У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Функціональна структура стадій

Класичне визначення розподілу стадій кримінального провадження полягає у їх функціональному визначенні.  Тому мета даного підрозділу полягає в тому, щоб визначити функції сторін, учасників кримінального провадження та на їх підставі обґрунтувати побудову стадії.

Новий КПК визначив процесуальні функції на підставі засад змагальності та рівності сторін, розподілу функцій обвинувачення та захисту.

Теоретичну розробку проблем використання кримінально-процесуальних функцій сторонами процесу надали у своїх монографічних публікаціях С. А. Альперт, С. С. Алексеєв, В. П. Бож’єв, І. Я. Дюрягін, Ю. М. Грошевой, О. М. Гуляєв, С. П. Єфімічев, А. Є. Жалінський, В. П. Нажимов, О. М. Ларін, Ю. І. Стецовський, С. М. Стахівський, С. В. Слінько, В. Т. Томін,  та ін. [12. С. 94–101; 7. С. 28; 8; 47. С. 235; 108. С. 138–147; 110. С. 3–8;  115. С. 25; 138. С. 76; 140. С. 25; 223; 224. С. 76; 282; 290; 303. С. 138-140; ].

Теорія права виділяє чотири системи функцій права: загально правові функції;галузеві функції;функції правових інститутів;функції норм права. З цього приводу Н. С. Алексєєв, В. Г. Даєв, Л. Д. Кокарев, аналізуючи проблему кримінальних процесуальних функцій, обґрунтовано зазначають, що функціональна структура кримінально процесуальної діяльності не може обмежитися аналізом трьох процесуальних функцій. Необхідно звернути увагу на два непорушні методологічні правила, яких слід дотримуватись при функціональному аналізі кримінальної процесуальної діяльності: аналізу функцій має передувати ретельний аналіз завдань і цілей кримінального судочинства, оскільки кожна функція прямо або побічно, безпосередньо або опосередковано випливає із завдань і цілей процесу; у будь-якій виділеній системі функцій має чітко проглядатися зв’язок між ними, оскільки функції завжди взаємозалежні [9. С. 24–36].

У зв’язку з цим вважається, що кримінально-процесуальні функції розглядаються як галузеві функції, які мають специфічні для даної галузі права ознаки.

Кримінально-процесуальні функції  мають специфічну форму реалізації. Загальноправові функції полягають у регулятивній та охоронній діяльності правоохоронних органів. Слідчий, прокурор, слідчий суддя здійснюють свої функції на підставі виконання завдань кримінального процесу, а саме забезпечують захист особи, суспільства, держави від кримінального правопорушення.

Функцією правового інституту О. П. Гуляєв, С.А. Данілюк, С.М. Забарін  запропонували вважати розшук підозрюваного, обвинуваченого. "Форми і засоби здійснення даної функції представляють сукупність як встановлених законом засобів дослідження обставин справи, так і непроцесуальних засобів отримання інформації" [115; 116. С. 8–18].

Відзначимо, перш за все, суперечність процесуальної функції процесуальним засобам. Використання оперативно-розшукових засобів знаходиться поза зоною процесуальної діяльності, за межами системи процесуальних функцій.  Таким чином, можна стверджувати, що мета розшуку – це мета провадження по кримінальній справі. Розшук служить засобом, за яким   забезпечується участь обвинуваченого у кримінальному процесі,  тому розшук не може бути процесуальною функцією.  Для подальшого з’ясування структурної побудови функції слід встановити розподіл функції на частини, елементи. Даний розподіл необхідний, оскільки сприяє більш глибокому проникненню в предмет пізнання функцій. Щоб пізнати окремі сторони факту, необхідно досліджувати кожну властивість окремо.

М. В. Жогін, В. Г. Танасевич, Г. М. Миньковський, О. Р. Ратинов, О.О. Ейсман, М. С. Строгович на підставі доказів встановили таку структурну градацію: виявлення доказів, процесуальне закріплення доказів, перевірку доказів, оцінку доказів. Основним з перерахованих компонентів назвали пошук і виявлення доказів. По-перше, цим підкреслюється активність слідчого, прокурора під час розкриття кримінального правопорушення, встановлення його складу. По-друге, пошук сам по собі, навіть якщо він не приводить до виявлення доказів, представляє об’єкт процесуальної діяльності, який має процедуру закріплення доказів. По-третє, безрезультатність пошуку може за певних умов мати істотне правове значення. Доказ вважається знайденим, якщо він розглянутий, сприйнятий, оцінений, закріплений [297. С. 200–238].

В. О. Коновалова,А. М. Сербулов, О. М. Ларін, Я. Пещак, Д. Приймаченко, А. Р. Ратинов та інші висловили думку, що разом зі збиранням і оцінкою необхідно включити ще два компоненти: побудову та динамічний розвиток слідчих версій [170; 187; 251; 253. С. 56;263; 264]. 

Це твердження піддано критиці з боку Р. С. Белкіна, Л. Д. Кокарєва, П. С. Лупинської, П. А. Елькінд [39;40;41;42;43; 171; 194; 329]. Вони вважали, що побудувати версію необхідно на підставі зв’язку між наявністю фактичних даних та фактами, які припускає слідчий, оперативні підрозділи у разі розкриття злочину.  Таким чином, побудова і розвиток версій можна визначити як один з елементів оцінки доказів, а не компонент його визначення.

Другий шлях функціональної послідовності включає в себе визначення стадій на підставі статусу  сторін, учасників кримінального провадження. Учасники  кримінального провадженн6я мають тільки їм притаманні кримінально-процесуальні функції. Ст. 2 КПК України визначає, що завданням кримінального процесу є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та за­конних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпе­чення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового роз­гляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необгрунтованному процесуальному примусу і щоб до кожного учасника криміналь­ного провадження була застосована належна правова процедура.Виходячи з завдань кримінального провадження можна визначити процесуальні положення виконання  сторонами процесу своїх функцій. У даному випадку статус сторін  чітко визначений у КПК, але в окремих випадках його елементи підлягають подальшому удосконаленню.

 

 

Работы можно скачать по ссылке: https://mydisser.com/ru/catalog/view/30227.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.