The Rule of Law: Foundation of Constitutional Democ­racy. — Melbourne: Melbourne Univ. Press, 1989. — Р 93.

[7] Див.: Judith N. Shklar. Op. cit. — P. 2.

 

 

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/88140.html   

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.